1. Interviews

  Joop Schaminee

  Professors op pad

  Botanicus prof. dr. Joop Schaminée en prof. mr. Pieter van Vollenhoven gaan in Nederland op ontdekkingsreis door zes bijzondere natuurgebieden.
  29 juni
  Joop Schaminee

  Waar neemt u ons mee naartoe?

  “We bezoeken de Peel, de Veluwe, de Hollandse Duinen, de Biesbosch, Texel en de Drentsche Aa. De heer Van Vollenhoven fotografeert en heeft oog voor de dieren, ik ben wat meer gericht op de planten.”

   

  Wat voor bijzonders bent u tegengekomen?

  “We waren echt net begonnen met draaien in de Biesbosch toen er een visarend boven ons in de lucht ging cirkelen, een magistraal gezicht. We hebben ook zeearenden en op diverse plekken in de andere gebieden andere prachtige dieren gezien, waaronder insecten, reptielen en vissen.”

   

  Ook nog bijzondere flora?

  “Jazeker! Boven aan een helling in Meijendel (Hollandse Duinen) bloeiden kruisbladgentianen, een zeldzame plant. Er stonden er honderden van bij elkaar, het leek net een alpenwei. In de Drentsche Aa kwamen we de roggelelie tegen, die groeit tussen het graan. Deze soort was bijna verdwenen, maar er is een aantal bolletjes opgekweekt en daar stonden er nu zeven van te bloeien. Heel bijzonder! Dan zie ik Van Vollenhoven ook genieten.”

   

  U was al bevriend met de heer Van Vollenhoven. Hoe is die vriendschap ontstaan?

  “Vijf jaar geleden wilde hij zich gaan inzetten voor de natuur en heeft hij mij en André van der Zande gevraagd om in een commissie plaats te nemen. Met die commissie hebben we het reilen en zeilen van natuurgebieden onder de loep genomen en gekeken wat er beter kon. We zien elkaar dus regelmatig, ook in de privésfeer. Bijzonder, want Van Vollenhoven heeft een enorm druk leven waarbij alles wat hij doet ook nog eens onder een vergrootglas ligt.”

   

  Elke aflevering gaat ook een boswachter mee?

  “De kennis van de beheerders kwam bijzonder goed van pas. Zij kennen de gebieden op hun duimpje en laten ons de mooiste plekjes zien. Ook hebben ze een scherp oog, zo kwamen we een slangenhuid tegen waar ik anders zo aan voorbij gelopen zou zijn.”

   

  Hoe verliepen de opnamen?

  “De beelden zien er prachtig uit, heel filmisch. Ik denk dat de kijkers verrast worden door de schoonheid van Nederland. We hebben het over hoe al dat moois bewaard kan worden voor de toekomst, maar we kunnen ook een kwartier praten over een hagedisje dat ons pad kruist.”

   

  Naar welke tv-programma’s kijkt u graag?

  “Naar talkshows zoals Pauw en Jinek, en Engelse crimi’s waaronder Inspector Morse en Midsomer Murders. Daarnaast ben ik groot fan van het genre film-noir, films met een sombere, zwartgallige sfeer. Die donkere kant vind ik erg boeiend.”

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN THE BEACH BUM

   Moondog is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Samen met zijn rijke vrouw is het leven één groot feest vol drugs en drank. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Coming to America

  Coming to America
  om 14:41 uur
  Murphy schittert in deze amusante comedy als een Afrikaanse prins die weigert met het mooie meisje te trouwen dat door zijn vader is uitgezocht. In plaats daarvan reist hij undercover naar New York om een intelligente, onafhankelijke vrouw te vinden. Murphy wordt vergezeld door Hall en bekijkt het land met een naïeve blik en een onverwoestbare grijns. Hij ziet wel wat in Headley, maar zij heeft al wat met de botte LaSalle.

  TV-TIP Mars tegen Venus

  Mars tegen Venus
  Net5 om 20:30 uur
  Als je als man moet kiezen, ga je dan voor een kale knar of voor een stotterend apparaat? En wat heeft een vrouw nou liever naast zich op de bank zitten: een stoere Viking of een driftig geëpileerde metroman? In Mars tegen Venus nemen de teams van Jan Versteegh en Leonie ter Braak het tegen elkaar op om antwoord te vinden op die ene, allesomvattende vraag: wie kent de andere sekse het beste?

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)