1. Interviews

  Jan Jaap van der Wal

  Dit was het nieuws

  Dit was het nieuws keert terug bij de publieke omroep, net als teamcaptain Jan Jaap van der Wal.
  01 december
  Jan Jaap van der Wal

  Je keert na zeven jaar terug op het oude nest. Hoe kijk je ernaar uit?

  “Ik heb er heel veel zin in. Zeven jaar is net lang genoeg om het weer als nieuw te ervaren, zeker met goede vriend Peter Pannekoek tegenover me.”

   

  Is er gesleuteld aan het format?

  “Nou, het is een Engels format en die Britten zijn nogal streng. Als je te veel sleutelt, komen ze klagen. Het is een helder en doeltreffend format, er hoeft niet zoveel aan te gebeuren. Het wordt gemaakt door de grappen en de improvisaties van Peter en mij.”

   

  Hoe ga je Peter Pannekoek verslaan?

  “Peter maakt van alles in het leven een wedstrijd, dus ik denk dat hij elke aflevering gaat winnen. Als ik een paar betere grappen en verhalen heb dan hij, ben ik al blij. We boksen weleens samen, of nou ja, hij slaat mij in elkaar en dan kom ik drie maanden niet. Net als het voor mij ooit een droom was om in Dit was het nieuws te zitten, kijkt hij er enorm naar uit.”

   

  Het nieuws is nogal knudde met een rietje de laatste tijd. Is dat juist koren op jullie molen?

  “In de jaren dat ik er zat, kregen we ook dingen voor onze kiezen zoals het Koninginnedagdrama met die meneer die in Apeldoorn op de menigte inreed. Naast alle grappige dingen moet je het soms hebben over terreur. Daar kun je niet al te grappig over doen, maar er kan wel een goeie discussie ontstaan.”

   

  In hoeverre houden jullie rekening met beladen onderwerpen of terminologie?

  “Je moet er wel invliegen, vind ik. Het voordeel dat wij als comedian hebben, is dat we grappen maken mét context. Dan kun je ver gaan. Ter bescherming hebben we nog onze eindredactie die sommige zaken eruit kan knippen voor de uitzending. Maar het moet geen braaf programma worden.”

   

  Kun je al iets zeggen over de gasten die aanschuiven?

  “Het zijn veel collega’s. Daar waren we in het verleden huiverig voor, omdat je kans hebt dat het te lollig wordt. Maar dit zijn jonge mensen als Tim Fransen, Eva Crutzen en Patrick Laureij. Alleen Theo Hiddema is wat ouder, hij komt voor de tweede keer. Daar verheug ik me enorm op. De eerste keer gingen we na afloop nog wat drinken, in de auto naar huis heeft hij me de hele weg uit zitten schelden.”

   

  Waar kijk je zelf naar op tv?

  “Tegenwoordig woon ik de helft van de tijd in België. Daar zijn ze behoorlijk ver op dramagebied. Beau Séjour is een toffe serie, die nu ook op Netflix te zien is. En Tabula Rasa is heel cool: een waanzinnig heftige, rare, beetje Deens-achtige serie.”

  Lees hier het interview met Jan Jaap over The Daily Show

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 18:00 uur
  Maar liefst zes wedstrijden moest Ajax overleven om de Champions League te halen. Toen Dusan Tadic overkwam van Southampton haalde hij daar zijn schouders over op. Vanavond heeft Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena tegen AEK Athene een goede kans om een prima start te maken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD THE DEATH OF STALIN

   Nadat Jozef Stalin in 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de top van de Communistische Partij als verlamd. In het machtsvacu├╝m dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Totaal TV mag de dvd van deze satirische comedy vijf keer weggeven.

  TV-TIP Daglicht

  Daglicht
  NPO 3 om 20:25 uur
  In deze verfilming van Marion Pauws bestseller is Angela Schijf een strafpleiter die met haar drukke baan en een autistisch zoontje veel op haar bord heeft. De regisseur heeft de kunst afgekeken van de betere Hollywood-film. Dat betekent een lekker tempo, een soepel verloop en effectieve plotwendingen.