Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Freek Vonk

  Freeks Jungle School

  In Freeks Jungle School geeft prof. dr. Freek Vonk vanuit ‘zijn hutje in de rimboe’ op geheel eigen wijze biologielessen aan het hele gezin.
  22 september
  Freek Vonk

  Freek neemt zijn telefoon op en heeft aan een kwartje genoeg. Z’n enthousiasme is aanstekelijk, zijn woordenstroom onafgebroken. Het is onmogelijk je voor te stellen dat Freek weleens stilzit, laat staan dat hij gedwongen thuís stilzit. Toch bond corona ook hem aan huis. Waar rap zijn YouTube-serie Meester Freek ontstond. “Die was bedoeld als een tijdverdrijf voor kinderen die thuis zaten. En om ervoor zorgen dat ze nog wat leerden.” Na het succes van die serie ging Freek met BNNVARA en de NPO om de tafel en amper een half jaar later was Freeks Jungle School op tv. Seizoen twee staat klaar en het einde is niet in zicht. “Er zijn nog wel honderden diersoorten die ik wil behandelen, dus we gaan wat mij betreft nog wel even door!”

   

  Levende ratelslang

  Schorpioenen, vogelspinnen, kameleons, ratelslangen en bloedzuigers, Freek laat zijn kijkers kennismaken met zijn favoriete - niet erg aaibare - dieren. De vogelspin, schorpioen en ratelslang zijn zelfs te gast in zijn hut. “Maar alleen als het past en kan. De dieren komen altijd op de eerste plek.” Normaal gesproken bezoekt Freek de dieren in hun natuurlijke habitat, maar voor Freeks Jungle School staat zijn hutje in de rimboe gewoon in een Haagse studio. Waar Frééks natuurlijke habitat is nagebouwd. “Vanuit de jungle, in mijn blokhut, kan ik het best vertellen over de bijzondere dieren om me heen.” Om zijn praatjes luister bij te zetten, gebruikt de bioloog skeletten en andere attributen, en beelden die hij pre-corona maakte. In zijn ‘schatkamer’ heeft hij de mogelijkheid aan de hand van skeletten en proefjes nog meer bijzondere eigenschappen van dieren te laten zien. Tijdens zijn avontuurlijke reizen kan hij die natuurlijk niet allemaal mee sjouwen. Zoals die keer dat hij op de Bahamas door een wilde zeekoe is gekust. “Dat moment heeft nog steeds een speciaal plekje in mijn hart. De aflevering van Freeks Jungle School over zeekoeien is dan ook een van mijn favorieten. Zo laat ik aan de hand van een skelet zien dat voorouders van deze vriendelijke waterreuzen lang geleden op het land hebben geleefd.”

   

  Praatgraag

  Elke aflevering duurt slechts tien minuten. Kort? Niet voor Freek, want die praat nog sneller dan een cheetah rent. “We willen er echt een dynamische biologieles van maken en in de korte tijd die we hebben zoveel mogelijk over de dieren vertellen. Hoe verdedigen ze zich tegen roofdieren, hoe eten en jagen ze? Maar ook: hoe zijn ze geëvolueerd en wat zijn hun naaste verwanten? Mijn voorbereiding bestaat uit bedenken wat we allemaal voor moois kunnen vertellen en daarbij de meest fascinerende filmpjes uitkiezen. En ja, daarna moet er geschrapt worden. Ik wil natuurlijk altijd veel te veel vertellen, want ik praat graag. Maar ik doe dit al meer dan tien jaar; ik durf inmiddels wel te zeggen dat ik gevoel heb voor wat er in zo’n aflevering moet en dat ik de beste tien minuten eruit kan halen. Uiteindelijk maakt dat het een betere aflevering.”

   

  De kringloop van het leven

  “Er is nog zoveel te ontdekken! Ik hoop dat Freeks Jungle School een vuurtje aanwakkert bij de kijkers. En het bewustzijn dat we goed voor de aarde moeten zorgen. Elk dier heeft een eigen bijzonder verhaal en is de afgelopen miljoenen jaren op een unieke manier geëvolueerd. Ze proberen bijvoorbeeld allemaal op hun eigen manier om niet opgegeten te worden, en zich voort te planten. Die verhalen over de kringloop van het leven vind ik mooi om aan kinderen mee te geven. Ik kan helaas niet tien maanden doorbrengen op de noordpool om te filmen hoe een ijsbeer een narwal vangt, zoals de BBC dat doet, ook al zou ik dat best willen. Maar in Freeks Jungle School kan ik wel over al die machtige dingen vertéllen, en ze laten zien. Hopelijk raken kinderen daardoor – al is het maar een klein beetje – geïnspireerd. Mini-colleges voor kinderen zijn altijd een goed idee. Hoe meer ze leren over hoe de natuur werkt, hoe beter.”

  Lees hier ons interview met Freek over Loslopend wild!

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP Keuringsdienst van waarde

  Keuringsdienst van waarde
  BVN-TV om 09:55 uur
  Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, die barst van de calcium en eiwitten. Maar is dat gezonde witte goedje nou yoghurt of kwark?

  TV-TIP Crazy Rich Asians

  Crazy Rich Asians
  Net5 om 20:30 uur
  Rachel vergezelt haar vriend Nick naar de bruiloft van zijn beste vriend in Singapore. Daar ontdekt zij dat Nick stinkend rijk is.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)