Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Emma Stone

  Cruella

  Een van ‘s werelds leukste slechteriken heeft een eigen film gekregen. Emma Stone schittert vanaf 28 mei op Disney+ als Cruella de Vil, de kleurrijke modeontwerpster die het behoorlijk bont maakt.
  12 may
  Emma Stone

  Ze is gemeen, ze heeft zwart/wit haar en ze doet er alles aan om de vacht van dalmatiërs in handen te krijgen. Zo kennen we de puissant rijke ijdeltuit uit 101 Dalmatiërs. Maar hoe is ooit het zo ver gekomen? In Cruella zien we hoe een ambitieus meisje van 25 haar eerste schreden in de modewereld zet en zich ontpopt tot een nietsontziende fashionista. De film is een zogenoemde ‘origin story’, vergelijkbaar met Disney’s Maleficent, waarin duidelijk wordt waarom die boze heks nou zo boos is en uiteindelijk een vloek uitspreekt over de onschuldige Assepoester.

   

  Goede en duistere kanten

  In Cruella heet de toekomstige schurk nog gewoon Estella en is ze een meisje dat op jonge leeftijd haar moeder heeft verloren. Om niet uit de toon de vallen, verft ze haar zwart/witte haar rood. Zo goed en zo kwaad probeert ze met wat oplichterij en diefstal haar bestaan bijeen te scharrelen, tot ze een baantje krijgt bij een prestigieus warenhuis. Daar begint ze als schoonmaakster, maar wanneer ze na een liederlijke nacht de etalage naar eigen inzicht heeft ingericht, wordt ze ontslagen. Gelukkig ziet mode-icoon barones Von Hellman de etalage en die is zo overdonderd door Estella’s talent, dat Estella direct voor de barones aan de slag kan. Maar dan ontdekt Estella dat de barones een ketting draagt die van haar moeder was, en dat de barones iets te maken heeft met haar moeders dood. Vanaf dat moment verandert Estella langzaam maar zeker in Cruella. Emma Stone vond het geweldig om die metamorfose te mogen spelen. “Het is leuk om te ontdekken hoeveel Cruella er in Estella zit en andersom. Is Cruella slechts een deel van Estella, of is Cruella de échte Estella? Door een aantal tragische gebeurtenissen wordt Estella’s karakter gevormd en komt Cruella tevoorschijn. Eigenlijk leert het verhaal ons dat ieder mens goede en duistere kanten heeft. Door omstandigheden kan de ene kant de overhand krijgen, maar in plaats van zich daartegen te verzetten, accepteert Estella die duistere kant.”

   

  Heerlijke slechterik

  Barones Von Hellman wordt vertolkt door Emma Thompson, bekend van onder andere Howards End en Love Actually. “De barones is de oorzaak van het bestaan van Cruella”, vertelt de Britse actrice. “Ze ziet het talent van Estella en misbruikt het voor haar eigen gewin. Estella is in eerste instantie betoverd door alle aandacht, maar het duurt niet lang voordat ze doorheeft wie ze tegenover zich heeft.” Want die barones is, net als Cruella, een heerlijke slechterik. Een fantastische rol, vindt Thompson. “Ze is alles wat ik niet ben. Bij de barones draait alles om uiterlijk vertoon, voor haar bestaat er niets anders. Een paar oude laarzen of een joggingbroek zou ze nooit dragen.” En dat is terug te zien in de film, want de barones draagt 33 verschillende oogverblindende kostuums en Cruella maar liefst 47. Ook is er veel aandacht besteed aan de setting van het verhaal, dat zich afspeelt in het Londen van de jaren 70. De punktijd dus, vol eigenzinnige mode en gillende gitaren. Estella gedijt daar prima bij, maar naarmate ze meer Cruella wordt, verandert niet alleen haar karakter, maar ook haar stijl. Die wordt chiquer en chiquer. Past daar nog een mantel bij van dalmatiërbont, zoals in de originele versie? Nee, anno 2021 is dat toch iets te veel van het goede voor Disney. In Cruella worden de viervoeters geen haartje gekrenkt.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Unsere Mütter, Unsere Väter

   Deze veelgeprezen miniserie volgt vijf vrienden tijdens de Tweede Oorlog. De oorlog verandert hen, hoewel ze elkaar in 1941 hebben beloofd elkaar terug te vinden als de ellende voorbij is. Totaal TV mag de streamstart van Unsere Mütter, Unsere Väter vijf keer weggeven.

  TV-TIP Terug in het wild 2

  Terug in het wild 2
  NPO 2 om 19:30 uur
  In deze docu laat Menno Bentveld zien wat er in Europa gedaan wordt om bedreigde diersoorten een nieuwe kans te geven.

  TV-TIP The Hurt Locker

  The Hurt Locker
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen tijdens de strijd.

  Interview

  • *

   Staf Coppens

   Camping Coppens

   Staf Coppens, zijn Nederlandse echtgenote Monique en hun kinderen Beau (10) en Nora (12) beginnen een camping in de schitterende Zweedse natuur.
   Reacties0 reactie(s)