Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Jacob Derwig

  Klem: Maniere Olandesi

  Krijg nou de touwtering: krijgt de misdaadserie Klem met het bioscoopavontuur Klem: Maniere Olandesi toch nog een filmtoetje!
  16 januari
  Jacob Derwig

  Jacob, was je direct enthousiast over een slotfilm van de serie Klem?

  “Ik heb geen seconde getwijfeld, ik vind het heerlijk om Marius Milner te spelen. En wat is er nou leuker dan om met de hele Klem-familie naar Italië te gaan om een film te maken?”

   

  Toch zijn slotfilms van series een risico, Penoza en De Luizenmoeder werden matig ontvangen.

  “Daar hebben we het inderdaad vaak over gehad. Penoza is een voorbeeld van hoe we het niet wilden. Die serie is ontzettend succesvol geweest. Maar als je er goed over nadenkt, heeft die maffiafamilie vijf seizoenen lang wel érg veel rampspoed meegemaakt. En het leek alsof de film daar nog eens overheen wilde pieken. Dat werd allemaal misschien een beetje... too much? Nee, als ik eerlijk ben, vond ik het niet altijd even geloofwaardig. Terwijl ik echt een Penoza-fan ben, ik heb er nota bene zelf in meegespeeld. Daarom wilden we dat deze Klem-film niet te grotesk zou worden.”

   

  Waar heb je de inspiratie voor Marius Milner vandaan gehaald?

  “Uit mijn verbeelding. Ik was zelf nooit een boefje en had ook geen criminele vrienden. Ik ben in Dordrecht heel veilig en braaf grootgebracht. Sterker nog: mijn moeder was daar kinderrechter. Dus ik moest met mijn eigen fantasie aan de slag. En met Frank heb ik het natuurlijk wel over Willem Holleeder gehad. Toen hij nog niet in de gevangenis zat, kon je hem in Amsterdam nog weleens tegenkomen. Ik weet nog dat hij een keer op zijn brommertje voor ons huis zat. Puur toevallig. Maar toen we hem zagen, schrokken we ons wel helemaal gek. Wat een ongelooflijk aanwezige, ongenaakbare man is dat. Iets daarvan hebben we wel in Marius willen stoppen, ja.”

   

  Hoe heb je zijn accent onder de knie gekregen?

  “Daarvoor ben ik in de leer gegaan bij actrice Annet Malherbe, de vrouw van regisseur Alex van Warmerdam. Zij is echt de koningin van de accenten en kan acteurs daar heel goed in begeleiden. Als er weer een seizoen Klem aankwam, ging ik bij haar op bezoek voor een paar sessies en namen we al mijn dialogen door.”

   

  Pikte je ook weleens iets op van Amsterdamse vrienden? Of bekende Amsterdammers als Harry Slinger?

  “Nee. Ik kom wel vaak in de Johan Cruijff Arena als ik naar een wedstrijd van Ajax ga. Dan heb ik natuurlijk mijn oren open, want daar zit ik tussen de ras-Amsterdammers. Dan gaat het van (Jacob Derwig zet een plat Amsterdams accent op): ‘Nééé Davy, leg die bal dan af!’ Dus ja, daar probeer ik wel wat zinnetjes van te onthouden.”

   

  Marius Milner is uiteindelijk een even geloofwaardige als verrukkelijke schurk geworden.

  “Dat vonden meer mensen. Ik moest een keer naar een ouderavond waar vaders en moeders me herkenden als die man uit Klem. Daar werd toen toch een beetje nerveus gelachen. Terwijl ik dacht: nu ben ik gewoon Jacob Derwig en niet Marius Milner.”

   

  Wat zou jij ervan vinden als je kinderen bevriend raken met de kroost van een crimineel?

  “Daar hebben we het thuis absoluut over gehad, zeker toen de serie Klem net begon. Ik denk dat ik mijn kinderen niet zo snel zou laten omgaan met een kind van iemand als Willem Holleeder.”

  Lees hier ons interview met Jacob over De deal

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)