1. Interviews

  Dennis van de Ven

  Draadstaal

  Satirisch sketchprogramma Draadstaal is terug met alweer het tiende seizoen. Dennis van de Ven praat u bij.
  16 november
  Dennis van de Ven

  Gooi er een kwartje in bij Dennis van de Ven en je krijgt: “We zijn vorig jaar enorm gehiephiephoeraad bij de omroep, omdat het negende seizoen het best bekeken was van allemaal. Gelukkig vonden ze het qua inhoud en qua scènes óók het beste seizoen. Het fijne is dat we niet helemaal hoeven te leunen op de actualiteit, maar vooral ook op bredere thema’s die spelen. We draaien tweederde van het materiaal vooruit. Dat zijn geen scènes die op het nieuws zitten, maar meer op herkenbare situaties vol vrolijk absurdisme. Daarnaast nemen we elke vrijdag nog een vijftal scènes op, zodat een mooie potpourri ontstaat. Ik hou ervan als niet alles in één kleur is gesmeerd. Op de set hebben we een enorme hoeveelheid ouderwets plezier, die aan de eerste seizoenen doet denken. Niet dat we er andere jaren geen lol in hadden, maar op een gegeven moment ga je automatisch toch een beetje op de ambachtelijke manier je dingen maken. We hebben nu meer ruimte voor improvisatie. Dan zijn we klaar met een scène, is het twee seconden stil en dan zegt de regisseur: ‘Waar zit ik in godsnaam naar te kijken?’ Daar word ik heel gelukkig van.”

   

  Is het voor de kijker ook nog te volgen?

  “Zeker! De situaties zijn helder en daarbinnen gaan we op zoek naar misverstand, miscommunicatie en de aandoenlijkheid van de mens. In de televisiewereld kun je zoals dat mooi heet: tegenkleuren. Je hebt een scène, die kun je spelen als dialoog of je voegt er iets aan toe. Soms is dat simpelweg de toon en dat leidt dan tot vervreemdende situaties.”

   

  Waarom wordt dit seizoen nog beter dan het vorige?

  “Ik moet uitkijken wat ik zeg, maar in onze eigen wandelgangen hoor ik af en toe de regisseur zeggen dat dit wat we nu aan het doen zijn, écht ons beste seizoen wordt. Dat had ik vorig seizoen ook, maar nu nog meer. Voor het eerst ben ik er ook zenuwachtiger over. Als een script 25 pagina’s telt, dan schrijf ik er twintig vooruit. Dus even rekenen: 20 pagina’s maal acht, dus ik heb 160 pagina’s in totaal geschreven. Dat stuur ik naar Jeroen en dan blijf ik als een kind vragen ‘Vind je het leuk? Vind je het leuk?’ Nu we driekwart hebben opgenomen, heb ik er alle vertrouwen in. Hopelijk denkt de kijker er ook zo over.”

   

  Dan heb je het in elk geval zelf naar je zin gehad. Draadstaal bespreekt de stand van zaken in Nederland. Waar staan we als natie?

  “We brengen situaties terug naar kleinmenselijk niveau. We leven in een tijd van een nogal grote meningzucht, ik heb niet de behoefte om daar een steentje aan bij te dragen. Ik wil meer leuke situaties neerzetten, waarin je ziet wat dat voor impact op de mensen heeft. Daarin vind ik het gespartel van de mens – en in dit geval van de Nederlander – interessant. We hebben die eindeloze zwartepietendiscussie hier, dat kansloze streven om de ander op te leggen wat je ervan moet vinden. Dat is precies waar mijn humor over gaat: het wordt heel triest als je van sommige dingen niet ook de aandoenlijke humor inziet. Al voelt het ergens ook vertrouwd dat elk jaar half oktober racisten hun hoofd boven het maaiveld uit steken. Ik zit zelf niet meer op Facebook, vlak voordat die oproep kwam was ik al weg. Het is allemaal zo navelstaarderig. Johan Cruijff zei al ooit: ‘Je moet de bal verplaatsen naar waar het spel niet is’. Dat heb ik ook als ik comedy schrijf. Veel programma’s – en dat bedoel ik niet negatief – zijn in feite moppentrommels. Ik vind het fijn als ik een elektrisch vonkje kan aanrichten door soms een grap naar ontroering te brengen of soms zelfs helemaal geen clou te hebben. Om de kijker even op te sluiten in het hoofd van het personage. Je zit niet 25 minuten schaterlachend naar de tv te kijken.”

   

  Zijn er veel nieuwe typetjes?

  “Nieuwe typetjes, ouwe die er minder in zitten, ouwe die er meer in zitten. Maar bijvoorbeeld ook twee megafoonmannen, die het land intrekken en op specifieke plekken berichten de wereld in slingeren met een megafoon. Zonder dat ze per definitie te verstaan zijn, maar je hoort een aantal verontrustende woorden. Die hebben we letterlijk opgenomen met de mensen die toevallig op dat moment daar waren. We hebben een aantal authentieke kinderliedjes vertaald naar een dialoog, waardoor ze klinken als een verhoor. Verder zijn de weerman, Fred en Ria Onderbuik, kindervriend Jojojoseph en Ruben de Puben er weer als vanouds bij.”

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN FIVE FEET APART

   Hoe zou liefde voelen als je elkaar niet zou mogen aanraken? Five Feet Apart vertelt het verhaal van Stella en Will, twee jongeren die weigeren om toe te geven aan de hindernissen die hen scheiden. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze romantische dramafilm weggeven.

  TV-TIP Tennis

  Tennis
  Eurosport 1 om 10:55 uur
  Na een fantastische voorbereiding treedt Kiki Bertens vandaag aan op de heilige gravel van Parijs. Ze sneuvelde vorig jaar in de derde ronde, maar is nu vastbesloten om te profiteren van haar ijzersterke vorm.

  TV-TIP Formule 1 Race

  Formule 1 Race
  Ziggo Sport om 14:00 uur
  Mercedes steevast op 1 én 2, het begint ons kort door de bocht een beetje de keel uit te hangen. Max denkt dat de hegemonie niet snel te doorbreken is. Ook op het stratencircuit in Monaco niet? Waar Red Bull eerder wist te scoren? Max: “Ik verwacht dat we niet zo sterk zijn als vorig jaar.”

  Interview

  • *

   Beau van Erven Dorens

   Beau en de veteranen

   Beau van Erven Dorens duikt weer de samenleving in. Dit keer trekt hij zich het lot aan van zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen.
   Reacties0 reactie(s)