1. Interviews

  Joop Schaminee

  Professors op pad

  Botanicus prof. dr. Joop Schaminée en prof. mr. Pieter van Vollenhoven gaan in Nederland op ontdekkingsreis door zes bijzondere natuurgebieden.
  29 juni
  Joop Schaminee

  Waar neemt u ons mee naartoe?

  “We bezoeken de Peel, de Veluwe, de Hollandse Duinen, de Biesbosch, Texel en de Drentsche Aa. De heer Van Vollenhoven fotografeert en heeft oog voor de dieren, ik ben wat meer gericht op de planten.”

   

  Wat voor bijzonders bent u tegengekomen?

  “We waren echt net begonnen met draaien in de Biesbosch toen er een visarend boven ons in de lucht ging cirkelen, een magistraal gezicht. We hebben ook zeearenden en op diverse plekken in de andere gebieden andere prachtige dieren gezien, waaronder insecten, reptielen en vissen.”

   

  Ook nog bijzondere flora?

  “Jazeker! Boven aan een helling in Meijendel (Hollandse Duinen) bloeiden kruisbladgentianen, een zeldzame plant. Er stonden er honderden van bij elkaar, het leek net een alpenwei. In de Drentsche Aa kwamen we de roggelelie tegen, die groeit tussen het graan. Deze soort was bijna verdwenen, maar er is een aantal bolletjes opgekweekt en daar stonden er nu zeven van te bloeien. Heel bijzonder! Dan zie ik Van Vollenhoven ook genieten.”

   

  U was al bevriend met de heer Van Vollenhoven. Hoe is die vriendschap ontstaan?

  “Vijf jaar geleden wilde hij zich gaan inzetten voor de natuur en heeft hij mij en André van der Zande gevraagd om in een commissie plaats te nemen. Met die commissie hebben we het reilen en zeilen van natuurgebieden onder de loep genomen en gekeken wat er beter kon. We zien elkaar dus regelmatig, ook in de privésfeer. Bijzonder, want Van Vollenhoven heeft een enorm druk leven waarbij alles wat hij doet ook nog eens onder een vergrootglas ligt.”

   

  Elke aflevering gaat ook een boswachter mee?

  “De kennis van de beheerders kwam bijzonder goed van pas. Zij kennen de gebieden op hun duimpje en laten ons de mooiste plekjes zien. Ook hebben ze een scherp oog, zo kwamen we een slangenhuid tegen waar ik anders zo aan voorbij gelopen zou zijn.”

   

  Hoe verliepen de opnamen?

  “De beelden zien er prachtig uit, heel filmisch. Ik denk dat de kijkers verrast worden door de schoonheid van Nederland. We hebben het over hoe al dat moois bewaard kan worden voor de toekomst, maar we kunnen ook een kwartier praten over een hagedisje dat ons pad kruist.”

   

  Naar welke tv-programma’s kijkt u graag?

  “Naar talkshows zoals Pauw en Jinek, en Engelse crimi’s waaronder Inspector Morse en Midsomer Murders. Daarnaast ben ik groot fan van het genre film-noir, films met een sombere, zwartgallige sfeer. Die donkere kant vind ik erg boeiend.”

 1. TV-TIP BinnensteBuiten special: Arjan's Big Year

  BinnensteBuiten special: Arjan's Big Year
  NPO 2 om 19:20 uur
  Arjan Dwarshuis één grote passie: vogels kijken. Hij wil niets liever dan in de voetsporen treden van de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough. In 2016 wilde de 29-jarige Arjan het wereldrecord verbreken en trok hij de hele wereld over om meer dan 6042 vogels waarnemen in een jaar tijd. Lukte dat?

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP RTL 7 Darts

  RTL 7 Darts
  RTL 7 om 20:00 uur
  Vandaag begint het WK PDC. Michael van Gerwen won de wereldtitel in 2014 én 2017. Maar of hij de PDC-titel van dit jaar eventjes in ‘Ally Pally’ gaat ophalen, is twijfelachtig. In het najaar van 2018 kwamen er door een aantal nederlagen barsten in zijn superioriteit. Rob Cross en Gary Anderson ruiken bloed...