1. Interviews

  Kim van Kooten

  Hollands hoop

  In het derde en direct laatste seizoen van de komische en spannende serie Hollands hoop wordt Kim van Kooten als de eens zo brave huismoeder Machteld steeds meedogenlozer.
  23 january
  Hollands hoop derde seizoen Kim van Kooten

  Hoe zat het ook alweer? Fokke (Marcel Hensema) verhuist met zijn vrouw Machteld (Kim van Kooten) en kinderen naar het Groningse boerenbedrijf dat hij van zijn vader heeft geërfd. Daar komt hij erachter dat de boerderij een dekmantel is voor een criminele drugsorganisatie. Fokke ontpopt zich tot heuse drugshandelaar en verliest in zijn nieuwe carrière elk ethisch besef. In eerste instantie weet Machteld nog niets van Fokkes dubbelleven, maar inmiddels komt in de soms wat tuttige huisvrouw het beest los.

   

  Laatste seizoen

  Vanwaar deze beknopte samenvatting? Waar andere makers niet weten hoe snel ze na succes een tweede serie moeten maken, laten de makers van Hollands hoop de kijkers tussen elk seizoen maar liefst drie jaar wachten. Een geheugensteuntje is dus geen overbodige luxe. Kim: “Er gaat veel tijd zitten in het script en Franky (Ribbens, de scenarioschrijver) wil het per se in zijn eentje doen. Dat snap ik, want het is zijn kindje. Het duurt dus inderdaad lang, maar dat zie je er ook aan af.” Maar waarom is het derde seizoen zo stellig het laatste? “Franky en Dana, de regisseur, zijn een stel met twee kinderen. Ze hebben vanaf het begin gedacht: dit verhaal laat zich in drie delen vertellen. Zelfs al toen nog niet eens sprake was van een tweede seizoen, laat staan een derde. Als je daarbij optelt dat ze hier ruim zeven jaar geleden mee zijn begonnen en dat Franky het in zijn eentje schrijft, dan snap ik wel dat ze wel weer eens een normaal gezin willen zijn, met tijd voor elkaar. Verder vind ik het heel goed als je op je hoogtepunt durft te stoppen. Het zou zonde zijn als we in seizoen vier een scène spelen die we al een keer eerder hebben gespeeld. Dat doet afbreuk aan hoe bijzonder deze drie seizoenen zijn.”

   

  Morele kompas

  Als we Kim mogen geloven, is het verhaal na dit derde deel echt rond en blijven we niet met vragen achter. “Ik ga niet vertellen hóe het afloopt. Maar dát het einde niet in de lucht blijft hangen, beloof ik.” Het laatste seizoen is volgens Kim wel grimmiger dan zijn twee voorgangers. “De doden in seizoen één vielen alleen door Dimitri (Peter van den Begin die zonder blikken of blozen moordt, red.) en altijd eigenlijk per ongeluk. In het tweede seizoen werd iets bewuster over moord en doodslag nagedacht en in seizoen drie is álles geoorloofd. Het morele kompas van Machteld slaat door; ze gaat over grenzen die ze in de eerste seizoenen nog keurig bewaakte. Machteld heeft een geleidelijke boog gemaakt van bakfietsmoeder die één keer per week naar yoga gaat en niets omhanden heeft, tot een vrouw en moeder die moet meebeslissen over leven en dood. Maar Machteld blijft naïef in het leven staan en een spiritueel tintje hebben. Alleen de onderwerpen veranderen. Nu mediteert ze om de verschrikkelijke dingen die ze doet schoon te vegen.”

   

  Drama of comedy?

  “Om Machteld te spelen, moet ik me wel in haar kunnen verplaatsen, haar kunnen geloven en haar begrijpen. Ook al wordt het gewelddadig. Als ik me maar in haar motivatie kan vinden. Ik kan niet iets spelen wat ik niet snap.” Maar echt moeilijk gaat dat begrip Kim niet af. “Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik sympathie zou kunnen voelen voor Dimitri, maar ik hou echt van hem. Bizar! Hij is zo aandoenlijk en bedoelt het echt goed. Ik heb de schrijver gesmeekt om een relatie met Dimitri, maar helaas. Franky vond dat ongeloofwaardig.” Hollands hoop is een serie met vele ingrediënten. Misdaad en drama worden doorspekt met comedy. “Het kan zomaar zijn dat in een scène eerst drie goede grappen worden gemaakt en daarna iemands hoofd eraf wordt geschoten. Dat maakt de serie zo goed en eigen en in Nederland is het nog niet eerder op deze manier gedaan. Alles klopt aan deze serie.”

 1. Doe mee en win!

  • Pavarotti

   Win de dvd Pavarotti!

   Ron Howard (Inferno, A Beautiful Mind) heeft een muzikale documentaire over Pavarotti gemaakt. Deze ode aan één van de grootste artiesten allertijden maakt gebruik van beelden uit het familiearchief. Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Nederland in beweging

  Nederland in beweging
  NPO 1 om 05:55 uur
  Al twintig jaar houdt Olga Commandeur Nederland in beweging met fitnessoefeningen die je gewoon in de huiskamer uit kan voeren. Tijd voor feest!

  TV-TIP Met het mes op tafel

  Met het mes op tafel
  NPO 2 om 19:55 uur
  Van poker word je niet veel slimmer, behalve als het aan Herman van der Zandt ligt. In Met het Mes op Tafel wordt er namelijk gepokerd met kennis.

  Interview

  • Traces Molly Windsor

   Molly Windsor

   Traces

   In deze misdaadserie gaat een forensische laboratoriumassistente (Molly Windsor) op zoek naar de moordenaar van haar moeder.
   Reacties0 reactie(s)