1. Interviews

  Erik Scherder

  Max Masterclass

  In drie masterclasses beschouwt hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder ons meest intrigerende orgaan: de hersenen.
  20 april
  Erik Scherder

  Wat maakt ons brein zo fascinerend?

  “Het is het orgaan waarmee we denken, liefhebben, sporten, alles! Een hart kun je misschien nog vervangen, maar dat geldt niet voor het brein. Het is uniek, zeker gezien het feit dat het ons hele leven bepaalt. In de masterclasses laat ik zien hoe het functioneert, maar ook hoe groot de gevolgen zijn als iemand hersenschade oploopt door ziekte of een ongeval.”

   

  Gaat u er zelf zorgvuldig genoeg mee om?

  “Uiteraard. Ik daag het uit door het nieuwe input te geven, er problemen mee op te lossen en nu bijvoorbeeld door viool te leren spelen. Plus: ik drink niet, rook niet, gebruik geen drugs en beweeg veel.”

   

  Waar breekt u uw eigen hoofd zoal over?

  “Over zoveel dingen! Elke dag is voor mij een avontuur, omdat ik altijd nieuwe informatie tegenkom en oppik. Zo onderzocht ik recent de relatie tussen de natuur en het brein. Ik vind het een enorme rijkdom als ik me daarin kan verdiepen.”

   

  Welke paragraaf uit het College 1 Muziek spreekt het meest tot de verbeelding?

  “Het is heel moeilijk om een keuze te maken. Van Willem Philipsen, die door een grote hersenbloeding niet meer gitaar kan spelen, was ik erg onder de indruk. Maar ook van dirigent Jaap van Zweden. Hij vertelde dat hij tijdens het lezen en bestuderen van ingewikkelde bladmuziek ook naar Céline Dion kan luisteren. Dat is fenomenaal!”

   

  Waarvoor gebruikt u muziek?

  “Vooral om te genieten, het maakt me happy. Maar ook ter voorbereiding van presentaties. Muziek roept een creatief gevoel om nieuwe ideeën te bedenken in me op. Het hangt van mijn stemming af wat ik draai. De ene dag Mahler of Chopin, maar soms ook Anouk of Adele.”

   

  Welke onderwerpen komen er in de andere colleges aan bod?

  “Het tweede gaat over de positieve en negatieve kanten van stress. Via op maat gemaakte animaties van het brein laat ik precies zien hoe onze hersenen hierbij functioneren. Het derde college draait om taal. Hierin komt onder meer Frans Timmermans voorbij. Zijn talent om accentloos andere talen te spreken, is prachtig. Maar ook, en dat is nog belangrijker, waren mensen met een afasie (taalstoornis) bereid om mee te werken aan deze masterclass. Héél bijzonder!”

   

  Wat kijkt u zelf graag?

  “Actualiteitenprogramma’s zoals het NOS Journaal of Nieuwsuur. Ik vind politieke zaken ook erg leuk. Ik kan echt genieten van hoe mensen met winst en verlies omgaan. ‘s Avonds voor het slapen gaan, sluit ik graag af met een aflevering Homeland.”

 1. TV-TIP Het gevoel van De Vierdaagse

  Het gevoel van De Vierdaagse
  NPO 1 om 19:10 uur
  Als Fons de Poel aan de Vierdaagse denkt, krijgt hij kriebels in het vooronder. Als rasechte Nijmegenaar (in 2003 maakte hij nog het singeltje ‘Go NEC, We Gaan Europa in’) kan hij het gevoel van de Vierdaagse pas écht overbrengen. Hij weet namelijk precies wanneer de wandelaars hun brandpunt bereiken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP- PAKKET MISSION: IMPOSSIBLE FALLOUT

   Samen met zijn IMF-team bevindt Ethan Hunt zich in een race tegen de klok nadat een missie verkeerd afloopt. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze 3D-actiefilm weggeven, met daarin twee kaartjes, maar ook een phone grip én de dvd van Mission: Impossible - Rogue Nation.

  TV-TIP The Chronicles of Riddick

  The Chronicles of Riddick
  Veronica om 20:30 uur
  Toen Vin Diesel nog een onbekende spierklomp was, maakte hij de sf-film Pitch Black, waarin met minimale middelen het onderste uit de kan gehaald werd. Voor dit vervolg versierde hij een megabudget. Je moet flink wat geduld hebben met het scenario, maar dan valt er toch nog heel wat plezier te beleven.