1. Interviews

  Kim Lammers

  Meer dan goud

  In Meer dan goud leven zes oud-topsporters een week lang onder één dak. Het levert een intiem en authentiek beeld op van de mensen achter de sporters.
  12 juli
  Kim Lammers

  Zo op het eerste gezicht is het een groep mensen die je niet bij elkaar verwacht. Van een 25-jarige jonge vrouw tot een man van 62 en van een Amsterdamse tot een man uit het Overijsselse Dalfsen. Maar deze groep topsporters bewijst dat sport ook in een totaal andere setting verbroedert. Jarenlang hebben Hans van Breukelen (voetbal), Leontien van Moorsel (wielrennen), Erben Wennemars (schaatsen), Bas van de Goor (volleybal),  Elis Ligtlee (baanwielrennen) en Kim Lammers (hockey) alles op het spel gezet om de beste te worden én blijven. In een sprookjesachtig kasteel maken ze samen de balans op: wat hebben de medaille(s) en de topsport hen opgeleverd, gekost en geleerd? En wat bleek uiteindelijk meer waard dan goud? Het resultaat: de mens achter de sporter laat van zich horen. En daarom was oud-hockeyinternational Kim Lammers meteen om toen ze werd gevraagd: “Vooral toen ik de trailer van de Noorse versie zag waarin Johann Olav Koss zijn verhaal vertelt. Het was zo mooi en puur gemaakt, het sprak me meteen aan. De kant die sportliefhebbers van sporters zien, is maar één zijde van de medaille. In dit programma zie je juist de andere kant. In onze weg naar goud zijn we allemaal onze eigen tegenslagen, dieptepunten en keerpunten tegengekomen.”

   

  Kwetsbare momenten

  Kim belandde in een kasteel met vijf mensen die ze niet door en door kende, maar de klik was er meteen. “We houden allemaal van sport, dus we wisten van elkaars sportieve prestaties. En we hoefden elkaar eigenlijk helemaal niet persoonlijk te kennen, want we merkten al snel dat we hetzelfde DNA hebben. Er werden in no-time harde grappen gemaakt, want er heerste vrijwel direct een topsportvibe. We gingen er hard in, maar stelden ons óók kwetsbaar op. Die veiligheid voelden we, omdat we door onze sportachtergrond dezelfde moeilijke momenten hebben meegemaakt. De emoties liepen hoog op, er is veel gehuild aan tafel.” Maar dit is niet alleen een praatprogramma. Elke dag stond er ook een sportieve activiteit op de planning. En dat was het moment dat onder de sporters de verbroedering stopte en de rivaliteit begon. “Dan worden we opeens weer gedreven. Vooral Erben en ik konden gênant fanatiek worden, soms tot het gevaarlijke aan toe. En ja, daar zijn – helaas – beelden van. Die frustratie als het niet lukte! Ik zit sinds kort op kickboxen en word er bloedchagrijnig van omdat ik het niet goed kan. Leontien kan waanzinnig hard fietsen, maar heeft weer wat minder balgevoel, dus bij de balsporten maakte zij er weer een potje van. Dat is dus ook weer iets dat we delen.”

   

  Topsport verbroedert

  “Het allereerste wat opviel in het kasteel was dat we nog steeds van álles een wedstrijd maken, niet alleen van sporten en spelletjes. Daar hebben we vooral heel veel lol over gehad. Maar ook de passie voor onze sport hebben we gemeen; we willen er nog steeds áltijd het maximale uithalen, ook al halen we het niveau van toen niet meer. Die passie was de rode draad in onze gesprekken over extreem afzien, omgaan met tegenslag en toch elke keer weer opstaan en doorgaan. We hebben bijzondere gesprekken gevoerd en ik ben echt geraakt door hun verhalen. Ik wist dat Bas van de Goor suikerziekte heeft en kanker heeft gehad, maar om zijn hele verhaal en hoe hij ermee heeft gedeald uit zijn eigen mond te horen, is toch iets anders. Ik vind het prachtig hoe veerkrachtig ze allemaal in het leven staan. Die mensen achter de sporter zijn stuk voor stuk mooi. Ik heb de anderen beter leren kennen en zo ongelooflijk veel lol gehad. Ik zie dit programma echt als een cadeautje.”

 1. Doe mee en win!

  • *

   1X SONY NOISE CANCELLING HEADPHONE

   Stilstaan bij een bushalte of een lange vlucht naar New York? De WH-XB900N filtert ongewenste geluiden. Dankzij digital noise cancelling wordt het omgevingsgeluid geëlimineerd. Dit nieuwe model is vanaf nu voor €250,- verkrijgbaar in stijlvol blauw en zwart. Totaal TV mag er één weggeven.

  TV-TIP Het gevoel van De Vierdaagse

  Het gevoel van De Vierdaagse
  NPO 1 om 19:05 uur
  Schoenenvet, blarenpleisters en Fons de Poel met een microfoon. Ja hoor, de Nijmeegse Vierdaagse is weer van start gegaan. Maar liefst 47.000 wandelaars lopen de 103e editie. Op deze ‘blauwe dinsdag’ hebben de mensen in tussenstop Elst zich weer in het blauw uitgedost.

  TV-TIP The Age of Adaline

  The Age of Adaline
  RTL 8 om 20:30 uur
  De 29-jarige Adaline Bowman merkt na een bijnadoodervaring dat ze niet meer veroudert. Om te voorkomen dat iemand haar geheim achterhaalt, laat ze acht decennia lang niemand meer in haar leven toe. Maar een toevallige ontmoeting met de charismatische filantroop Ellis Jones wakkert haar passie voor het leven en de liefde plots weer aan.

  Interview

  • *

   Kim Lammers

   Meer dan goud

   In Meer dan goud leven zes oud-topsporters een week lang onder één dak. Het levert een intiem en authentiek beeld op van de mensen achter de sporters.
   Reacties0 reactie(s)