Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Kees van der Spek

  Oplichters aangepakt

  Met zijn verborgen camera reist Kees van der Spek voor het nieuwe seizoen van Oplichters aangepakt weer de wereld over om bedriegers te confronteren.
  16 march
  Kees van der Spek

  Zijn er oplichtingsmethodes die zo geraffineerd zijn dat ze je versteld doen staan?

  “We hebben een wonderlijk verhaal dat in Suriname begint. Daar wordt een barman van een nachtclub overgehaald door twee oplichters om lid te worden van een netwerk van clubs. Hij krijgt zogenaamd één miljoen dollar, maar om bij die rekening te kunnen, moet hij tienduizend dollar betalen aan de bank. Hij verkoopt hiervoor zijn auto en smokkelt uiteindelijk drugs naar Nederland. Hij belandt in de gevangenis, maar probeert nog steeds dat geld over te maken. Hij is er dus totaal ingetuind. En het brein achter dit hele verhaal blijkt geen Amerikaan, maar een man uit Kameroen. Het is gewoon een filmscript.”

   

  Zijn alle oplichters zo slim?

  “Nee, we gaan ook bij een vrouw langs die dertigduizend euro van haar vriend heeft gestolen en er vandoor is gegaan. Haar vriend gaat bij haar thuis naar binnen, maar ze weet niet dat hij een microfoon draagt. Dan zegt ze dat ze de politie gaat bellen vanwege mishandeling en ze begint keihard met haar hoofd tegen de muur te bonken...”

   

  Hoe kom je aan dit soort zaken?

  “Slachtoffers benaderen me. Ik vraag ze dan contact te houden met de oplichter om een val op te zetten.”

   

  Hoe lang werken jullie aan zo’n zaak?

  “Een week. Het is cowboy-tv, knallen en gaan. We krijgen een melding, onze IT-specialist Danny probeert de oplichter te vinden en dan vlieg ik er met mijn assistent Puck heen. Op maandag heb ik nog geen idee waar ik woensdag naar toe vlieg.”

   

  Zijn er oplichters die hun leven beteren?

  “Een oplichter, toevallig ook in Kameroen, zamelde geld in voor een niet bestaand weeshuis. Hij bleek dat te doen vanwege een ziek kind. Daarom vroeg de politie mij of ze hem mochten vrijlaten. Er zitten klootzakken tussen, maar het is ook vaak armoe.”

   

  Heb je tips om niet opgelicht te worden?

  “De meeste oplichting via internet gebeurt via de mail of berichten waarin iemand zich voordat als een betrouwbare partij die gegevens van je wil hebben.”

   

  Naar welke tv-programma’s kijk je zelf graag?

  “Naast actualiteitenprogramma’s kijk ik graag naar de docuseries van Geert Mak. En Tussen Kunst & Kitsch is geweldig, lekker rustgevend.”

  Lees hier ons interview met Kees over Graf zonder naam

 1. TV-TIP Manhunt: Deadly Games

  Manhunt: Deadly Games
  SBS 9 om 20:30 uur
  Misdaadserie Manhunt behandelt elk seizoen een waargebeurde terreurdaad. Deadly Games draait om Richard Jewell. Tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta vindt hij een staafbom. Jewell laat de omgeving ontruimen, maar als de bom afgaat, raken talloze mensen gewond. Het had veel erger kunnen zijn en hij wordt gezien als een held, maar dan ontstaan er twijfels over zijn verhaal.

  TV-TIP Prisoners

  Prisoners
  Net 5 om 20:30 uur
  De wereld van Keller Dover stort in als zijn dochter spoorloos verdwijnt. Rechercheur Loki pakt de zonderlinge Alex Jones op, maar moet hem wegens gebrek aan bewijs laten gaan. Keller is er zo van overtuigd dat de verdachte schuldig is, dat hij besluit het recht in eigen hand te nemen.

  Interview