1. Interviews

  Joop Schaminee

  Professors op pad

  Botanicus prof. dr. Joop Schaminée en prof. mr. Pieter van Vollenhoven gaan in Nederland op ontdekkingsreis door zes bijzondere natuurgebieden.
  29 juni
  Joop Schaminee

  Waar neemt u ons mee naartoe?

  “We bezoeken de Peel, de Veluwe, de Hollandse Duinen, de Biesbosch, Texel en de Drentsche Aa. De heer Van Vollenhoven fotografeert en heeft oog voor de dieren, ik ben wat meer gericht op de planten.”

   

  Wat voor bijzonders bent u tegengekomen?

  “We waren echt net begonnen met draaien in de Biesbosch toen er een visarend boven ons in de lucht ging cirkelen, een magistraal gezicht. We hebben ook zeearenden en op diverse plekken in de andere gebieden andere prachtige dieren gezien, waaronder insecten, reptielen en vissen.”

   

  Ook nog bijzondere flora?

  “Jazeker! Boven aan een helling in Meijendel (Hollandse Duinen) bloeiden kruisbladgentianen, een zeldzame plant. Er stonden er honderden van bij elkaar, het leek net een alpenwei. In de Drentsche Aa kwamen we de roggelelie tegen, die groeit tussen het graan. Deze soort was bijna verdwenen, maar er is een aantal bolletjes opgekweekt en daar stonden er nu zeven van te bloeien. Heel bijzonder! Dan zie ik Van Vollenhoven ook genieten.”

   

  U was al bevriend met de heer Van Vollenhoven. Hoe is die vriendschap ontstaan?

  “Vijf jaar geleden wilde hij zich gaan inzetten voor de natuur en heeft hij mij en André van der Zande gevraagd om in een commissie plaats te nemen. Met die commissie hebben we het reilen en zeilen van natuurgebieden onder de loep genomen en gekeken wat er beter kon. We zien elkaar dus regelmatig, ook in de privésfeer. Bijzonder, want Van Vollenhoven heeft een enorm druk leven waarbij alles wat hij doet ook nog eens onder een vergrootglas ligt.”

   

  Elke aflevering gaat ook een boswachter mee?

  “De kennis van de beheerders kwam bijzonder goed van pas. Zij kennen de gebieden op hun duimpje en laten ons de mooiste plekjes zien. Ook hebben ze een scherp oog, zo kwamen we een slangenhuid tegen waar ik anders zo aan voorbij gelopen zou zijn.”

   

  Hoe verliepen de opnamen?

  “De beelden zien er prachtig uit, heel filmisch. Ik denk dat de kijkers verrast worden door de schoonheid van Nederland. We hebben het over hoe al dat moois bewaard kan worden voor de toekomst, maar we kunnen ook een kwartier praten over een hagedisje dat ons pad kruist.”

   

  Naar welke tv-programma’s kijkt u graag?

  “Naar talkshows zoals Pauw en Jinek, en Engelse crimi’s waaronder Inspector Morse en Midsomer Murders. Daarnaast ben ik groot fan van het genre film-noir, films met een sombere, zwartgallige sfeer. Die donkere kant vind ik erg boeiend.”

 1. TV-TIP Het gevoel van De Vierdaagse

  Het gevoel van De Vierdaagse
  NPO 1 om 19:10 uur
  Als Fons de Poel aan de Vierdaagse denkt, krijgt hij kriebels in het vooronder. Als rasechte Nijmegenaar (in 2003 maakte hij nog het singeltje ‘Go NEC, We Gaan Europa in’) kan hij het gevoel van de Vierdaagse pas écht overbrengen. Hij weet namelijk precies wanneer de wandelaars hun brandpunt bereiken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP- PAKKET MISSION: IMPOSSIBLE FALLOUT

   Samen met zijn IMF-team bevindt Ethan Hunt zich in een race tegen de klok nadat een missie verkeerd afloopt. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze 3D-actiefilm weggeven, met daarin twee kaartjes, maar ook een phone grip én de dvd van Mission: Impossible - Rogue Nation.

  TV-TIP The Chronicles of Riddick

  The Chronicles of Riddick
  Veronica om 20:30 uur
  Toen Vin Diesel nog een onbekende spierklomp was, maakte hij de sf-film Pitch Black, waarin met minimale middelen het onderste uit de kan gehaald werd. Voor dit vervolg versierde hij een megabudget. Je moet flink wat geduld hebben met het scenario, maar dan valt er toch nog heel wat plezier te beleven.