Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Hugh Grant

  The Undoing

  Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
  14 october
  The Undoing Hugh Grant

  Interviews geven over series als The Undoing is behoorlijk lastig, vertelt Hugh Grant terwijl hij precies dat doet. Niet dat de acteur er heel ongemakkelijk bij lijkt te zitten als hij vanuit zijn huis in Londen via Zoom met Totaal TV spreekt, maar hij moet erg op zijn woorden letten; The Undoing is een klassiek moordmysterie en voor je het weet heb je te veel gezegd. Bijvoorbeeld na de vraag of hij ervan geniet niet meer altijd de ‘nice guy’ te hoeven spelen. “Maar weet je wel zeker dat hij dat niet is?”, grinnikt Grant over zijn personage Jonathan. “In de eerste aflevering kan hij nog best een aardige vent zijn. Maar oké, in episode twee weet je dat dat er iets minder prettigs achter die charme zit.”

   

  LEUGENAAR

  Grants Jonathan uit The Undoing is een kinderarts die gelukkig getrouwd lijkt met therapeute Grace (Nicole Kidman) en met haar en hun zoon een comfortabel leven leidt in de upperclass van New York. Totdat er in hun kringen een moord wordt gepleegd en Jonathan ineens in geen velden of wegen te bekennen is. Wat volgt zijn een hoop twists, leugens en dingen die niet zijn wat ze lijken. Aan Grant en zijn collega’s dus de taak om de kijker op het verkeerde been te zetten. “Dit is een typische whodunnit, maar wij wisten natuurlijk wel de hele tijd al wie die who was. Dus ik wist het wanneer Jonathan loog en wanneer hij de waarheid sprak. Toch kun je dat niet anders benaderen, want dan geef je te veel weg.” De acteur denkt dat dat voor hem makkelijker was dan voor sommige collega’s. “Er duiken gedurende de serie zo’n zeven verdachten op, die allemaal anders omgaan met beschuldigingen. Maar – en ik hoop dat ik hiermee niet alweer te veel weggeef - Jonathan is zo’n type die in zijn eigen leugens gelooft. Ik hoefde niet te spelen dat hij liegt, want zo voelt hij het zelf niet.”

   

  GELUKKIGER

  Deze rol is heel wat anders dan de filmpersonages waar Grant bekend mee werd in onder meer Notting Hill en Four Weddings and a Funeral. En dat vindt de acteur prima. “Richard Curtis, die heel veel van die romantische komedies die ik toen deed heeft geschreven, moest er altijd enorm om lachen dat door hem iedereen dacht dat Hugh Grant zo’n supersympathieke, stuntelende Engelsman was. Want hij wist dat dat niet waar is. Het is leuk om nu het tegenovergestelde te laten zien. Ik heb de afgelopen zes jaar geen fatsoenlijk persoon gespeeld en ik vind het heerlijk.” Grant is sowieso de laatste tijd een stuk gelukkiger in zijn vak. “Ik ga acteren steeds minder haten dan ik eens deed. Waarom? Ik denk dat ik er iets beter in ben geworden in de laatste tien jaar. Ik ben minder ontevreden over mijn werk en dat geeft je wel een boost.”

   

  ER GEK UITZIEN

  De acteur is opvallend eerlijk als hij de onzekerheden bespreekt die veel acteurs parten spelen. Zelf is hij daar op zijn zestigste ook nog niet helemaal overheen. Tijdens de opnames van The Undoing bijvoorbeeld, koos regisseur Susanne Bier (Black Box, The Night Manager) er vaak voor haar acteurs in close-ups te filmen. “Vooral als het shots zijn waarin je geen tekst hebt, is dat doodeng. Geef me iets te zeggen, of iets te doen. Maar zonder dat en met een camera vlak voor je neus, kun je je opeens heel opgelaten voelen. Zelfs als dit je werk is.” Die manier van filmen bracht hem dan ook geregeld van zijn stuk. “Je kunt helemaal in je rol zitten, alle gedachten en gevoelens die daarbij horen in je hoofd hebben, en dan maken ze een close-up van je. Dat gaat vijf seconden goed, misschien tien. En dan krijg je opeens het idee dat je iets gek doet met je kaak. Zodra die gedachte in je hoofd zit, ben je je veel te bewust van jezelf en ga je er ook gek uitzien. Het is voor mij echt de moeilijkste vorm van acteren.”

   

  PRAKTISCH

  Een goede voorbereiding helpt. “Ik werk tegenwoordig altijd aan een mentaal script, zoals ik dat noem. Dat zijn de duizenden aantekeningen die ik maak bij het scenario. Waar denkt mijn personage aan op dit moment, wat gaat er om in zijn hoofd? Het is goed om je daarin vast te bijten, zodat je met je rol bezig bent en niet met jezelf.”

  En dan heeft Grant nog een praktische tip. “Ik had dit zelf graag geweten toen ik jonger was, dus laat ik ‘m nu delen voor als beginnende acteurs dit lezen: ga voor je de set opkomt een stuk rennen. Die adrenaline kwijtraken is zo goed voor een filmacteur. Het klinkt simpel, maar het werkt echt!”

 1. Doe mee en win!

  • Daniel Craig Collection

   Win de Daniel Craig Collection

   Daniel Craig kruipt dit jaar in No Time to Die voor de laatste keer in de huid van de geliefde geheime agent. De Daniel Craig Collection bundelt al zijn Bond-films tot dusver. Totaal TV mag deze boxset met Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall en Spectre drie keer weggeven.

  TV-TIP Oorlogswinter

  Oorlogswinter
  NPO 3 om 20:25 uur
  Tijdens de laatste, ijskoude winter van de Tweede Wereldoorlog moet de veertienjarige Michiel een Engelse soldaat helpen.

  TV-TIP Dater's Handbook

  Dater's Handbook
  RTL 8 om 20:30 uur
  Cassandra valt steeds op de verkeerde mannen en zoekt hulp bij relatie-expert Susie en haar zelfhulpboek.

  Interview

  • Winston Gerschtanowitz in Marble Mania

   Winston Gerschtanowitz

   Marble Mania

   In de familieshow Marble Mania strijden drie BN’ers in verschillende behendigheidsspellen en spectaculaire knikkerraces tegen elkaar. Presentator Winston Gerschtanowitz staat de knikkeraars bij. De races worden van commentaar voorzien door Jack van Gelder. We spraken Winston over deze nieuwe show.
   Reacties0 reactie(s)