1. Interviews

  Daan Schuurmans

  Heer & Meester

  In het slotstuk van Heer & Meester komt de welgestelde en charismatische Valentijn Bentinck eindelijk achter het geheim van z’n afkomst.
  13 december
  Daan Schuurmans

  Het had dé stunt van het jaar kunnen zijn: de echte James Bond in een Omroep MAX-productie, oftewel Sir Roger Moore in de televisiefilm van Heer & Meester. Maar het mocht niet zo zijn: net voor het moment van polsen, overleed de 89-jarige acteur. “Het was een verdrietige dag”, vertelt hoofdrolspeler Daan Schuurmans, “Roger Moore vond ik als acteur een magisch figuur.”

   

  Onthulling

  Het is geen geheim dat Heer & Meester knipoogt naar succesprojecten van Roger Moore: 007, The Saint en The Persuaders. Schuurmans die de zachtaardige detective Valentijn speelt, windt menig vrouw om zijn vinger (check!), rijdt in de mooiste auto’s (check!), vertoeft op de fraaiste locaties (check!) en schurkt tegen een karikatuur aan (kwartet!). Even resumé: de heer Bentinck is een detective in ruste, gehuisvest in een luxe hotel met als beste vriend butler Leo. De zoektocht naar de identiteit van zijn vader en moeder en het mysterie van zijn verleden intrigeren hem niet langer. Tot een ingewikkeld spoor hem uiteindelijk leidt naar Italië, waar hij oog in oog komt te staan met een eeuwenoude organisatie en een wereldwijd complot dat alles te maken heeft met zijn eigen verleden. “Ja, alles zal eindelijk onthuld worden”, verzekert Schuurmans.

   

  Tongue-in-cheek

  Heer & Meester was twee seizoenen op de Nederlandse buis. Nu pakt het uit met een film, en dat betekent ook een groter budget. “Dat verschafte ons meer ruimte om uit te pakken. We hebben in Italië gedraaid en prachtige opnamen gemaakt op, uiteraard, een scooter en met een Italiaanse schone.” Deze clichébeelden zouden in elke filmproductie worden bekritiseerd, maar niet hier. Heer & Meester staat bekend om de knipoog, of zoals Schuurmans het liever noemt: “Tongue-in-cheek. Kijk maar naar de boeven: die zijn niet écht eng, ze mogen zelfs een beetje overacten. Het hoort allemaal bij de speelstijl die we hanteren.” Refererend aan zijn eigen karakter: “Valentijn komt immer in bizarre situaties terecht, maar zijn haar zit altijd goed. Wat er ook gebeurt. En hij kan alles: alle talen, alle vechtsporten, van elk schilderij weet ‘ie de afkomst. Het is een soort superheld.” Een superheld die niet alleen door de scherpe lens van de camera in de smiezen wordt gehouden, maar zelfs een Hoofd Haar in zijn slipstream meezeult: Carolina Leenders. “Toen we net begonnen, heeft zij dat verzonnen: Valentijns haar mag nooit en te nimmer uit model zijn. Met een soort betonlak weet ze die lok altijd in shape te houden. Complimenten voor haar!” Verder behoeft de rol van Valentijn geen ingewikkelde voorbereiding. Schuurmans zorgt ervoor dat ‘ie voordat de opnamen beginnen geen buikje heeft en vooral zijn teksten kent. “Of zoals een Engelse collega ooit zei: Learn your lines and don’t bump into the furniture. Het is altijd weer een feest om dit personage te spelen. Alle mannen willen stiekem James Bond zijn, dit is de mijne mét knipoog.”

 1. Doe mee en win!

  • *

   1X THE FLYING DOCTORS COMPLEET

   In de legendarische tv-serie The Flying Doctors leven we mee met het lief en leed van de artsen, verpleegsters en piloten van de Royal Flying Doctor Service. De boxset van de laatste vijf seizoenen is vanaf nu verkrijgbaar: Totaal TV mag deze boxset én de boxset van de eerste vier seizoenen weggeven.

  TV-TIP Opium op Oerol

  Opium op Oerol
  NPO 2 om 19:20 uur
  Cornald Maas heeft een turbulente tijd achter de rug. Eerst was er de uitbundige heisa van het Eurovisie Songfestival, vlak erna overleed zijn vader. Wat zal hij blij zijn dat Oerol er is. Weer even wat anders, met Eva Jinek, Twan Huys, Jochem Myjer en Alexander Pechtold.

  TV-TIP 2Doc: Max, een leven in TBS

  2Doc: Max, een leven in TBS
  NPO 2 om 20:30 uur
  Daar zal je Max hebben, vrij als een vogel. Of nou ja, na veertien jaar vastgezeten te hebben voor een zedenmisdrijf op zijn zeventiende, is hij op vrije voeten met PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) in zijn rugzak. Een documentaire over een tegendraadse jongen die zijn misdrijf altijd ontkend heeft en elke behandeling geweigerd. Pijnlijke vragen over het tbs-systeem worden beantwoord.

  Interview

  • *

   Jan Pol

   In de Voetsporen van Dr Pol

   De wereldberoemde dierenarts Dr. Pol zoekt een opvolger. Drie Nederlandse dierenartsen gaan in Michigan de strijd met elkaar aan.
   Reacties0 reactie(s)