Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Ewout Genemans

  Bureau Rotterdam

  In Bureau Rotterdam gaat presentator Ewout Genemans op pad met de politie in de meest rauwe stad van Nederland.
  26 september
  Ewout Genemans

  Heeft Rotterdam je verwachtingen waargemaakt?

  “Jazeker. Rotterdam scoort hoog als je kijkt naar de criminaliteitscijfers. Er zijn veel moorden en we zien tegenwoordig ook dat er veel ontploffingen zijn. Vooraf dacht ik al dat de politie hier vast veel te doen zou hebben. Dat bleek ook zo te zijn.”

   

  Wat is het heftigste dat je hebt meegemaakt?

  “Ik heb echt van alles meegemaakt. We zien bijvoorbeeld wat de impact van een ontploffing is op een buurt, dat dertienjarigen hier soms al met een doorgeladen wapens rondlopen en mensen met verward gedrag die echt hulp nodig hebben. Je ziet het werk van de politie in de meest brede zin. We gaan echt van melding naar melding.”

   

  Waarin onderscheidt de criminaliteit in Rotterdam zich ten opzichte van andere steden?

  “Het is in Rotterdam vaak wel zwaarder, omdat de stad een haven heeft. Daar draait het om grote geldbedragen, waardoor mensen echt iets te verliezen hebben. Dat merk je in de haven zelf, als er grote pakketten drugs gevonden worden, maar je merkt het ook aan het type geweld. Als er geweld gebruikt wordt, dan is het meteen ook pittig geweld. Ook zijn sommige overtreders wel erg jong. Dat ventjes van dertien jaar hier al met geladen vuurwapens rondlopen, daar schrok ik wel van. Waar gaat het dan mis? Die vraag stel ik ook aan de agenten.”

   

  Waarom wil je dit programma maken?

  “Ik merk dat veel mensen een mening hebben over de politie. Maar wie zijn de mensen die dit werk doen? Die iedere dag de straat opgaan en totaal niet weten wat ze kunnen verwachten? Misschien moet je wel geweld gebruiken, een keuze die je soms in split second moet maken. Ik vind het wel belangrijk om die kant te laten zien. Om zo ook wat meer begrip te krijgen voor het werk van agenten.”

   

  Voel je je op je plek met die Bureau-serie?

  “Wat ik nu doe, heb ik eigenlijk altijd al willen doen. Omdat ik het leuk én interessant vind. Wat mij vooral prikkelt, is dat ik mensen toch iets van een wereld kan laten zien die ze wel interessant vinden, maar waar ze zelf niet zo snel in zouden stappen.”

   

  Wie zijn je kijkers precies?

  “Dat zijn deels de mensen die vroeger naar ZOOP keken, toen ze zelf nog kind waren en nu misschien eind twintig, begin dertig zijn. De kijkers naar mijn programma’s zijn mensen die geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt in Nederland. Ik probeer ervoor te zorgen dat het spannend en interessant is om naar te kijken.”

   

  Gekke vraag misschien, maar ben je door dit programma ook een beetje gaan houden van Rotterdam?

  “Zeker. Het is een unieke stad. Rotterdam heeft hele rauwe stukken, maar ook veel gezellige plekken. Ik vind het echt een fijne stad.”

   

  Lees hier ons interview met Ewout over Wie wordt Kruimeltje?

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)