Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Janny van der Heijden

  Heel Holland Bakt

  Zó lang in hetzelfde programma, ja, dan maak je nogal wat mee. Heel Holland Bakt-veteraan Janny van der Heijden (68) blikt aan de vooravond van het tiende seizoen terug én vooruit. “Ik ben altijd de klos bij André.”
  09 december
  Janny van der Heijden

  Vieze vaat

  “In het begin worstelden we met iets wat je niet zo snel zou verwachten: de afwas. Ik wist van Masterchef dat je daar enorm mee in de problemen kunt komen als dat niet goed geregeld is, maar iedereen keek me heel raar aan toen ik dat zei. Nou, uiteindelijk heb ik vaak gehoord: ‘Je had toch wel gelijk, Janny.’ De bakkers zetten alle vieze vaat in kratten neer. Dat moet dan weer schoon terug, en we hebben natuurlijk geen vijfhonderd kommen staan. Dus als je maar één simpele vaatwasser hebt... Veel succes! Daarnaast kan iedereen die weleens iets met karamel heeft gebakken, zich wel voorstellen wat er gebeurt als je dat niet meteen in water zet. Arme productiemedewerkers die dat moeten afwassen!”

   

  Favoriete deelnemer

  “Oei, nu maak je het me heel moeilijk, want er zijn zo veel kandidaten die me zijn bijgebleven. Om Rutger van den Broek kan ik niet heen, hij was de eerste winnaar en is helemaal in het bakken doorgegaan. Ik vind het ook leuk dat bijvoorbeeld Francis uit seizoen 4 de kant van het koken is opgegaan. Menno, uit seizoen 2, werkt nu in een verzorgingstehuis. Dat zou je als je hem ziet, zo’n stoere vent met een grote baard, misschien totaal niet verwachten. Het allerleukste vind ik dat er onderling allemaal groepjes zijn ontstaan. Dat het ’t tiende seizoen is, maakt het extra bijzonder. Als je wilt weten of we daar nog iets mee gaan doen, dan zul je moeten kijken!”

   

  Stoutste streek

  “Mijn teckel Nhaan is net zo dol op eten als ik. Als ik haar meeneem naar de opnames van Heel Holland Bakt, is ze op een gegeven moment kwijt en loopt ze heel sneaky ergens te schooieren. Godzijdank heeft ze nooit een taart van de kandidaten aangevallen, maar afvalbakjes en stukjes zijn niet veilig voor haar. Als het lekker ruikt, dan is zij geïnteresseerd. Nhaan is vernoemd naar een kibboets waar ik op mijn zeventiende zat en naar het bekende brood. Ik neem haar voornamelijk mee als we Heel Holland Bakt Kids opnemen, omdat ze daar ook ideaal werkt als een soort bliksemafleider. Kinderen kunnen hun gevoelens bij haar kwijt. Er was ooit een zusje van een van de bakkertjes helemaal in tranen. Dan gaat ze gewoon troosten, blijft ze er de hele tijd bij. Dat is heel lief. Maar oh wee als de bakkers iets om af te koelen laag hebben staan, of een kom. Dan gaat ze ervoor.”

   

  Dierbaarste herinnering

  “Met Martine Bijl kon ik ontzettend lachen, dat liep soms compleet uit de hand. Op een gegeven moment riep de regisseur ons tot de orde met de legendarische woorden: ‘Nu moet het afgelopen zijn, pubermeiden!’ Ook daar konden we alleen maar om lachen. Maar daarna waren we wel heel schuldbewust. En een stuk stiller. Nu Martine er niet meer is, is de sfeer anders geworden. Niet slechter, maar anders. Het verschilt wel of je met twee vrouwen en een man bent, of dat je als enige vrouw tussen twee mannen in staat. Martine en ik hadden echt meidenlol, dat mannen zoiets hebben van: waar gaat dit over? Natuurlijk heeft de rest van de club de lol overgenomen. En uiteraard ben ik altijd de klos bij André. Hoe lang we er nog mee doorgaan, daar ben ik net zo benieuwd naar als jullie. Wat mij betreft zo lang als iedereen het nog leuk vindt.”

   

  Grootste blunder

  “Ongetwijfeld heb ik weleens geblunderd, maar er komt me niet meteen iets concreets voor de geest. Ik haal altijd wel iets uit waar mensen om moeten lachen, maar het is ook weer niet zo dat ik dingen niet goed proef ofzo. Nee, volgens mij moeten we voor mijn keukenblunders naar mijn huis. Daar vergeet ik weleens wat. De telefoon gaat, of ik vergeet dat er iets in de oven staat. Wat me nog het vaakst overkomt is dat ik helemaal enthousiast ben over iets wat ik voor bij een gerecht heb gemaakt, kaascrackers bijvoorbeeld. Maar dat ik de tafel afruim, in de keuken kom en dan denk: oh ja, die had ik ook nog!”

   

  Lees hier ons interview met Janny over Denkend aan Holland

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)