Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Kees van der Spek

  Oplichters aangepakt

  Met zijn verborgen camera reist Kees van der Spek voor het nieuwe seizoen van Oplichters aangepakt weer de wereld over om bedriegers te confronteren.
  16 maart
  Kees van der Spek

  Zijn er oplichtingsmethodes die zo geraffineerd zijn dat ze je versteld doen staan?

  “We hebben een wonderlijk verhaal dat in Suriname begint. Daar wordt een barman van een nachtclub overgehaald door twee oplichters om lid te worden van een netwerk van clubs. Hij krijgt zogenaamd één miljoen dollar, maar om bij die rekening te kunnen, moet hij tienduizend dollar betalen aan de bank. Hij verkoopt hiervoor zijn auto en smokkelt uiteindelijk drugs naar Nederland. Hij belandt in de gevangenis, maar probeert nog steeds dat geld over te maken. Hij is er dus totaal ingetuind. En het brein achter dit hele verhaal blijkt geen Amerikaan, maar een man uit Kameroen. Het is gewoon een filmscript.”

   

  Zijn alle oplichters zo slim?

  “Nee, we gaan ook bij een vrouw langs die dertigduizend euro van haar vriend heeft gestolen en er vandoor is gegaan. Haar vriend gaat bij haar thuis naar binnen, maar ze weet niet dat hij een microfoon draagt. Dan zegt ze dat ze de politie gaat bellen vanwege mishandeling en ze begint keihard met haar hoofd tegen de muur te bonken...”

   

  Hoe kom je aan dit soort zaken?

  “Slachtoffers benaderen me. Ik vraag ze dan contact te houden met de oplichter om een val op te zetten.”

   

  Hoe lang werken jullie aan zo’n zaak?

  “Een week. Het is cowboy-tv, knallen en gaan. We krijgen een melding, onze IT-specialist Danny probeert de oplichter te vinden en dan vlieg ik er met mijn assistent Puck heen. Op maandag heb ik nog geen idee waar ik woensdag naar toe vlieg.”

   

  Zijn er oplichters die hun leven beteren?

  “Een oplichter, toevallig ook in Kameroen, zamelde geld in voor een niet bestaand weeshuis. Hij bleek dat te doen vanwege een ziek kind. Daarom vroeg de politie mij of ze hem mochten vrijlaten. Er zitten klootzakken tussen, maar het is ook vaak armoe.”

   

  Heb je tips om niet opgelicht te worden?

  “De meeste oplichting via internet gebeurt via de mail of berichten waarin iemand zich voordat als een betrouwbare partij die gegevens van je wil hebben.”

   

  Naar welke tv-programma’s kijk je zelf graag?

  “Naast actualiteitenprogramma’s kijk ik graag naar de docuseries van Geert Mak. En Tussen Kunst & Kitsch is geweldig, lekker rustgevend.”

  Lees hier ons interview met Kees over Graf zonder naam

 1. TV-TIP WK Veldrijden

  WK Veldrijden
  NPO 1 om 15:03 uur
  Hoewel Marianne Vos zich vorig jaar voor de zevende keer de regenboog­trui infietste, is niet de kannibaal uit ’s-Hertogenbosch, maar Fem van Empel de favoriet voor de wereldtitel. Het talent uit Den Dungen reeg de wereldbekerzeges afgelopen tijd aan elkaar, maar kwam tijdens het NK vorig maand verrassend adem tekort. De nationale titel ging naar Puck Pieterse, die in Hoogerheide niet alleen haar Nederlandse concurrentie, maar ook het internationale veld eruit wil peddelen.

  TV-TIP Serengeti

  Serengeti
  NPO 1 om 19:05 uur
  Het leven op de eindeloze grasvlaktes van de Serengeti leek even rustig voort te kabbelen, maar oplaaiende vetes blijken nooit ver weg. Terwijl Tamu, een pasgeboren gazellekalfje, zijn eerste wiebelige stappen zet, wordt hij beloerd door de hongerige jakhalzen Shavu en Shaba. Maar ook zij hebben hun problemen. Hun pups zijn het huis uitgetreiterd door een legertje agressieve mieren en zijn nu onvindbaar. Weten pa en moe hun kroost op te sporen?

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)