Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Harm Edens

  Dit Was Het Nieuws

  Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
  15 september
  Harm Edens

  Eigenlijk lijkt de humor in Dit Was Het Nieuws na al die jaren nog heel erg hetzelfde.

  “Dat denken wij soms ook. Maar als we een script aan het opbouwen zijn, dan gooien we heel veel dingen weg. Niet leuk, werkt niet, kan niet, al gedaan, noem maar op. En dan denken we weleens: ‘zouden we dit twintig jaar geleden ook weggedaan hebben?”

   

  Kunnen sommige dingen dan niet meer tegenwoordig?

  “Nee, dat valt wel mee. Maar we worden wel kieskeuriger. Of misschien zijn we beter geworden.”

   

  Hoe belangrijk is jouw humor voor de toon van DWHN?

  “Oei, moeilijk! In hoeverre kan ik mijn eigen manier van grappen om de geschreven grappen heen gooien? Op papier zijn dingen soms heel leuk geschreven, maar dan ga ik ze doen en dan komt het nog niet in de búúrt van een grap.”

   

  Toch maak jij soms tussendoor nog hardere grappen dan je teamcaptains.

  “Is dat zo? Haha, dat is mijn rotte geest die er af en toe even uit moet.”

   

  Het komende seizoen zal ongetwijfeld in het teken staan van de verkiezingen. Verheug je je daarop?

  “Ja, zowel hoe ze de grote problemen willen gaan oplossen als de belachelijkheid van de poppetjes. Neem nou zo’n Omtzigt. Die vinden we nu zo goed! Zo goed is niemand. Die is echt Jezus zelf geworden. Of eigenlijk Jezus én God. Ik herinner me een vorige SGP-campagne… toen had Kees van der Staaij in een stal een SGP-vlag om een schaap heen gehangen. Ik dacht: Kees, is dit de associatie die je wil? Een SGP'er op de Veluwe die te dicht bij zijn schaap staat?”

   

  Zou je de humor van DWHN kunnen omschrijven?

  “Nou eh…we hebben soms harde grappen die waar zijn. We hebben slimme grappen die je hopelijk aan het denken zetten. En we hebben afschuwelijke woordspelingen. Maar kom er maar eens op. Daar kan ik echt van genieten. Ik heb 23 jaar comedy geschreven, daar zaten ze soms ook in. Dan was ik enorm blij met mezelf. ‘Dit is echt heel slecht.’ Ja, top!”

   

  Comedyseries zoals die jij vroeger maakte – Het Zonnetje In Huis, In De Vlaamsche Pot - bestaan eigenlijk niet meer hè?

  “Nee, helemaal weg. Misschien dat het ooit weer terugkomt omdat het ook gezellig was. Maar aan de andere kant: de hele samenleving is totaal veranderd. Met reality en ultrakorte flupjes op TikTok. Hoe die generatie naar een sitcom gaat zitten kijken die is opgenomen voor een live studio audience, I don't know.”

   

  Wat vind je leuk op de Nederlandse televisie?

  “Nou, ik moet altijd wel even zoeken. Toren C bij vlagen. Dat ze met een Canta de garage in wil, maar de slagboom herkent haar niet. En dan zo boos worden dat ze die Canta omver gooit en onder de slagboom door duwt. Het doet me vaak denken aan wat we met Martine Bijl deden in Het Zonnetje. Zo’n vrouw die nooit opgeeft en nooit d’r ongelijk toegeeft. Daar kun je veel humor uit halen.”

   

  Was je dan ook fan van Van Kooten en De Bie en Jiskefet vroeger?

  “Jiskefet wat minder, want dat vond ik behoorlijk schatplichtig aan Monty Python, maar dat ontkenden ze altijd. Hoewel, Debiteuren Crediteuren met Juffrouw Jannie vond ik wel heel grappig.”

   

  En zo’n megahit als De Luizenmoeder?

  “Niet echt. Er zitten wel momentjes in, maar ja.. Het is ongemak-tv. Ik vind het niet heftig genoeg.”

   

  Wat voor heftigs zou jij nu verzinnen dan?

  “Ik heb weleens een serie bedacht, ik ga ‘m toch niet meer maken, maar Boer Heeft Vrouw. Daar werd ik wel heel blij van. Yvon Jaspers is vertrokken en die nieuwe vrouw woont daar nu. Die zit daar met die boer en die zure moeder die in de stamppot zit te roeren. Daar begint de serie. En dan loopt het gruwelijk uit de hand. Met gierputten, slecht gestuurde landbouwmachines, mestfraude, demonstraties en misschien af en toe een wolf. Daar heb ik wel zin in! Zet die er maar in. Misschien dat er nog producent belt.”

   

  Ten slotte: wil je voor één keer de puntentelling uitleggen?

  “Nou eh… We hebben er één keer een visueeltje aan gewaagd… Dan gaat de camera richting de puntentelling en zit er een aap achter. Dat was niet de echte verklaring trouwens. Dat was een grapje.”

  Lees hier ons interview met Harm over 10 voor taal

  Lees hier ons interview met Harm over 10xBeter

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview