Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Bob Sikkes

  De Moeite Waard?!

  Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
  26 mei
  Bob Sikkes

  Een nieuw programma over huizen kopen, opknappen en doorverkopen. Dat trok vast mensen met een bouwachtergrond aan die wisten waar ze aan begonnen?

  “Ja, niet dus. Laat ik het zo zeggen: we begonnen met elf duo’s, waarvan er uiteindelijk acht zijn overgebleven. Maar één van die elf had een Excel-sheet met de geraamde kosten gemaakt.”

   

  Klinkt als mooie tv.

  “Jawel, maar we gaan natuurlijk niet een huis kopen of laten opknappen omdat het mooie tv is. Het zijn heel belangrijke beslissingen. In het nieuwe programma kijken we vanaf het begin: wat hebben mensen gekocht, wat willen ze ermee, welk budget hebben ze voor ogen en wat hopen ze te verdienen? Oftewel: wanneer is het de moeite waard?”

   

  De kandidaten van Kopen zonder Kijken staan nog weleens te boek als een tikje onrealistisch in hun wensen. Hoe was dat bij De Moeite Waard?!?

  “Sommige duo’s waren hoopvol realistisch, maar er zaten er ook bij die totaal geen realistisch beeld voor ogen hadden. Een stel vond mijn vragen zelfs zó confronterend dat ze besloten ermee te stoppen. Dan kun je denken dat het aan mij ligt, maar misschien ben je dan zelf ook een beetje naïef in het hele proces gestapt.”

   

  Van welke KzK heb je eigenlijk de meeste grijze haren gekregen?

  “Die had ik al voordat ik eraan begon, al op mijn negentiende. Maar qua programma: dat waren er wel meerdere, hoor. Huizen waarvan ik oprecht vind dat we er het maximale uit hebben gehaald, en dat mensen dan toch teleurgesteld zijn. Dan vind ik het echt een uitdaging om ervoor te zorgen dat ze tóch nog blij zijn als het klaar is.”

   

  Wie heeft volgens jou de zwaarste taak in KzK: jij, Alex, Roos of Martijn?

  “Alex en ik zijn best wel een duo en hebben veel overleg. Roos heeft er met haar team fysiek het meeste werk aan. Martijn is Martijn natuurlijk. Die zet je aan, en die gaat. Ik vind hem zonder overdrijven een van de beste presentatoren van Nederland.”

   

  Had je ooit gedacht dat jij een bekende Nederlander zou worden?

  “Nee. Never. Nooit. Maar ik vind het niet erg, hoor. De mensen reageren altijd heel sympathiek. Ze vinden dat we het leukste programma van tv maken. Dat is natuurlijk leuk om te horen.”

   

  Is het eigenlijk wel een goed idee om in deze markt huizen te kopen en door te verkopen?

  “Toen we begonnen met De Moeite Waard?! was de markt te gek, maar dan moest je wel aan een aannemer zien te komen. Alles was duur. En er waren best wat kandidaten heel laid back, want hoe langer ze erover deden, hoe meer het huis waard werd. Die euforie van ‘holadijee dat komt allemaal goed’ is wel voorbij.”