1. Interviews

  Hugh Grant

  The Undoing

  Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
  14 oktober
  The Undoing Hugh Grant

  Interviews geven over series als The Undoing is behoorlijk lastig, vertelt Hugh Grant terwijl hij precies dat doet. Niet dat de acteur er heel ongemakkelijk bij lijkt te zitten als hij vanuit zijn huis in Londen via Zoom met Totaal TV spreekt, maar hij moet erg op zijn woorden letten; The Undoing is een klassiek moordmysterie en voor je het weet heb je te veel gezegd. Bijvoorbeeld na de vraag of hij ervan geniet niet meer altijd de ‘nice guy’ te hoeven spelen. “Maar weet je wel zeker dat hij dat niet is?”, grinnikt Grant over zijn personage Jonathan. “In de eerste aflevering kan hij nog best een aardige vent zijn. Maar oké, in episode twee weet je dat dat er iets minder prettigs achter die charme zit.”

   

  LEUGENAAR

  Grants Jonathan uit The Undoing is een kinderarts die gelukkig getrouwd lijkt met therapeute Grace (Nicole Kidman) en met haar en hun zoon een comfortabel leven leidt in de upperclass van New York. Totdat er in hun kringen een moord wordt gepleegd en Jonathan ineens in geen velden of wegen te bekennen is. Wat volgt zijn een hoop twists, leugens en dingen die niet zijn wat ze lijken. Aan Grant en zijn collega’s dus de taak om de kijker op het verkeerde been te zetten. “Dit is een typische whodunnit, maar wij wisten natuurlijk wel de hele tijd al wie die who was. Dus ik wist het wanneer Jonathan loog en wanneer hij de waarheid sprak. Toch kun je dat niet anders benaderen, want dan geef je te veel weg.” De acteur denkt dat dat voor hem makkelijker was dan voor sommige collega’s. “Er duiken gedurende de serie zo’n zeven verdachten op, die allemaal anders omgaan met beschuldigingen. Maar – en ik hoop dat ik hiermee niet alweer te veel weggeef - Jonathan is zo’n type die in zijn eigen leugens gelooft. Ik hoefde niet te spelen dat hij liegt, want zo voelt hij het zelf niet.”

   

  GELUKKIGER

  Deze rol is heel wat anders dan de filmpersonages waar Grant bekend mee werd in onder meer Notting Hill en Four Weddings and a Funeral. En dat vindt de acteur prima. “Richard Curtis, die heel veel van die romantische komedies die ik toen deed heeft geschreven, moest er altijd enorm om lachen dat door hem iedereen dacht dat Hugh Grant zo’n supersympathieke, stuntelende Engelsman was. Want hij wist dat dat niet waar is. Het is leuk om nu het tegenovergestelde te laten zien. Ik heb de afgelopen zes jaar geen fatsoenlijk persoon gespeeld en ik vind het heerlijk.” Grant is sowieso de laatste tijd een stuk gelukkiger in zijn vak. “Ik ga acteren steeds minder haten dan ik eens deed. Waarom? Ik denk dat ik er iets beter in ben geworden in de laatste tien jaar. Ik ben minder ontevreden over mijn werk en dat geeft je wel een boost.”

   

  ER GEK UITZIEN

  De acteur is opvallend eerlijk als hij de onzekerheden bespreekt die veel acteurs parten spelen. Zelf is hij daar op zijn zestigste ook nog niet helemaal overheen. Tijdens de opnames van The Undoing bijvoorbeeld, koos regisseur Susanne Bier (Black Box, The Night Manager) er vaak voor haar acteurs in close-ups te filmen. “Vooral als het shots zijn waarin je geen tekst hebt, is dat doodeng. Geef me iets te zeggen, of iets te doen. Maar zonder dat en met een camera vlak voor je neus, kun je je opeens heel opgelaten voelen. Zelfs als dit je werk is.” Die manier van filmen bracht hem dan ook geregeld van zijn stuk. “Je kunt helemaal in je rol zitten, alle gedachten en gevoelens die daarbij horen in je hoofd hebben, en dan maken ze een close-up van je. Dat gaat vijf seconden goed, misschien tien. En dan krijg je opeens het idee dat je iets gek doet met je kaak. Zodra die gedachte in je hoofd zit, ben je je veel te bewust van jezelf en ga je er ook gek uitzien. Het is voor mij echt de moeilijkste vorm van acteren.”

   

  PRAKTISCH

  Een goede voorbereiding helpt. “Ik werk tegenwoordig altijd aan een mentaal script, zoals ik dat noem. Dat zijn de duizenden aantekeningen die ik maak bij het scenario. Waar denkt mijn personage aan op dit moment, wat gaat er om in zijn hoofd? Het is goed om je daarin vast te bijten, zodat je met je rol bezig bent en niet met jezelf.”

  En dan heeft Grant nog een praktische tip. “Ik had dit zelf graag geweten toen ik jonger was, dus laat ik ‘m nu delen voor als beginnende acteurs dit lezen: ga voor je de set opkomt een stuk rennen. Die adrenaline kwijtraken is zo goed voor een filmacteur. Het klinkt simpel, maar het werkt echt!”

 1. Doe mee en win!

  • The Best of Decade Collection met Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max

   Win The Best of Decade Collection dvd-box

   De periode van pepernoten, kerstkransjes en lekker wegkruipen op de bank is alweer bijna aangebroken en daarom heeft Warner Home Video een bijzondere The Best of Decade Collection uitgebracht. Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max zijn enkele van de beste films van het afgelopen decennium en Totaal TV mag deze box vol topfilms drie keer weggeven.

  TV-TIP The Conjuring

  The Conjuring
  Veronica om 20:00 uur
  Het gezin Perron verhuist in 1971 naar een oud landhuis op Rhode Island. De toekomst ziet er rooskleurig uit, totdat vreemde gebeurtenissen een einde aan de idylle maken. Hun huis wordt bewoond door een duister wezen. Paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren worden op de zaak gezet.

  TV-TIP Mission: Impossible 2

  Mission: Impossible 2
  RTL 7 om 20:00 uur
  Geheim agent Ethan Hunt krijgt de opdracht om een dodelijk, genetisch gemanipuleerd virus op te sporen en te vernietigen, voordat zijn ex-collega Sean Ambrose het in handen krijgt. Ambrose wil met het virus een epidemie veroorzaken. Hunt roept de hulp in van de ex-vriendin van Ambrose, de beeldschone dievegge Nyah.

  Interview

  • The Undoing Hugh Grant

   Hugh Grant

   The Undoing

   Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
   Reacties0 reactie(s)