Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Dominique Devenport

  Sisi

  Meer historisch dan romantisch, maar daarom niet minder meeslepend. De NPO neemt kostuumdramaserieliefhebbers op de drempel van het nieuwe jaar mee naar het negentiende-eeuwse Wenen van de legendarische keizerin Sisi.
  07 december
  Dominique Devenport

  Koninklijke goedkeuring heeft de nieuwe Sisi weliswaar (nog) niet. Maar wanneer zelfs kroonprinses Amalia in haar recent verschenen boek aangeeft dat zij vroeger als klein meisje ‘graag prinsessenfilms keek, en vooral Sissi’, mag je er van uitgaan dat er ook in Huis ten Bosch reikhalzend wordt uitgekeken naar deze nieuwe versie van de beroemde trilogie. Hoofdrolspelers Dominique Devenport en Jannik Schümann laten er in ieder geval geen twijfel over bestaan: hun nieuwe Sisi is universeel, eigentijds en uitdagend.

   

  Rebel

  “We vertellen het verhaal van een jonge vrouw die uiteindelijk toch een soort van rebel is”, vertelt aanstormend talent Dominique Devenport. Met haar rol als keizerin Elisabeth van Oostenrijk in de deels in Letland opgenomen productie maakt ze deze laatste dagen van het jaar zowel in Nederland als bij onze oosterburen haar grote tv-debuut. “Sisi houdt van de natuur en van vrijheid”, vertelt de 25-jarige actrice. “Plotseling ontmoet ze Franz Joseph, de knappe jonge keizer van Oostenrijk en Hongarije. Franz en Sisi worden verliefd en gaan trouwen. Maar daarmee begint het eigenlijk allemaal pas: want hoe zal deze vrijgevochten nieuweling, die plotseling de belangrijkste vrouw van Oostenrijk is geworden, zich redden aan het strenge hof van Hofburg? Sisi belandt namelijk in een strikt milieu dat een wereld van verschil vormt met het leven dat ze gewend is. En dus is het nog maar de vraag hoe dat allemaal afloopt.”

   

  Dominante aartshertogin

  Ook keizer Franz Joseph wordt in deze geschiedenis gedwongen zijn eigen weg te kiezen, haakt zijn vertolker Jannik Schümann in. “Franz begon zijn militaire loopbaan als zesjarige jongen, op een moment dat hij nog niet voor zichzelf kon beslissen wat hij zou gaan doen. Op zijn achttiende werd hij tot keizer gekroond, nadat zijn moeder - de dominante aartshertogin Sophie - van de troon afzag zodat Oostenrijk weer een keizer zou krijgen.”

   

  Volk steeds mondiger

  Wanneer ons liefdesverhaal van start gaat, vervolgt Jannik, is Franz een jaar of 25, machtig en schatrijk. “Maar in het Europa van Napoleon heerst veel onrust en chaos. Het gewone volk wordt steeds mondiger. De jonge keizer moet alle zeilen bijzetten om de kroon te behouden.” Jannik vervolgt: “Op de achtergrond speelt het feit dat hij de liefde van zijn leven heeft ontmoet: zijn nichtje van moeders kant Elisabeth. Zij zal straks zijn vrouw en dus de toekomstige keizerin worden. Intussen wordt Franz voortdurend op zijn nek gezeten door zijn moeder. Want de bazige Sophie zal hem wel even zeggen wat hij precies moet doen en vooral moet laten. Franz doet wanhopig zijn best om Sisi beter te leren kennen, haar zijn liefde te geven en te beschermen. Dat valt nog niet mee. Want met hun huwelijk is ook Sisi deel geworden van de gouden kooi waarin hij al zijn leven gevangen zit.”

   

  Onderscheid

  De meeste kijkers zullen het verhaal van Sisi ongetwijfeld kennen van de filmtrilogie uit de jaren vijftig. Waarin onderscheidt deze nieuwe versie zich van de klassieke Romy Schneider-films? “We willen vooral een geheel nieuwe kijk op het verhaal geven”, zegt Dominique. “Universeler en moderner. Universeel is het feit dat iedereen zich ergens wel in Sisi zal herkennen. Want bij het volwassen worden ben je allemáál altijd wel een beetje zoekende. In hoeverre wil je erbij horen en in hoeverre wil je je onderscheiden? Dat zijn worstelingen die iederéén doormaakt.”

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Dune

   Timothée Chalamet speelt Paul Atreides, de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekendstaat als Dune. Totaal TV mag de dvd van dit actie-avontuur vijf keer weggeven.

  TV-TIP Power Rangers

  Power Rangers
  RTL 7 om 20:00 uur
  De Power Rangers zien er in deze grote blockbuster een stuk gelikter uit dan in de geliefde jeugdserie uit de jaren negentig.

  TV-TIP Spider-Man: Homecoming

  Spider-Man: Homecoming
  Film1 Premiere om 20:30 uur
  Met Spider-Man: Homecoming keerde de superheld terug naar Marvel en kon Peter Parker weer deel uitmaken van het MCU.

  Interview

  • *

   Malou Gorter

   De verschrikkelijke jaren tachtig

   VPRO-dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tim Kamps. Het verhaal gaat over een woongroep in de jaren tachtig. Het negenjarige meisje Piet neemt de kijker mee in haar pogingen zich staande te houden binnen de ongewone gezinssituatie.
   Reacties0 reactie(s)