Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Caroline Tensen

  De reis van je genen

  Caroline Tensen en familiedetective Els Leijs gaan via de nieuwste DNA-technieken voor twaalf deelnemers op zoek naar missende puzzelstukjes.
  25 november
  Caroline Tensen

  De reis van je genen heeft een ander uitgangspunt dan DNA onbekend, wat je achter moest laten bij AVROTROS. Waarin verschilt het?

  “Wij maken gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek. Waardoor we geen naam van een vader hoeven te hebben en toch naar hem op zoek kunnen. Els doet als familiedetective al jaren niets anders dan het uitpluizen van DNA-databanken en het uitvoeren van stamboomonderzoek.”

   

  Wat is jullie werkwijze?

  “We kregen meer dan duizend aanmeldingen. Daaruit kozen we 75 mensen bij wie we een of meer DNA-testen afnamen. Die mensen kwamen in verschillende databanken terecht waar inmiddels bijna veertig miljoen mensen inzitten. Dat betekent dat je onmiddellijk honderden neven en nichten hebt. Vervolgens kozen we een mooie mix van twaalf mensen voor wie we gaan uitzoeken wie hun ouder is.”

   

  Hoe kom je via verre familie bij een vader of moeder uit?

  “Je ziet dan bijvoorbeeld: dit is jouw achternicht, dat betekent dat jouw opa en mijn oma broer en zus zijn. En dan kan Els ineens roepen: ‘Ik heb nog een andere match met een stamboom en die kruisen hier, dus dan zit daaronder de vader.’ Dat klinkt makkelijk, maar dat is ‘t niet.”

   

  Kun je er een case uitlichten?

  “In de eerste aflevering zit het verhaal van Tanja. Hoewel de meesten op zoek zijn naar hun vader, zocht Tanja haar moeder. Haar moeder was een Duitse en weggelopen van huis. Ze had in Nederland wel dertig baantjes gehad en op verschillende plekken gewoond, maar wat bleek: onder een valse naam. Omdat ze niet gevonden wilde worden door haar akelige stiefvader. Spoiler: wij vonden Tanja’s moeder wél!”

   

  Waren er ook teleurstellingen?

  “Er zijn zeker zaken nog niet opgelost. Maar Els laat deze cases niet los. Er zijn mensen die te lage matches hebben om te zoeken. Maar je weet nooit wat er over een halfjaar voor matches zijn binnengekomen.”

   

  Aan jou om familieleden te bellen met de boodschap dat ze – bijvoorbeeld - een halfbroer hebben. Hoe gaat zo’n gesprek?

  “Ja, dat is spannend. Bij een recente case reageerde de man met: ‘Nee!’ Ik vroeg hoe oud hij was: 41. Of z’n ouders gescheiden waren: ja. Terwijl ik ‘hoe lang al?’ vroeg, rekende ik mee; z’n halfzus was 28. Gelukkig: ze bleken langer dan 28 jaar uit elkaar. Ik vroeg of hij het zijn vader wilde vertellen. Wat bleek: die vader heeft nooit geweten dat-ie een dochter had. ‘Je bent zo welkom’, zei hij tegen haar. Ja, je gaat huilen, hoor.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Als ik thuis ben, zet ik ’s ochtends RTL Z op, vervolgens 24Kitchen. Behalve als er taarten worden gebakken, daar houd ik niet van. Om 20.00 uur kijken we het NOS Journaal. ’s Avonds Beau of Jinek.”

  Lees hier ons interview met Caroline over De stoutste jongen van de klas

  Lees hier ons interview met Caroline over Een tegen 50

  Lees hier het interview met Caroline over Een tegen 100

  Lees hier het interview met Caroline over Babyboom

  Lees hier het interview met Caroline over DNA Onbekend

  Lees hier het interview met Caroline over Familieberichten

  Lees hier het interview met Caroline over Zeg eens B

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Luizenmoeder de film

   Na het wegvallen van directeur Anton proberen Ank en haar collega’s de school weer op de rails te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onderbezetting, corona heeft alles op scherp gezet en de ouders zijn nog veeleisender dan voorheen. Totaal TV geeft de dvd van deze komedie vijf keer weg.

  TV-TIP Christmas Ever After

  Christmas Ever After
  om 04:56 uur
  Vlak voor de deadline van haar vierde boek krijgt schrijfster Izzi last van een writer's block. Ze vertrekt naar een resort.

  TV-TIP Billy buys Brooklyn

  Billy buys Brooklyn
  om 04:56 uur
  Handelaar Billy Leroy moest zijn antiekzaak in Manhattan sluiten en de extravagante verkoper begint opnieuw in Brooklyn.

  Interview

  • *

   Dionne Stax

   Droomhuis gezocht

   Het komende seizoen van Droomhuis gezocht kent een nieuw presentatieduo. Niet Carrie ten Napel en Sybrand Niessen maken hun opwachting, maar Carrie en Dionne Stax presenteren samen.
   Reacties0 reactie(s)