1. Interviews

  Erik Scherder

  Max Masterclass

  In drie masterclasses beschouwt hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder ons meest intrigerende orgaan: de hersenen.
  20 april
  Erik Scherder

  Wat maakt ons brein zo fascinerend?

  “Het is het orgaan waarmee we denken, liefhebben, sporten, alles! Een hart kun je misschien nog vervangen, maar dat geldt niet voor het brein. Het is uniek, zeker gezien het feit dat het ons hele leven bepaalt. In de masterclasses laat ik zien hoe het functioneert, maar ook hoe groot de gevolgen zijn als iemand hersenschade oploopt door ziekte of een ongeval.”

   

  Gaat u er zelf zorgvuldig genoeg mee om?

  “Uiteraard. Ik daag het uit door het nieuwe input te geven, er problemen mee op te lossen en nu bijvoorbeeld door viool te leren spelen. Plus: ik drink niet, rook niet, gebruik geen drugs en beweeg veel.”

   

  Waar breekt u uw eigen hoofd zoal over?

  “Over zoveel dingen! Elke dag is voor mij een avontuur, omdat ik altijd nieuwe informatie tegenkom en oppik. Zo onderzocht ik recent de relatie tussen de natuur en het brein. Ik vind het een enorme rijkdom als ik me daarin kan verdiepen.”

   

  Welke paragraaf uit het College 1 Muziek spreekt het meest tot de verbeelding?

  “Het is heel moeilijk om een keuze te maken. Van Willem Philipsen, die door een grote hersenbloeding niet meer gitaar kan spelen, was ik erg onder de indruk. Maar ook van dirigent Jaap van Zweden. Hij vertelde dat hij tijdens het lezen en bestuderen van ingewikkelde bladmuziek ook naar Céline Dion kan luisteren. Dat is fenomenaal!”

   

  Waarvoor gebruikt u muziek?

  “Vooral om te genieten, het maakt me happy. Maar ook ter voorbereiding van presentaties. Muziek roept een creatief gevoel om nieuwe ideeën te bedenken in me op. Het hangt van mijn stemming af wat ik draai. De ene dag Mahler of Chopin, maar soms ook Anouk of Adele.”

   

  Welke onderwerpen komen er in de andere colleges aan bod?

  “Het tweede gaat over de positieve en negatieve kanten van stress. Via op maat gemaakte animaties van het brein laat ik precies zien hoe onze hersenen hierbij functioneren. Het derde college draait om taal. Hierin komt onder meer Frans Timmermans voorbij. Zijn talent om accentloos andere talen te spreken, is prachtig. Maar ook, en dat is nog belangrijker, waren mensen met een afasie (taalstoornis) bereid om mee te werken aan deze masterclass. Héél bijzonder!”

   

  Wat kijkt u zelf graag?

  “Actualiteitenprogramma’s zoals het NOS Journaal of Nieuwsuur. Ik vind politieke zaken ook erg leuk. Ik kan echt genieten van hoe mensen met winst en verlies omgaan. ‘s Avonds voor het slapen gaan, sluit ik graag af met een aflevering Homeland.”

 1. TV-TIP De wereld draait door

  De wereld draait door
  NPO 1 om 19:00 uur
  Het is weer voorbij die mooie zomer, die begon zowat in april. Je dacht dat er geen einde aan kon komen, maar desondanks keert Matthijs vanavond toch echt terug. En hij is dit seizoen niet alleen, maar krijgt hulp van vier Spuiten & Slikken-reporters, die onder de naam YUNG korte items voor het programma gaan maken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD THE DEATH OF STALIN

   Nadat Jozef Stalin in 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de top van de Communistische Partij als verlamd. In het machtsvacu├╝m dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Totaal TV mag de dvd van deze satirische comedy vijf keer weggeven.

  TV-TIP Typisch Oosterend Texel

  Typisch Oosterend Texel
  NPO 2 om 19:20 uur
  Toevallig fietsten we deze zomer door het pittoreske Oosterend en wat opviel, waren de krijsende meeuwen, het beschermde gebied in het dorp én dat er meer vissers lijken te wonen dan in een havendorpje Oudeschild verderop.