Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Floortje Dessing

  Floortje blijft hier

  Floortje bezoekt weer mensen in Nederland die gekozen hebben voor een leven waarin zelfredzaamheid, duurzaamheid en de natuur centraal staan.
  12 november
  Floortje Dessing Floortje blijft hier

  Toen jullie Floortje blijft hier maakten, had je toen bedacht dat er een tweede seizoen zou komen?

  “Van het begin af aan dacht ik dat we nog wel een tijdje zoet zouden zijn met Covid. In die zin was het geen verrassing. Toen ik met Frank, een vriend van me, Floortje blijft hier had bedacht, zei de zendercoördinator: ‘Ga maar maken’. Tien dagen later was het al op tv. We hebben zes weken doorgestampt. Bijzonder om – ondanks alle restricties – dit toch te kunnen doen.”

   

  Hoe beviel het?

  “Goed! In eerste instantie moest ik het nog even zien, want ik had al twintig jaar niet meer in Nederland gedraaid. Of ik interessante mensen in het buitenland spreek of hier, maakt niet uit. Tuurlijk: als ik dan ook nog op een bijzondere plek ben waar ik nog nooit eerder ben geweest, dan is dat the icing on the cake, maar het principe blijft hetzelfde. Dat is iets wat ik de afgelopen tijd heb ontdekt; dat het mij echt om interessante mensen gaat.”

   

  En hoe is ‘t om zo lang achter elkaar in Nederland te zijn?

  “Nou, voor ’t eerst in twintig jaar heb ik geen jetlag! En kan ik weer een sociaal leven opbouwen. Dingen in mijn agenda zetten en niet meteen denken: dan zal ik wel niet kunnen.”

   

  Waren er tijdens het draaien ook dingen die hier lastiger waren dan in het buitenland?

  “Ja, in het buitenland kijkt niemand op of om van een cameraploeg. Hier herkennen ze mij soms, dus dan heb je al meer bekijks. En ik werk alleen met een cameraman, zonder geluidsman. Als we draaiden voor Floortje naar het einde van de wereld was dat geen probleem; het was altijd stil. Hier in Nederland is áltijd geluid.”

   

  Van wie was je dit seizoen het meest onder de indruk?

  “Ik was echt weer van alle mensen onder de indruk. Neem bijvoorbeeld kunstschilder Cornelis le Mair, ook zo’n bijzonder mens. Hij leeft totaal autonoom op een boerderij in de buurt van Eindhoven. En schildert alsof het nog de zeventiende eeuw is. Zijn huis was een soort museum: hij heeft van over de hele wereld allerlei spullen meegenomen. Je weet gewoon niet waar je moet kijken!”

   

  Veel mensen die je opzoekt, zijn zelfvoorzienend. Zijn die makkelijk te vinden?

  “Nee, er zijn er niet zoveel van in Nederland. We hebben ook een stel dat al vijftig jaar in een vuurtoren woont en helemaal zelfvoorzienend is. Ze verbouwen zelf al hun groente en fruit, houden schapen voor de wol, de melk en de kaas en bijen voor de honing. Af en toe doen ze boodschappen, maar zonder komen ze ook al een heel eind.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Veel nieuws en actualiteiten, zoals de documentaireserie The Trump Show. Maar ook Zondag met Lubach vind ik geniaal en scherp. Arjen is fenomenaal in het duiden van complexe – politieke – problemen.”

  Lees hier het interview met Floortje over Floortje gaat mee
  Lees hier het interview met Floortje over 3 op Reis

  Lees hier het interview met Floortje over Floortje naar het einde van de wereld

 1. TV-TIP Minari

  Minari
  NPO 2 om 23:54 uur
  Het Koreaans-Amerikaanse gezin Yi verhuist van Californië naar het landelijke Arkansas in de hoop hun eigen Amerikaanse droom waar te maken. Jacob (Steven Yeun) hoopt dat een boerderij zijn gezin een beter leven kan geven. De nieuwe omgeving brengt al veel uitdagingen met zich mee en dan trekt oma ook nog onverwacht bij hen in.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)