1. Interviews

  Kim Lammers

  Meer dan goud

  In Meer dan goud leven zes oud-topsporters een week lang onder één dak. Het levert een intiem en authentiek beeld op van de mensen achter de sporters.
  19 july
  Kim Lammers

  Zo op het eerste gezicht is het een groep mensen die je niet bij elkaar verwacht. Van een 25-jarige jonge vrouw tot een man van 62 en van een Amsterdamse tot een man uit het Overijsselse Dalfsen. Maar deze groep topsporters bewijst dat sport ook in een totaal andere setting verbroedert. Jarenlang hebben Hans van Breukelen (voetbal), Leontien van Moorsel (wielrennen), Erben Wennemars (schaatsen), Bas van de Goor (volleybal),  Elis Ligtlee (baanwielrennen) en Kim Lammers (hockey) alles op het spel gezet om de beste te worden én blijven. In een sprookjesachtig kasteel maken ze samen de balans op: wat hebben de medaille(s) en de topsport hen opgeleverd, gekost en geleerd? En wat bleek uiteindelijk meer waard dan goud? Het resultaat: de mens achter de sporter laat van zich horen. En daarom was oud-hockeyinternational Kim Lammers meteen om toen ze werd gevraagd: “Vooral toen ik de trailer van de Noorse versie zag waarin Johann Olav Koss zijn verhaal vertelt. Het was zo mooi en puur gemaakt, het sprak me meteen aan. De kant die sportliefhebbers van sporters zien, is maar één zijde van de medaille. In dit programma zie je juist de andere kant. In onze weg naar goud zijn we allemaal onze eigen tegenslagen, dieptepunten en keerpunten tegengekomen.”

   

  Kwetsbare momenten

  Kim belandde in een kasteel met vijf mensen die ze niet door en door kende, maar de klik was er meteen. “We houden allemaal van sport, dus we wisten van elkaars sportieve prestaties. En we hoefden elkaar eigenlijk helemaal niet persoonlijk te kennen, want we merkten al snel dat we hetzelfde DNA hebben. Er werden in no-time harde grappen gemaakt, want er heerste vrijwel direct een topsportvibe. We gingen er hard in, maar stelden ons óók kwetsbaar op. Die veiligheid voelden we, omdat we door onze sportachtergrond dezelfde moeilijke momenten hebben meegemaakt. De emoties liepen hoog op, er is veel gehuild aan tafel.” Maar dit is niet alleen een praatprogramma. Elke dag stond er ook een sportieve activiteit op de planning. En dat was het moment dat onder de sporters de verbroedering stopte en de rivaliteit begon. “Dan worden we opeens weer gedreven. Vooral Erben en ik konden gênant fanatiek worden, soms tot het gevaarlijke aan toe. En ja, daar zijn – helaas – beelden van. Die frustratie als het niet lukte! Ik zit sinds kort op kickboxen en word er bloedchagrijnig van omdat ik het niet goed kan. Leontien kan waanzinnig hard fietsen, maar heeft weer wat minder balgevoel, dus bij de balsporten maakte zij er weer een potje van. Dat is dus ook weer iets dat we delen.”

   

  Topsport verbroedert

  “Het allereerste wat opviel in het kasteel was dat we nog steeds van álles een wedstrijd maken, niet alleen van sporten en spelletjes. Daar hebben we vooral heel veel lol over gehad. Maar ook de passie voor onze sport hebben we gemeen; we willen er nog steeds áltijd het maximale uithalen, ook al halen we het niveau van toen niet meer. Die passie was de rode draad in onze gesprekken over extreem afzien, omgaan met tegenslag en toch elke keer weer opstaan en doorgaan. We hebben bijzondere gesprekken gevoerd en ik ben echt geraakt door hun verhalen. Ik wist dat Bas van de Goor suikerziekte heeft en kanker heeft gehad, maar om zijn hele verhaal en hoe hij ermee heeft gedeald uit zijn eigen mond te horen, is toch iets anders. Ik vind het prachtig hoe veerkrachtig ze allemaal in het leven staan. Die mensen achter de sporter zijn stuk voor stuk mooi. Ik heb de anderen beter leren kennen en zo ongelooflijk veel lol gehad. Ik zie dit programma echt als een cadeautje.”

 1. Doe mee en win!

  • Marionette met Thekla Reuten

   Win kaarten voor de bioscoopfilm Marionette (met Thekla Reuten)

   Na de tragische dood van haar man verhuist de Amerikaanse kinderpsychiater Marianne Winter (Thekla Reuten) naar Schotland. Een van haar nieuwe patiënten is de tienjarige Manny, een gesloten en geheimzinnige jongen die tekeningen maakt van traumatische gebeurtenissen en beweert dat hij haar toekomst kan sturen. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP De 3 sterren camping

  De 3 sterren camping
  NPO 3 om 20:25 uur
  Het leven van bekende Nederlanders is niet alleen glitter en glamour. Ze moeten ook keihard werken voor hun succes. Bij Nick, Simon en Kees kunnen ze ontspannen.

  TV-TIP Fury

  Fury
  RTL 7 om 20:30 uur
  Het is april 1945 en de geallieerden zijn aan hun laatste opmars in Duitsland begonnen. De doorgewinterde sergeant Don 'Wardaddy' Colier heeft het bevel over een Sherman-tank met de bijnaam 'Fury' en een vierkoppige bemanning, waaronder de onervaren boordschutter Norman. Samen beginnen ze aan een dodelijke missie achter de vijandelijke linies.

  Interview

  • Dynamo Beyond Belief

   Dynamo

   Dynamo Beyond Belief

   Steven Frayne, beter bekend als Dynamo, was door ziekte lange tijd uit de running. Maar de Britse illusionist is weer helemaal terug met de driedelige serie Dynamo Beyond Belief.
   Reacties0 reactie(s)