1. Interviews

  Gijs Naber

  Redbad

  “Ik ben gezegend met mijn werk tot nu toe, maar dít… wauw.” In Redbad speelt acteur Gijs Naber de heroïsche titelrol.
  14 juni
  Gijs Naber

  Er valt haast niet aan te ontkomen: de film heeft vanaf de allereerste minuut dezelfde vibe als hitserie Game of Thrones, inclusief vervlogen tijden (het is 700 na Christus), galopperende paarden, bloederige zwaardgevechten en een trits rituelen. Goed nieuws voor de vele fans van dit genre, dus. En voor Gijs Naber. “Ik las het scenario en dacht: ik zou er al een moord voor doen om de hélft hiervan te spelen.” Spreekwoordelijk, gelukkig – al draait zijn personage Redbad z’n hand niet om voor een koelbloedige doodsteek. “Het is echt te gek om in zo’n arena met alles erop en eraan dit karakter te spelen.”

   

  Van alle tijden

  Ondanks het feit dat er dagen voorbij gaan dat Naber níemand in de pan hakt, zijn de onderwerpen die in de film worden aangestipt van alle tijden. “Het is niet alleen maar rauw en grof. Redbad is op zoek naar wat goed is voor zijn volk en de mensen die hij liefheeft. Wat mij heel erg aanspreekt, is de dualiteit: hoe sta je tegenover het geloof en verloochen je dan je afkomst, of niet? En dan spelen ook nog de verwachtingen van zijn vader waaraan hij niet voldoet. Die thema’s zijn van alle tijden, die kun je in principe in elke setting opplakken.” Tijdens de opnames hield Naber vooral de verschillende kanten van zijn personage scherp in de gaten. “Ik voel als acteur natuurlijk de verantwoordelijkheid om ook het verhaal kloppend te houden. Gevoel en gelaagdheid meegeven aan Redbad en de scènes onderling was in het heetst van de strijd misschien wel de grootste opgave.”

   

  Ziel en zaligheid

  De toewijding zat voor Naber vooral ook in de voorbereiding. “Drie maanden van tevoren begon ik met repeteren. Op scenario en tekst, maar ook fysiek. Ik was bijna non-stop met Redbad bezig, maar dat is inherent aan het vak. Als je zo diep in een productie stapt, doe je dat met ziel en zaligheid. Ik prijs mezelf gelukkig met een vriendin en sociale omgeving die dat zelf kent, of op z’n minst gewend is.” In die maanden volgde Naber vechtlessen, oefende choreografieën – mét zwaard – en deed extra conditie- en krachttraining. En dat bleek hoognodig. “Het was loodzwaar. Zo’n veldslag film je niet één, maar twintig keer op een dag, vanuit verschillende camerastandpunten. Dat moest ik wel kunnen volhouden. Dus ik heb behoorlijk gebeukt, letterlijk en figuurlijk.”

   

  Stunten

  Naber antwoordt met een triomfantelijk “nee” op de veronderstelling dat stuntmannen de halsbrekende toeren voor hun rekening namen. “Stoer hè? Dankjewel, goed dat je het even benoemt. Oh, ik moet nu al rectificeren. De eerste helft van een heel hoge sprong aan een touw is gedaan door een stuntman, maar dat was een must voor de verzekering.” Spectaculairder dan zijn stunts vond de acteur zijn monoloog te paard. “Het paard had helemaal geen sporen nodig, maar ik was vergeten om ze uit te doen. Hij reageerde ontzettend fel. Tel daarbij op dat ik het überhaupt spannend vond om voor vijfhonderd man mijn tekst te roepen, ook nog met een soort heldhaftigheid en kracht. Een episch moment.”

   

  Twee keer kijken

  In de bioscoopzaal moet je soms twee keer kijken voordat je ziet wie schuilgaan achter de berenvellen, lange lokken en dikke lagen make-up. Naast de crème de la crème van eigen bodem – onder anderen Loes Haverkort, Huub Stapel, Derek de Lint, Renée Soutendijk en Teun Kuilboer – zeiden ook buitenlandse acteurs ja tegen een rol in Redbad. Søren Malling (uit The Killing en Borgen) en Jonathan Banks (bekend van Breaking Bad), bijvoorbeeld. Naber zat ongeveer een uur in de make-upstoel om Redbad te worden. “Het meeste werk zat in mijn haar; dat werd elke keer opnieuw ingevlochten. De mensen van de kleding en make-up hebben echt bergen verzet hoor.” De hoofdrolspeler is trots op het resultaat. “Ik kan er nog niet helemaal objectief naar kijken, want er komen veel herinneringen aan de opnames naar boven, maar het ziet er waanzinnig uit. Overweldigend zelfs!”

 1. TV-TIP BinnensteBuiten special: Arjan's Big Year

  BinnensteBuiten special: Arjan's Big Year
  NPO 2 om 19:20 uur
  Arjan Dwarshuis één grote passie: vogels kijken. Hij wil niets liever dan in de voetsporen treden van de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough. In 2016 wilde de 29-jarige Arjan het wereldrecord verbreken en trok hij de hele wereld over om meer dan 6042 vogels waarnemen in een jaar tijd. Lukte dat?

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP RTL 7 Darts

  RTL 7 Darts
  RTL 7 om 20:00 uur
  Vandaag begint het WK PDC. Michael van Gerwen won de wereldtitel in 2014 én 2017. Maar of hij de PDC-titel van dit jaar eventjes in ‘Ally Pally’ gaat ophalen, is twijfelachtig. In het najaar van 2018 kwamen er door een aantal nederlagen barsten in zijn superioriteit. Rob Cross en Gary Anderson ruiken bloed...