1. Interviews

  Joris Linssen

  Joris Kerstboom

  In aanloop naar het nieuwe seizoen Joris’ Kerstboom van Joris Linssen op 20 december zijn er vijf kortere uitzendingen.
  29 november
  Joris Linssen Joris Kerstboom

  Dit wordt het tiende jaar. Voor wie het tóch nog nooit heeft gezien; wat houdt het programma in?

  “Mensen komen langs met een foto van iemand die veel voor hen betekent, deze foto hangen ze in Joris’ Kerstboom en die zetten we vervolgens in het licht. Ik bedacht dit programma omdat ik me realiseerde dat we in tijden van ontkerkelijking en individualisering veel rituelen zijn kwijtgeraakt.”

   

  Wat is volgens jou de kracht van het programma?

  “Het voldoet aan de behoefte van mensen om even stil te staan bij hun dierbaren. Rondom Joris’ Kerstboom heerst altijd een magische, feeërieke sfeer. Mensen vragen aan elkaar van wie ze een foto in de boom hangen en waarom, dat schept verbondenheid.”

   

  Wat is er in de loop der jaren veranderd aan Joris’ Kerstboom?

  “We begonnen ooit in Den Bosch, maar staan dit jaar in elf steden. Verder hadden we voorheen maar één uitzending. Dit jaar experimenteren we – voor de slotuitzending – met dagelijkse uitzendingen waarin je twee tot drie verhalen te zien krijgt, vanuit heel Nederland: van Middelburg tot Dokkum, van Steenwijk tot Alkmaar.”

   

  Wat waren memorabele mensen van de afgelopen jaren?

  “Vorig jaar was er de jonge moeder wiens zoontje was overleden aan meningokokken. Zij kwam met haar beste vriendin. Die moeder zette niet alleen haar zoontje in het licht, maar ook haar vriendin die haar er zo doorheen had gesleept. Toch is Joris’ Kerstboom geen treurwilg, maar een liefdesboom. Ik denk ook aan Tamara. Zij heeft een licht verstandelijke beperking en hing een foto van haarzelf in de boom, want ze wilde een vriend. Het jaar daarna kwam ze met haar vriend langs! Ik kreeg een vaderlijk gevoel: even kijken of dit wel een goede vriend is. Geweldig om haar zo trots te zien.”

   

  Wie zet jij dit jaar zelf in het licht?

  “Mijn moeder! Begin dit jaar is haar vriend – mijn stiefvader – overleden. Een geweldige man die we allemaal vreselijk missen. Mijn moeder doet het supergoed: ze gaat haar verdriet niet uit de weg; heeft het nog vaak over Louis, maar staat zichzelf ook toe om weer plezier te hebben.”

   

  Hoe breng jij de kerstdagen door?

  “Dan huren we met familie en vrienden een kampeerboerderij op een Waddeneiland. We koken iedere dag samen, doen spelletjes, voeren lange gesprekken en maken wandelingen.”

   

  Wat kijk je zelf graag op tv?

  “Een VPRO-reisserie als Brieven naar Andalusië van Stef Biemans. Dit was zo goed, verrassend en enorm ontroerend. Zeker terugkijken als je ‘m nog niet hebt gezien.”

  Lees hier ons interview met Joris over Joris zoekt troost
  Lees hier ons interview met Joris over Joris United
  Lees hier ons interview met Joris over Hello Goodbye
  Lees hier ons interview met Joris over Joris’ Showroom
  Lees hier ons interview met Joris over Joris’ Wereld

 1. Doe mee en win!

  • Watchmen

   Win 5x Watchmen

   De wereld op zijn kop: superhelden en gemaskerde vigilantes worden niet langer als helden gezien. Ze zijn opgejaagd wild en worden vogelvrij verklaard. Watchmen wisselt sci-fi af met drama en kaart op een confronterende wijze actuele thema’s uit onze maatschappij aan. Totaal TV mag de dvd van deze superheldenserie vijf keer weggeven.

  TV-TIP SAIL

  SAIL
  NPO 1 om 19:00 uur
  Geen tall ships in de Amsterdamse haven dit jaar; ook de jubileumeditie van SAIL gaat dit jaar niet door. Gelukkig hebben we de highlights nog.

  TV-TIP Air Force One

  Air Force One
  Veronica om 20:30 uur
  Wanneer de president van de VS terug naar huis vliegt na een bezoek aan Moskou, wordt het toestel gekaapt door Russische terroristen. Ze eisen dat de president naar Moskou belt met de vraag om Generaal Redek vrij te laten. De kapers dreigen ermee elk halfuur een passagier om te brengen, zolang hun eis niet ingewilligd is. De president zelf heeft zich in het vliegtuig verstopt en probeert de controle over het toestel terug in handen te krijgen.

  Interview

  • Carolina Lo Galbo 5 uur show

   Carolina Lo Galbo

   5 uur show

   De 5 uur show is nieuw leven ingeblazen. Carolina Lo Galbo en Brecht van Hulten brengen - week op, week af - dagelijks het persoonlijke verhaal achter het nieuws.
   Reacties0 reactie(s)