Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Harm Edens

  10 voor taal

  SBS6 steekt na twaalf jaar 10 voor Taal in een nieuwe jas. Met de nodige humor test Harm Edens zijn bekende kandidaten op hun kennis van de Nederlandse taal.
  01 april
  Harm Edens

  Wat is het ook alweer voor programma?

  “Het wordt nu natuurlijk wel anders, maar net als toen spelen twee stellen intelligente BN’ers - ja, dat is een subcategorie - een leuk taalspelletje. We testen of ze cappuccino goed kunnen spellen, maar gaan vooral veel lol trappen met taal.”

   

  Wat is er nog meer veranderd?

  “We richten ons veel meer op bijvoorbeeld de whatsapptaal van tegenwoordig, de afkortingen die we steeds meer gebruiken of al die Engels-Nederlandse woorden waar je niets meer van begrijpt. En spreekwoorden die verkeerd worden samengevoegd, die bij mij als neerlandicus vaak ah!-, oh!- en oeh!-momentjes veroorzaken. Maar goed, voor mij is de straattaal dan weer niet te doen.”

   

  Is taal nog wel echt zeg maar ons ding?

  “Toen was het meer een spelletje, nu vind ik het ook echt belangrijk. Voor mij is de achterliggende gedachte van het programma dat je ontiegelijk leuk met taal bezig kunt zijn. De laaggeletterdheid in Nederland neemt steeds grotere vormen aan. Taal wordt bijna een barrière tussen mensen, terwijl het juist iets van iedereen is. Het geeft kennis en macht en als je aan de verkeerde kant van taal staat, heb je een zwaar leven.”

   

  Wat voor instinkers kunnen we verwachten?

  “Wat ik absoluut niet wilde, is er een Nationaal Dictee van maken. Het gaat mij om de leuke dingen van taal. Hoe de betekenis van bijvoorbeeld non-actief verandert als je dat tussenstreepje weghaalt. Is er een non actief? Het is een uurtje taalplezier.”

   

  Hoe ga je de presentatie doen?

  “Ik ga geen stupide plat spelletje presenteren, maar echt samen een mooi programma maken. Ik zorg ervoor dat mijn gasten en ik er leuk omheen fietsen en dat iedereen meerwaarde krijgt door per keer te kijken waar de hoeken en gaten zitten.”

   

  Voor wie is dit leuk om te kijken?

  “Ik merkte dat iedereen met plezier op 10 voor Taal terugkijkt. Sommige spellen van toen kunnen me niets schelen, maar dit spel is leuk omdat je thuis kunt meespelen. Het is niet alleen kijken hoe anderen het doen. Ook met kinderen is het daardoor leuk om te kijken. Lekker een spelletje spelen en er nog iets van opsteken ook.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Ik mag graag naar een goede dramaserie kijken, of een goede comedy, maar die zijn wat schaars de laatste tijd. Ook een goede documentaire waar ik iets van opsteek, vind ik interessant. En als ik denk ‘vandaag is niet mijn dag’, dan zet ik even twee uur Million Dollar Listing New York op - over makelaars die voor tien miljoen dollar huizen verkopen. Daarna is alles weer goed.”

  Lees hier ons interview met Harm over 10xBeter

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Luizenmoeder de film

   Na het wegvallen van directeur Anton proberen Ank en haar collega’s de school weer op de rails te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onderbezetting, corona heeft alles op scherp gezet en de ouders zijn nog veeleisender dan voorheen. Totaal TV geeft de dvd van deze komedie vijf keer weg.

  TV-TIP Unforgotten

  Unforgotten
  BBC First om 20:00 uur
  Sunny onderzoekt een bizarre moordzaak. Hij kan Cassies speurneus goed gebruiken, maar zij heeft geen zin in een nieuwe zaak.

  TV-TIP Chateau Christmas

  Chateau Christmas
  RTL 8 om 20:28 uur
  De beroemde pianiste Margot viert Kerst met haar familie op een romantisch kasteel. Daar loopt ze haar ex weer tegen het lijf.

  Interview

  • *

   Dominique Devenport

   Sisi

   Meer historisch dan romantisch, maar daarom niet minder meeslepend. De NPO neemt kostuumdramaserieliefhebbers op de drempel van het nieuwe jaar mee naar het negentiende-eeuwse Wenen van de legendarische keizerin Sisi.
   Reacties0 reactie(s)