1. Interviews

  Jaap Jongbloed

  Ik gun geluk

  Jaap Jongbloed - ambassadeur van het Liliane Fonds - ging met Nederlandse ouders op reis naar gezinnen met een gehandicapt kind op de Filipijnen.
  21 september
  Jaap Jongbloed

  Waarom koos jij voor het Liliane Fonds?

  “In 1981 werd ik als jongste verslaggever bij een actualiteitenrubriek van de TROS naar Liliane Brekelmans gestuurd. Zij heeft zelf polio gehad en had het mooie plan om een fonds op te richten voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden. Ik was zo gegrepen door haar verhaal dat ik besloot haar te steunen. Mijn hart ligt bij kinderen, zij zijn machtelozer dan volwassenen.”

   

  Je ging met Nederlandse ouders naar het buitenland?

  “We weten dat Nederlandse ouders met een gehandicapt kind grote zorgen hebben. Maar hoe is dat in een ontwikkelingsland? Moeder Froukje en het ouderpaar Evert-Jan en Karin draaiden ieder een week mee in een Filipijns gezin met een kind met een handicap. Wat blijkt? Ook zij delen de zorgen en het verdriet en voeren dezelfde strijd om hun kind een fijn leven te geven.”

   

  Zijn er ook verschillen?

  “Ja natuurlijk! Nederlandse ouders hebben meer geld en middelen tot hun beschikking. Zo konden de Filipijnse ouders bijvoorbeeld geen extra sondevoeding voor hun kind krijgen. Dat is héél frustrerend om te zien. Maar over het algemeen snapten de Nederlandse ouders heel goed wat de Filipijnse vaders en moeders doormaken, ondanks de cultuurverschillen en het taalprobleem.”

   

  Hoe konden zij de Filipijnse ouders helpen?

  “Letterlijk door de handen uit de mouwen te steken. Zo timmerde vader Evert een stoel voor de zoon van ‘zijn’ Filipijnse gezin. Deze jongen heeft een zware hersenbeschadiging en kan niet goed zitten omdat hij heel zwakke spieren heeft. In deze speciale stoel met allerlei steuntjes, lukt hem dat wel.”

   

  Hoe reageerden de Filipijnse ouders daarop?

  “Het moment dat hij klaar was met de stoel, was heel emotioneel. De Filipijnse ouders waren zó blij! Evert is heel handig, dus voor hem was het eigenlijk heel simpel om die stoel te maken. Een schoolvoorbeeld van hoe iets relatief eenvoudigs mensen zo enorm kan helpen.”

   

  Volgt er trouwens nog een nieuwe reeks van Het mooiste meisje van de klas?

  “Jazeker. We hebben net besloten zes nieuwe afleveringen te gaan maken. We zijn deze week met de productie begonnen en hebben inmiddels uit alle aanmeldingen twaalf ‘meisjes’ geselecteerd. Daar moet dus nog de helft van afvallen. De nieuwe serie is begin volgend jaar te zien.”

   

  Wat kijk jij zelf op tv?

  “Eigenlijk vooral talkshows. Ik heb deze zomer veel naar Eva Jinek gekeken en volg nu Jeroen Pauw weer. Verder zie ik bijna iedere dag DWDD en kijk ik graag naar sport."

  Lees hier het interview met Jaap over De nationale misdaadmeter
  Lees hier het interview met Jaap over Fatale fouten

  Lees hier het interview met Jaap over Vermist

  Lees hier het interview met Jaap over Het mooiste meisje van de klas

 1. TV-TIP The Expendables 2

  The Expendables 2
  RTL 7 om 20:28 uur
  Er zijn best wat vervolgfilms gemaakt die het origineel evenaarden of zelfs overtroffen. Bij actiefilms is dit echter zelden het geval. Tót Sylvester Stallone besloot om de regie van The Expendables 2 aan een ander over te laten. De actie, de stunts, het verhaal én de opperschurk zijn stukken overtuigender dan in deel één.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP The Martian

  The Martian
  Veronica om 20:30 uur
  Na een ongeluk tijdens een missie naar Mars wordt astronaut Mark (Matt Damon) voor dood achtergelaten. Klein detail: hij leeft nog. Zo begint voor hem een bijna onmogelijke opgave om te laten weten dat hij niet dood is. Damon kan prima ­zonder tegenspelers en doet keer op keer een ­geniale zet om van die planeet af te komen.