Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Leonie ter Braak

  Kinderen kopen een huis

  Leonie ter Braak gaat samen met kinderen én makelaar Geert Klaver op huizenjacht. Elke aflevering leren we een nieuw gezin kennen.
  02 maart
  Leonie ter Braak

  Wanneer besluiten ouders om de aankoop van hun huis uit handen te geven aan… hun kínderen?

  “Als ze dolgraag willen verhuizen, maar hun - puberende - kinderen al tijden de hakken in het zand zetten. Als elke keer dat ‘verhuizen’ ter sprake komt, dit in tranen uitmondt. Hun kinderen willen niet naar een nieuwe buurt. Willen hun huidige leven niet opgeven. In zo’n geval beslissen ouders vaak om toch níet te verhuizen. Maar je kunt de zoektocht naar een huis ook aan je kinderen overlaten; kiezen jullie dan maar.”

   

  Krijgen die kinderen écht een volmacht?!

  “De kinderen krijgen echt een volmacht om het huis te kopen. De ouders worden nergens bij betrokken. Bij de eerste ontmoeting vinden de ouders het hartstikke leuk. Ze hebben veel zin in het avontuur, maar als het huis echt gekocht is, krijgen ze het Spaans benauwd.”

   

  Hoe is ’t om met kinderen op huizenjacht te gaan?

  “Heel leuk! Tijdens de zoektocht hebben we gelukkig ook makelaar Geert bij ons. Hij kijkt mee, zodat de ouders geen kat in de zak kopen. Verder zijn kinderen ontwapenend en eerlijk, wat leuke tv oplevert! En ze kijken echt met een volwassen blik naar een huis. Sta ik met kinderen te praten over draagmuren en dubbelglas, zo grappig.”

   

  Wat gebeurt er nadat de kinderen het huis hebben gekocht?

  “Op een gegeven moment komen de ouders hun kinderen ophalen. Wij feliciteren hen met hun net gekochte huis, maar zij hebben nog geen idee wát ze hebben gekocht. Ze mogen op dat moment nog niet weten waar het huis staat en wat ze ervoor hebben betaald. Ouders krijgen dan wel vaak een wegtrekker. Het duurt vervolgens nog een week voor ze hun huis te zien krijgen.”

   

  Wat nou als de ouders het huis helemaal niks vinden?

  “Dat kan, het is reality tv. Maar de ouders hebben drie dagen bedenktijd. Die dagen gaan in nadat zij het huis hebben gezien. We zetten ze dus niet voor een voldongen feit, het gaat uiteindelijk wel om een huis. Maar je hoopt natuurlijk niet dat ouders de koop terugdraaien.”

   

  Al meegemaakt dat kinderen onderling ruzie kregen over de keuze?

  “Nee, het werkt eerder verbindend. Zo hielpen we laatst een samengesteld gezin; de ouders wilden, na een relatie van zes jaar, graag samenwonen. Samen hebben ze vijf thuiswonende pubers waarvoor voldoende slaapkamers aanwezig moesten zijn. De dynamiek tussen die pubers was leuk; ze hebben niet voor elkaar gekozen, maar hadden ineens samen een missie: het vinden van een geschikt huis.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Zondag met Lubach. Ik vind het heerlijk dat je op een satirische manier door de week wordt genomen en dat je er altijd iets van opsteekt.”

  Lees hier ons interview met Leonie over Cupido Ofzo