1. Interviews

  Erik Scherder

  Max Masterclass

  In drie masterclasses beschouwt hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder ons meest intrigerende orgaan: de hersenen.
  20 april
  Erik Scherder

  Wat maakt ons brein zo fascinerend?

  “Het is het orgaan waarmee we denken, liefhebben, sporten, alles! Een hart kun je misschien nog vervangen, maar dat geldt niet voor het brein. Het is uniek, zeker gezien het feit dat het ons hele leven bepaalt. In de masterclasses laat ik zien hoe het functioneert, maar ook hoe groot de gevolgen zijn als iemand hersenschade oploopt door ziekte of een ongeval.”

   

  Gaat u er zelf zorgvuldig genoeg mee om?

  “Uiteraard. Ik daag het uit door het nieuwe input te geven, er problemen mee op te lossen en nu bijvoorbeeld door viool te leren spelen. Plus: ik drink niet, rook niet, gebruik geen drugs en beweeg veel.”

   

  Waar breekt u uw eigen hoofd zoal over?

  “Over zoveel dingen! Elke dag is voor mij een avontuur, omdat ik altijd nieuwe informatie tegenkom en oppik. Zo onderzocht ik recent de relatie tussen de natuur en het brein. Ik vind het een enorme rijkdom als ik me daarin kan verdiepen.”

   

  Welke paragraaf uit het College 1 Muziek spreekt het meest tot de verbeelding?

  “Het is heel moeilijk om een keuze te maken. Van Willem Philipsen, die door een grote hersenbloeding niet meer gitaar kan spelen, was ik erg onder de indruk. Maar ook van dirigent Jaap van Zweden. Hij vertelde dat hij tijdens het lezen en bestuderen van ingewikkelde bladmuziek ook naar Céline Dion kan luisteren. Dat is fenomenaal!”

   

  Waarvoor gebruikt u muziek?

  “Vooral om te genieten, het maakt me happy. Maar ook ter voorbereiding van presentaties. Muziek roept een creatief gevoel om nieuwe ideeën te bedenken in me op. Het hangt van mijn stemming af wat ik draai. De ene dag Mahler of Chopin, maar soms ook Anouk of Adele.”

   

  Welke onderwerpen komen er in de andere colleges aan bod?

  “Het tweede gaat over de positieve en negatieve kanten van stress. Via op maat gemaakte animaties van het brein laat ik precies zien hoe onze hersenen hierbij functioneren. Het derde college draait om taal. Hierin komt onder meer Frans Timmermans voorbij. Zijn talent om accentloos andere talen te spreken, is prachtig. Maar ook, en dat is nog belangrijker, waren mensen met een afasie (taalstoornis) bereid om mee te werken aan deze masterclass. Héél bijzonder!”

   

  Wat kijkt u zelf graag?

  “Actualiteitenprogramma’s zoals het NOS Journaal of Nieuwsuur. Ik vind politieke zaken ook erg leuk. Ik kan echt genieten van hoe mensen met winst en verlies omgaan. ‘s Avonds voor het slapen gaan, sluit ik graag af met een aflevering Homeland.”

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN THE BEACH BUM

   Moondog is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Samen met zijn rijke vrouw is het leven één groot feest vol drugs en drank. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Coming to America

  Coming to America
  om 14:20 uur
  Murphy schittert in deze amusante comedy als een Afrikaanse prins die weigert met het mooie meisje te trouwen dat door zijn vader is uitgezocht. In plaats daarvan reist hij undercover naar New York om een intelligente, onafhankelijke vrouw te vinden. Murphy wordt vergezeld door Hall en bekijkt het land met een naïeve blik en een onverwoestbare grijns. Hij ziet wel wat in Headley, maar zij heeft al wat met de botte LaSalle.

  TV-TIP Mars tegen Venus

  Mars tegen Venus
  Net5 om 20:30 uur
  Als je als man moet kiezen, ga je dan voor een kale knar of voor een stotterend apparaat? En wat heeft een vrouw nou liever naast zich op de bank zitten: een stoere Viking of een driftig geëpileerde metroman? In Mars tegen Venus nemen de teams van Jan Versteegh en Leonie ter Braak het tegen elkaar op om antwoord te vinden op die ene, allesomvattende vraag: wie kent de andere sekse het beste?

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)