Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  James Nesbitt en Fay Ripley

  Cold Feet

  Het negende seizoen Cold Feet staat voor de deur, de Britse serie over vijf niet meer zo piepjonge vrienden uit Manchester. Acteurs James Nesbitt (Adam) en Fay Ripley (Jenny), lichten de nieuwe afleveringen toe.
  19 maart
  Cold Feet is vanaf 3 april te zien bij NPO 3

  De serie fleurt de lange sombere winteravonden op en de acteurs zijn steengoed. De verhaallijn blijft trekken, om over de geweldige acteurs nog maar te zwijgen, aldus fans uit Engeland waar de serie nog steeds een dikke vier miljoen kijkers trekt. En het mag gezegd: de vijf vrienden uit Manchester - Adam, Karen, David, Jenny en Pete - slagen er ook dit nieuwe seizoen weer in om op scherpzinnige wijze en met de nodige humor kleine en grote levenszaken te behandelen.

   

  Herstart

  Het moet de acteurs ongetwijfeld goed doen dat de reboot van de comedydramaserie - Cold Feet begon ooit als een vijf seizoenen tellend dertigersdrama in 1997 - na zoveel jaar nog altijd tot de verbeelding spreekt. Sinds de herstart van 2016 zijn er inmiddels vier nieuwe seizoenen gemaakt. “Ik had eerlijk gezegd nóóit kunnen dromen dat ik Adam nog eens ooit opnieuw zou gaan spelen”, zegt zijn vertolker James Nesbitt op het hoofdkantoor van ITV in het Londense Chancery Lane. “De serie heeft talloze deuren voor me geopend, voor ons allemaal trouwens. Zonder Adam zou ik hier vandaag de dag niet hebben gezeten.”

   

  Sluimerende midlifecrisis

  Nesbitt vertelt dat hij aanvankelijk moeite had dat de serie terug op de buis kwam. “Toen het werd voorgesteld heb ik me daar lang tegen verzet. We zijn destijds immers op ons hoogtepunt gestopt. Toen mijn agent me de eerste nieuwe scripts toe zond kwamen de personages echter weer helemaal tot leven. Mike Bullen heeft het verhaal zo geschreven dat de personages als vijftigers opnieuw dezelfde relevantie hebben als toen ze pakweg een jaar of dertig oud waren. Adam & co zijn weliswaar een stuk ouder, maar de zaken waar ze in dit stadium van hun leven mee te maken krijgen, zoals hun bijna volwassen kinderen en een sluimerende midlifecrisis, zijn misschien zelfs interessanter dan de fase van daten, settelen en kinderen krijgen.”

   

  Ontzettend nerveus

  In de loop van het vorige seizoen zagen kijkers hoe Adam en Karen steeds meer naar elkaar toegroeiden. Het leidde tot een voorzichtige romance. Bijzonder, want zij was de beste vriendin van Adams overleden vrouw Rachel. Laatstgenoemde kwam destijds, tot grote ontzetting van de kijkers, om door een noodlottig ongeval. “Wie had er geld op durven inzetten dat Adam nog eens ooit iets met Karen zou beginnen”, lacht Nesbitt. “Hermione Norris, die Karen speelt, en ik waren allebei ontzettend nerveus hoe de kijkers op de nieuwe ontwikkelingen zouden reageren. Maar over het algemeen waren de reacties positief. Dat is ook weer een van de sterke punten van Cold Feet: zo’n onderwerp niet uit de weg gaan. Hermione en ik hadden in het verleden zelden scènes samen dus het was erg leuk om voor het eerst zo close met elkaar te kunnen samenwerken. We hebben heel wat afgelachen.”

   

  Aandacht en zorg

  Voor Fay Ripley’s personage Jenny Gifford was het vorige seizoen een beproeving: er werd borstkanker geconstateerd en Jenny onderging dezelfde lijdensweg als miljoenen vrouwen wereldwijd dagelijks moeten ondergaan. “Voorbijgangers komen spontaan naar me toe en vertellen me over hun eigen ervaringen. Voor mij is het natuurlijk fictie, maar voor hen is het echt. Vandaar dat het traject dat Jenny doormaakt echt moet kloppen. Het verhaal van Jenny is natuurlijk maar één verhaal, maar we willen het wel zo goed mogelijk doen. Met aandacht en zorg.”

   

  Kruidenthee

  Wat is voor de actrice eigenlijk het grootste verschil met het maken van de serie nu en pakweg twintig jaar geleden? “Het is allemaal wat minder robuust”, lacht Ripley. “Meer kruidenthee dan bier, zeg maar. Tijdens de vroegere serie gingen we vaak tot diep in de nacht stappen in Manchester. Nu halen we de grootste voldoening vooral uit het samen kunnen acteren met de mensen die ook in het echt mijn beste vrienden zijn geworden. Een groot voorrecht.”

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview