1. Interviews

  Katja Schuurman

  Katja’s Bodyscan

  16 maart
  Katja Schuurman

  Voor een nieuwe serie van Katja’s Bodyscan stelt de presentatrice haar lichaam en geest weer in dienst van de wetenschap. We legden haar d’r eigen vier thema’s voor: angst, liegen, hygiëne en aantrekkingskracht.

  ANGST
  "Ik ben bang voor de dood. Maar dat is zo lastig te onderzoeken... Toen er werd besproken dat ik misschien een bijna-doodervaring kon krijgen, heb ik deze aan me voorbij laten gaan. Het werd mijn hoogtevrees. Verschrikkelijk. In mijn dagelijks leven zoek ik het niet op, dus heb ik er weinig last van, maar nu heb ik het weer geprobeerd, net als in mijn BNN-verleden vaak het geval was. Het was nog steeds niet fijn. Ik onderzocht of ik van mijn hoogtevrees af kan komen. Door de confrontatie aan te gaan, steeds hoger te gaan. Ik werd door het leger getraind, omdat een soldaat ook in het veld niet geconfronteerd mag worden met een angst die hem in de weg zit. Met virtual reality probeerden ze me van mijn angst af te helpen. Je weet dat het niet écht gebeurt, maar zo voelt het wel. Ik krijg meteen een fysieke reactie bij hoogte. Ik word duizelig en misselijk. Wat het eigenlijk nóg gevaarlijker maakt. Dat we angst voelen is in de meeste gevallen goed, want het waarschuwt ons voor gevaar. Soms is de angst alleen niet reëel. Dan kunnen mensen een angststoornis ontwikkelen. Je kunt mensen ook door middel van stroomstootjes een angst ‘aanpraten’. Zelfs voor witte konijntjes.”

  LIEGEN
  "Ik stel mezelf ter beschikking aan de wetenschap om uit te vinden hoe we zo gezond mogelijk kunnen leven om lichamelijk en geestelijk optimaal te presteren. Elke aflevering laat ik weer een MRI-scan maken. De eerste keer was raar. Ik dacht alleen maar: wat gaan ze zien? Ziet het er wel gezond uit? Ik weet inmiddels één ding zeker: ik ben hartstikke gezond. Voor het thema liegen onderzoek ik niet hoe ik zo goed mogelijk kan liegen. We worden voortdurend voorgelogen in deze maatschappij, dus ik vroeg me juist af: kun je een leugenaar herkennen? Daar zou ik achterkomen door zelf te leren liegen. Ik heb ingebroken en iets gejat om te kijken of ik daar in een echt verhoor mee wegkwam. Dat ik ook acteer, heeft zeker geholpen, maar ik kan je nog niet vertellen of ik vrijuit ben gegaan. Daarvoor moet je zelf kijken.”

  HYGIËNE
  "Draven we niet te ver door in onze hygiëne? We douchen dagelijks en mogen niets in onze mond stoppen als het op de grond heeft gelegen. Is dat terecht? En maken we met al die antibacteriële zeepjes niet juist ook de goede bacteriën kapot? Om daarachter te komen, heb ik me een week lang niet gewassen. In het begin ging ik per ongeluk de fout in, want na mijn eerste toiletbezoek draaide ik de kraan dicht en dacht: shit, ik heb toch mijn handen gewassen. Dit kan ik al wel verklappen: ik ben niet ziek geworden. Ik twijfelde af en toe wel of ik er goed aan deed. Ik was tenslotte met mijn onhygiënische lichaam wel de hele dag met mijn dochter in de weer. Zij mocht trouwens wel in bad. Waar ik stiekem best jaloers op was, want ik begon behoorlijk te stinken. Ik had die week een auditie voor een nieuwe serie. Ongemakkelijk; ik stond tegenover iemand en was me er zeer van bewust dat ik uit mijn mond stonk.”

  AANTREKKINGSKRACHT
  "Ik vroeg me af of je wetenschappelijk kunt onderzoeken waar je op valt. Is er een gemene deler? En waarom val jij daarop en ik op iets anders? Geur blijkt een belangrijke rol te spelen. Als je iemand lekker vindt ruiken, betekent het dat zijn of haar DNA veel verschilt van het jouwe. En dat is nodig voor een sterk nageslacht. Het gaat allemaal om de voorplanting, zelfs als je geen kinderen wilt. Dus ik heb onder heel wat oksels geroken. En kreeg weer een MRI-scan terwijl ik verschillende mannen te zien kreeg, waaronder mijn eigen geliefde. Ik vond dat hartstikke spannend; past hij wel bij mij? Uiterlijk speelt ook een rol. We vinden een symmetrisch gezicht doorgaans aantrekkelijker. Zijn er twee vrouwen in de kinderopvang, dan kruipen baby’s zelfs eerder naar de vrouw met het meest symmetrische gezicht. Het is bizar hoe dat in ons systeem zit. Ook weer voor dat sterke nageslacht. Het is helemaal geen keuze. We zijn ons niet genoeg bewust van hoe we worden gestuurd door ons onderbewustzijn en zijn een product van de evolutie. Over een miljoen jaar bestaan we niet meer op deze manier.”

  Lees hier ons interview met Katja over Memories

  Lees hier ons interview met Katja over For the Love of Chocolate
  Lees hier ons interview met Katja over Nick tegen Simon

 1. TV-TIP Bon Bini Holland

  Bon Bini Holland
  RTL 4 om 20:00 uur
  Jandino is niet de eerste entertainer met veel typetjes die een film maakte, maar wel een van de weinigen die zo slim was die malle creaties niet de hoofdrol te geven. Net als in zijn shows is de ene grol beter gelukt dan de andere. Maar het komt de pret zeker ten goede dat hij ook zijn grappige medespelers de ruimte geeft.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Jason Bourne

  Jason Bourne
  Veronica om 20:30 uur
  In Jason Bourne zien we onze held Matt Damon terug in een hightech kat-en-muisspel gelukkig als vanouds cityhoppen, nadat zijn maatje Julia Stiles die enge hersenspoelprogramma’s van de CIA heeft gehackt. Damons missie, terwijl een schurkerige Tommy Lee Jones hem op de hielen zit: het oplossen van de moord op zijn vader.