1. Interviews

  Katja Herbers

  Westworld

  Het tweede seizoen van de populaire HBO-serie Westworld is vanaf 23 april te zien, met een grote rol voor de Nederlandse Katja Herbers. “Ik heb een poos gedacht dat het een vergissing was dat ik gecast ben.”
  06 april
  Katja Herbers

  Het is bijna 23 april! Hoe goed kun jij geheimen bewaren?

  “Ik weet nog niet zo lang dat het dan op tv komt. Ik ga 16 april naar de première in Los Angeles, dus voor mij is het allemaal net zo spannend. Van HBO heb ik twee vliegtickets gekregen en ik neem mijn vader mee. Onlangs keek ik de eerste aflevering van het eerste seizoen met hem. Maar over het tweede seizoen kan ik haast niets vertellen. Westworld heeft zo’n grote fanbase, het is wel zo tof als de fans er per aflevering zelf achter komen.”

   

  Keek jij het eerste seizoen toen het uitkwam?

  “Eerlijk gezegd niet. Toen ik auditie ging doen, heb ik de hele serie in één ruk uitgekeken. Toen was ik wel fan, het zit zó goed in elkaar. Wat ik er bijvoorbeeld interessant aan vind: wie ben je, wat is je identiteit als er geen consequenties zijn voor je gedrag? Het is bijzonder dat de sympathie van de kijker bij de robots komt te liggen. Chaos takes control is de slogan van het tweede seizoen.”

   

  Die laatste aflevering van het eerste seizoen was een voorbode.

  “Inderdaad, die robots zijn niet blij met wat wij mensen ze aangedaan hebben.”

   

  Wat mag je op dit moment wél kwijt over je rol?

  “Ik ben een seasoned guest zoals dat heet, wat wil zeggen dat ik goed in het spel ben, ik ben er al vaker geweest. Mijn naam is Grace en ik kom in het park op het moment dat er totale chaos heerst.”

   

  ‘Gasten hopen in Westworld een glimp van zichzelf op te vangen.’ Zie je dat op een metamanier ook in deze rol?

  “Leuk dat je dat vraagt, want eigenlijk zit dat in elke rol die je aanneemt. Je probeert je in te leven in het leven van iemand anders. In de beweegredenen van die persoon kun je nieuwe kanten in jezelf ontdekken. Dat is überhaupt het leuke aan acteren, maar bij deze serie specifiek gaat dat nog een level dieper ja.”

   

  De serie kent geen momenten dat je even chips kan halen en dan een halve minuut later weer in kunt vallen.

  “Dat kan echt niet hè, haha.”

   

  Kon je het op de set tijdens je opnamen ook allemaal volgen?

  “Nee, zeker niet. De cast wordt ook met opzet niet alles verteld, daarom verheug ook ik me op het héle seizoen. Ik ben ervan overtuigd dat het allemaal nog veel complexer in elkaar zit dan ik tijdens het draaien heb kunnen vermoeden. Het verhaal dat de makers van Westworld, Lisa Joy en Jonathan Nolan, willen vertellen is geen kleintje en zal meerdere seizoenen beslaan. Het gaat uiteindelijk over hoe een nieuwe soort onze planeet overneemt.”

   

  Waar zag je van tevoren het meest tegenop?

  “Instappen in een serie met zo’n grote fanbase is nieuw voor me, dat bracht een ander soort zenuwen met zich mee. Ik heb geprobeerd er zo normaal mogelijk mee om te gaan. Als ik eenmaal aan het spelen was, viel het mee. Het zijn de momenten ervoor en erna waar je jezelf goed in bedwang moet houden. Toch heb ik een poos gedacht dat het een vergissing moest zijn dat ik gecast was. Of dat ik alsnog ontslagen of eruit geknipt zou worden.”

   

  Geen last gehad van die bosbranden in California?

  “Wel! Zo hey, ja! Dat was echt heftig. Van waar ik woon, in Santa Monica, moest ik precies langs het Getty Center, dus ik kon een week lang niet naar mijn werk. De set werd ook bedreigd, moest steeds natgespoten worden. Het was zo’n dystopische toestand, alsof de hele wereld eraan ging. Ik was die week goed van slag.”

 1. TV-TIP De wereld draait door

  De wereld draait door
  NPO 1 om 19:00 uur
  Het is weer voorbij die mooie zomer, die begon zowat in april. Je dacht dat er geen einde aan kon komen, maar desondanks keert Matthijs vanavond toch echt terug. En hij is dit seizoen niet alleen, maar krijgt hulp van vier Spuiten & Slikken-reporters, die onder de naam YUNG korte items voor het programma gaan maken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD THE DEATH OF STALIN

   Nadat Jozef Stalin in 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de top van de Communistische Partij als verlamd. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Totaal TV mag de dvd van deze satirische comedy vijf keer weggeven.

  TV-TIP Typisch Oosterend Texel

  Typisch Oosterend Texel
  NPO 2 om 19:20 uur
  Toevallig fietsten we deze zomer door het pittoreske Oosterend en wat opviel, waren de krijsende meeuwen, het beschermde gebied in het dorp én dat er meer vissers lijken te wonen dan in een havendorpje Oudeschild verderop.