Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Daan Schuurmans

  Het verhaal van Nederland

  In deze tiendelige serie neemt Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis.
  21 january
  Daan Schuurmans

  Er zijn heel wat programma’s over de Nederlandse geschiedenis de revue gepasseerd. Wat maakt deze serie anders?

  “Het verhaal van Nederland brengt aangrijpende verhalen over mensen zoals jij en ik, waarin historische gebeurtenissen echt tot leven komen. We laten met behulp van acteurs zien hoe bijvoorbeeld het leven van de Germanen er uitzag. Ook staan we op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen. De coole gimmick is dat ik als verteller door de geschiedenis heenloop. Als een soort tijdreiziger.”

   

  Wat dacht je toen ze jou vroegen voor dit programma?

  “Ik kreeg de Deense versie te zien, met acteur Lars Mikkelsen als verteller, en die versie zag er onwaarschijnlijk goed uit. Ik vond de rol van de klassieke verteller heel spannend. Vandaar dat ik volmondig ‘ja’ heb gezegd. Het verhaal van Nederland is een intensief project, waar we met NTR en producenten Tuvalu Media en Pupkin Film bijna drie jaar aan hebben gewerkt.”

   

  Veel hoogte- en dieptepunten uit de vaderlandse geschiedenis komen voorbij. Heb je er nog iets van opgestoken?

  “Ja, enorm veel. Ik weet wel iets van de Nederlandse geschiedenis, maar ben tegen veel dingen aangelopen waar ik níets van wist. Zo is er in Nederland weinig overgebleven van de Romeinse tijd omdat alles is hergebruikt. Ook leerde ik eindelijk over al die Willems: de stadhouders, de koningen, de vader van Floris de Vijfde.”

   

  Waar ben je allemaal geweest voor de opnames?

  “Je kunt beter vragen waar ik níet ben geweest. We legden duizenden kilometers af in een door lockdowns geteisterd Nederland. Wat ook een voordeel was, want daardoor hadden we op veel plekken vrij spel, terwijl het daar normaal gesproken zwart van de mensen ziet.”

   

  Welke aflevering is je favoriet?

  “Elke aflevering heeft z’n charme, maar die over de pest is erg interessant. Die ziekte was natuurlijk veel dodelijker dan corona; vijftig procent van de mensen die het kreeg, overleed eraan. Maar er werden veel dezelfde maatregelen genomen: markten gingen dicht, mensen gingen in quarantaine. Best bizar om die aflevering in een lockdown-periode op te nemen!”

   

  Tijdens de scènes zien we veel figuranten in beeld. Zijn dat allemaal acteurs?

  “Nee, dat zijn vooral reenactors; mensen die zich inleven in een bepaalde periode. Zo heb je reenactors die alles weten over bepaalde Romeinse veldslagen, over de middeleeuwen of over de jager-verzamelaar-tijd.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Tijdens de coronapandemie kijk ik het achtuurjournaal om bij te blijven, maar ik kijk ook veel series via streamingsdiensten. Zo heb ik net Succession af. Een adembenemend goede serie over een New Yorkse mediatycoon wiens kinderen allemaal vechten voor de opvolging. Waanzinnig. Emily in Paris is mijn guilty pleasure.”

  Lees hier ons interview met Daan over de film Heer & Meester
  Lees hier ons interview met Daan over de serie Heer & Meester
  Lees hier ons interview met Daan over Bernhard, schavuit van Oranje

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)