Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Ilja Gort

  Gort over de grens

  Voor Gort over de grens reist Ilja Gort met zijn oude classic Peugeot 504 Pininfarina door Frankrijk op zoek naar de mooiste plekken en de lekkerste wijn.
  13 july
  Ilja Gort

  Wat is de mooiste plek waar u voor het programma bent geweest?

  “De plekken waren allemaal hartstikke mooi. De ene plek omdat de ­ontmoeting zo fijn was. Zo zijn we een aardige wijnboer met een garage tegengekomen, die onze auto kon maken. In de Provence was het prachtig mooi met de lavendel en zonneschijn. En dan was er nog een plek die totaal het tegenovergestelde was. Dat was zo onherbergzaam, maar daar zat op de top van een berg zo’n leuke boer.”

   

  U woont in Frankrijk, hebt u ooit heimwee naar Nederland?

  “Wij gaan nog regelmatig naar Nederland, want ik zou zeker heimwee krijgen. Ik heb een tamelijk korte ­spanningsboog, dus heb snel reislust.”

   

  Waarom besloot u wijnboer te worden?

  “Ik dacht toen dat Frankrijk het mooiste land in de wereld was. Daar wilde ik zo graag wonen. Toen heb ik eerst een vakantiehuisje gekocht, en later mijn kasteel. Eenmaal hier, merkte ik dat juist in Nederland alles zo goed geregeld en georganiseerd is. Als je daar een afspraak maakt, houden mensen zich daar ook aan.”

   

  Wat voor landen kunnen we in vervolgseizoenen verwachten?

  “In Italië hebben we nog zó veel niet gezien. Er zijn nog fantastische plekken waar ze heerlijke wijnen hebben die we hier nog niet kennen.”

   

  Wat maakt het reizen met het programma zo leuk?

  “We hebben een vast team waar we nu een paar jaar mee op reis gaan. Dan toeren we met twee of drie auto’s door het land en hebben dan zo ontzettend veel plezier. We staan best vroeg op, soms om vijf uur. En niemand die dan chagrijnig is. Tijdens het eten bedenken we soms ook de gekste dingen, waarbij we dan denken: dat gaat nooit lukken. Maar dan doen we het de volgende dag alsnog. Dat is zo fantastisch.”

   

  Welk van de landen was uw favoriet?

  “Frankrijk heeft voor mij het voordeel dat ik de taal goed ken; voor Italië ligt dat anders. Dan moet ik altijd drie weken voor de opnames naar een nonnenklooster om me daar helemaal gek te laten maken met het Italiaans. Dan kom ik daar helemaal stoned van het Italiaans weer uit en dan gaan we meteen draaien. Ik spreek dan redelijk Italiaans, maar dat zakt na de opnames meteen weer weg.”

   

  Wat kijkt u zelf op tv?

  “Ik kijk graag Louis Theroux. Tijdens het sporten kijken we Boer zoekt vrouw terug en ik lach me suf om Ik vertrek. Daar zie ik herkenbare fouten. Dat het bijvoorbeeld altijd mooi weer is, of dat alles gratis is. Mensen die dan zo’n totaal vervallen boerderij kopen met een lek dak en dan zeggen dat het wel goed komt. En verdomd, na een paar jaar buffelen komt het ook goed!”

 1. TV-TIP Jaimie: in the Vaes Lane

  Jaimie: in the Vaes Lane
  TLC om 22:30 uur
  Nadat haar vriend Jorik Scholten (Lil’ Kleine) begin van het jaar een auto-portier tegen haar hoofd ­besloot te rammen, was het voor Jaimie Vaes klaar. Ze pakte haar koffers om met zoontje Lío voorgoed te vertrekken. In het derde seizoen van Jamie: in the Vaes Lane probeert de realityster de scherven van haar leven te lijmen met hulp van boezemvriendinnen Estelle Cruijff en Koen Kardashian.

  TV-TIP Time

  Time
  NPO 2 om 23:09 uur
  Mark Hebden belandt in de gevangenis nadat hij per ongeluk een man uit zijn schoenen heeft gereden. Verteerd door schuld­gevoelens probeert hij zich staande te houden in een voor hem totaal onbekende wereld. Intussen doet ­gevangenisbewaarder Eric McNally zijn best om de rust en orde in de petoet te bewaren. Hij raakt chantabel als een van de gedetineerden ontdekt dat ook Erics zoon zijn dagen achter de tralies slijt.

  Interview