1. Interviews

  Jan Jaap van der Wal

  Dit was het nieuws

  Dit was het nieuws keert terug bij de publieke omroep, net als teamcaptain Jan Jaap van der Wal.
  01 december
  Jan Jaap van der Wal

  Je keert na zeven jaar terug op het oude nest. Hoe kijk je ernaar uit?

  “Ik heb er heel veel zin in. Zeven jaar is net lang genoeg om het weer als nieuw te ervaren, zeker met goede vriend Peter Pannekoek tegenover me.”

   

  Is er gesleuteld aan het format?

  “Nou, het is een Engels format en die Britten zijn nogal streng. Als je te veel sleutelt, komen ze klagen. Het is een helder en doeltreffend format, er hoeft niet zoveel aan te gebeuren. Het wordt gemaakt door de grappen en de improvisaties van Peter en mij.”

   

  Hoe ga je Peter Pannekoek verslaan?

  “Peter maakt van alles in het leven een wedstrijd, dus ik denk dat hij elke aflevering gaat winnen. Als ik een paar betere grappen en verhalen heb dan hij, ben ik al blij. We boksen weleens samen, of nou ja, hij slaat mij in elkaar en dan kom ik drie maanden niet. Net als het voor mij ooit een droom was om in Dit was het nieuws te zitten, kijkt hij er enorm naar uit.”

   

  Het nieuws is nogal knudde met een rietje de laatste tijd. Is dat juist koren op jullie molen?

  “In de jaren dat ik er zat, kregen we ook dingen voor onze kiezen zoals het Koninginnedagdrama met die meneer die in Apeldoorn op de menigte inreed. Naast alle grappige dingen moet je het soms hebben over terreur. Daar kun je niet al te grappig over doen, maar er kan wel een goeie discussie ontstaan.”

   

  In hoeverre houden jullie rekening met beladen onderwerpen of terminologie?

  “Je moet er wel invliegen, vind ik. Het voordeel dat wij als comedian hebben, is dat we grappen maken mét context. Dan kun je ver gaan. Ter bescherming hebben we nog onze eindredactie die sommige zaken eruit kan knippen voor de uitzending. Maar het moet geen braaf programma worden.”

   

  Kun je al iets zeggen over de gasten die aanschuiven?

  “Het zijn veel collega’s. Daar waren we in het verleden huiverig voor, omdat je kans hebt dat het te lollig wordt. Maar dit zijn jonge mensen als Tim Fransen, Eva Crutzen en Patrick Laureij. Alleen Theo Hiddema is wat ouder, hij komt voor de tweede keer. Daar verheug ik me enorm op. De eerste keer gingen we na afloop nog wat drinken, in de auto naar huis heeft hij me de hele weg uit zitten schelden.”

   

  Waar kijk je zelf naar op tv?

  “Tegenwoordig woon ik de helft van de tijd in België. Daar zijn ze behoorlijk ver op dramagebied. Beau Séjour is een toffe serie, die nu ook op Netflix te zien is. En Tabula Rasa is heel cool: een waanzinnig heftige, rare, beetje Deens-achtige serie.”

  Lees hier het interview met Jan Jaap over The Daily Show

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

  Schaatsen: World Cup Heerenveen
  NPO 1 om 14:40 uur
  Wouter Olde Heuvel, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij. Allemaal schaatsten ze in de ploeg met Sven Kramer en zouden ze zijn kroonprins worden. Door verschillende omstandigheden mislukte dat, maar nu laat ploeggenoot Patrick Roest toch écht zien dat Kramer voorbij is gestreefd. Vandaag schaatst de allrounder de 1.500 meter.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.