Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Leo Blokhuis

  Top 2000 Quiz

  Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
  22 november
  Leo Blokhuis

  En zo geschiedde het dat op 26 december 1999 om twee minuten over twaalf John Denver’s Thank God I’m a Country Boy door de woonkamers van 3,7 miljoen luisteraars schalde. De Top 2000 was geboren – en zou nooit meer verdwijnen. Sterker: er kwam door de jaren heen steeds meer vlees aan. Wat bedacht was als een eenmalig item om de lege week tussen kerst en oud en nieuw op te vullen, groeide in 2002 uit tot een tv-bewerking: de Top 2000 a gogo. Dat was met één miljoen kijkers vanaf de start meteen een daverend succes.

   

  Melancholische gevoel

  Inmiddels is hij niet meer weg te denken, maar in 2002 mocht Leo Blokhuis voor het eerst het praatprogramma vormgeven met verhalen achter de muzieklijst. “Ik maakte filmpjes bij ingezonden items van luisteraars en daarna werd ik de presentator”, blikt Blokhuis terug. Gevraagd naar het succes vanaf het begin van de Top 2000 a gogo is de presentator vastberaden. “De presentatoren van de radioversie zijn altijd de grote helden gebleven, maar het was leuk om dat melancholische gevoel van het einde van het jaar naar de televisie te brengen.”

   

  Radiohart

  Gemiddeld kijken er ieder jaar in de week tussen kerst en Oud & Nieuw meer dan een half miljoen mensen naar de Top 2000 a gogo, met uitschieters richting de miljoen of daar overheen. Blokhuis is trots dat de tv-editie zo’n stimulans is geweest voor de Top 2000 van NPO Radio 2. “Ik heb een enorm radiohart, dus dat medium blijft voor mij altijd leidend.” Door het grote succes van de Top 2000 a gogo werd Blokhuis trouwens niet de enige bekende presentator in de muziekwereld. Hij nam de presentatie samen met Matthijs van Nieuwkerk op zich. Van Nieuwkerk kwam eind 2022 in zwaar weer na berichtgeving van de Volkskrant over een angstcultuur die heerste op de redactie van zijn programma De Wereld Draait Door (DWDD), waar momenteel het onderzoek nog loopt. Hierdoor zagen we vorig jaar Herman van der Zandt naast Leo Blokhuis en ook de komende editie is Van Nieuwkerk niet van de partij.

   

  Collectieve schuld

  Mocht Matthijs echt niet meer terugkomen als presentator, dan betekent dat volgens Blokhuis niet het einde van de Top 2000 a gogo. “Mensen zullen er hoe dan ook iets van vinden, welke oplossing we ook kiezen. Nu zit er een randje aan.” Blokhuis concludeert dat de beslissing over de terugkeer van Van Nieuwkerk nu bij de NPO ligt, al vindt hij het wel jammer zonder zijn vaste partner te moeten presenteren. “Ik vind het persoonlijk lastig dat Matthijs zo zwaar gestraft is. Er zit ook een collectieve schuld aan het verhaal. Als het echt zo mis is gegaan op de werkvloer bij De Wereld Draait Door, dan gaat het niet alleen meer over de rol van Matthijs.” Blokhuis benoemt de arbeidsonzekerheid op de werkvloer bij veel omroepen. “In een normale sfeer moet het kunnen dat je ergens eens boos om wordt, maar met zoveel korte contracten, zit het toch anders.” Het Top 2000 a gogo-gezicht krijgt door alle commotie over Van Nieuwkerk zelf het nodige over hem heen, maar hij was niet van plan te stoppen. “De meesten juichen het juist toe dat ik doorga.”

   

  Thomas van Luyn

  Traditiegetrouw kunnen we vanaf Tweede Kerstdag Leo Blokhuis dus horen vertellen over de verhalen achter de liedjes in de hitlijst, maar de presentator doet de Top 2000 a gogo natuurlijk niet alleen. Was het vorig jaar Herman van der Zandt die hem vergezelde, dit jaar is het Diederik Ebbinge die met Blokhuis en de gasten herinneringen ophaalt. Oud-winnaar Thomas van Luyn is degene die met hem de muziekkennis van BN’ers test in de Top 2000 Quiz.

 1. TV-TIP Erin Brockovich

  Erin Brockovich
  Net5 om 20:00 uur
  Erin Brockovich (Julia Roberts) werkt als assistent op een advocatenkantoor. Ze ontdekt dat een groot bedrijf gif loost in het drinkwater. Erin stelt advocaat Ed Masry (Albert Finney) op de hoogte, maar hij is huiverig om het bedrijf met een beurswaarde van 28 miljard aan te klagen. Daarom besluit Erin zelf een zaak aan te spannen.

  TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:24 uur
  Het thema van de aflevering is ‘oost west, thuis best’ en dat uit zich in een handvol uitdagende opdrachten. Als eerst moeten de thuisbakkers een fruitmand van botercrème maken. Wie deze opdracht op zijn sloffen uit kan voeren, heeft een voordeel bij de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelsloffen worden gebakken. Wie dan nog niet uit z’n slof is geschoten, mag aan de slag met de grootste uitdaging van de avond: een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk. De bakkers die dit voor elkaar krijgen, hoeven nog niet naar huis.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)