Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Hazen Audel

  Primal Survivor: Escape the Amazon

  Survivalgoeroe Hazen Audel maakt een tocht van achthonderd kilometer door het Amazonegebied. Hij overleeft op de wijsheden die hij opdeed bij inheemse volken.
  15 april
  Hazen Audel

  Jij bent helemaal in je element in de natuur. Was dat altijd zo?

  “Absoluut. Ik was een beetje een vreemd kind. Mijn klasgenootjes voetbalden in de pauze, maar ik sloop van het schoolplein af om in het bos op zoek te gaan naar sprinkhanen, hagedissen en slangen. Het kleine probleem was dat ik ze ook mee naar huis nam. Dan was mijn moeder aan het stofzuigen en kronkelde er weer een slang voorbij!”

   

  Wat was je eerste expeditie?

  “Toen ik 19 was wilde ik het regenwoud zien. Ik ging naar Ecuador en zette een tentje op midden in de natuur. Ik leerde de inheemse bevolking kennen en was zwaar onder de indruk. Ze leefden van het land en wisten echt alles over hun omgeving. Ze waren alles wat ik wilde zijn, maar ik wist daarvoor niet dat zulke mensen bestonden. Van hen heb ik geleerd hoe ik wilde leven.”

   

  En om te overleven.

  “Ja, alhoewel het een paar keer in mijn leven bijna goed fout ging, vooral voordat ik Primal Survivor maakte. Je leert met vallen en opstaan, maar dat vallen kan dodelijk zijn in mijn geval.”

   

  Ben je nog weleens bang?

  “Mensen willen altijd weten wat het engste dier is dat ik ooit ben tegengekomen. Maar ik heb mijn angst omgezet in nieuwsgierigheid. Daardoor weet ik nu hoe bepaalde dieren zich gedragen. Ik kom bijvoorbeeld heel veel slangen tegen. Maar ik weet welke ongevaarlijk zijn, welke je iets aan kunnen doen en welke je kunnen doden. Daar pas je je gedrag op aan zodat je geen prooi wordt.”

   

  Voel je je weleens gehinderd door de cameraploeg?

  “Nee, ik heb de beste crew ter wereld. Omdat ze goed in hun werk zijn, maar vooral omdat ze alles doen wat ik doe, maar dan ook nog eens met zware apparatuur op hun nek. Zij moeten ook in hun natte kleren in de wildernis slapen. Als jij mij in de blubber ziet staan, staan zij dat ook.”

   

  Je komt in het programma altijd terug bij de inheemse bevolking.

  “Dat is mijn grote drijfveer, deze mensen erkennen. We leven op een geweldige planeet vol met prachtige natuur. Deze volkeren weten daar zo ontzettend veel over, zij kunnen ons zoveel leren maar we sluiten ze buiten. Ik hoop dat ik met Primal Survivor duidelijk kan maken wat we kwijtraken als we deze mensen niet beschermen.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Ik heb niet eens een televisie! Maar ik was laatst bij een vriend die Ted Lasso keek, en dat vond ik erg leuk. Daarnaast krijg ik nooit genoeg van de natuurdocumentaires van David Attenborough. Ook al zijn het die van dertig jaar geleden, ik kijk ze nog altijd graag.”

 1. TV-TIP Jochem in de Wolken

  Jochem in de Wolken
  NPO 1 om 19:05 uur
  Jochem Myjer vaart in een luchtballon over het meest sprookjesachtige natuurgebied van Nederland: Zuid-Limburg.

  TV-TIP De Nationale Reistest

  De Nationale Reistest
  NPO 3 om 20:24 uur
  Nog nooit veranderde onze manier van reizen zoveel als in de afgelopen twee jaar. Dzifa en Sahil testen de reiskennis van BN'ers.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)