1. Interviews

  Lisa Smit

  Ares

  Lisa Smit (26) speelt een van de hoofdrollen in de eerste Nederlandse Netflix-original serie Ares, die vanaf 17 januari te bekijken is. Deze psychologische horrorserie telt acht afleveringen en wordt in meer dan 190 landen uitgebracht!
  24 december
  Netflix Original Ares Lisa Smit

  Wat was je reactie op het script toen je auditie ging doen?

  “Op dat moment wist ik nog weinig van het script. Mijn personage sprak me wel direct aan. Toen ik het was geworden en het script las, was ik enthousiast. Bij elke aflevering komt er een laag bij. Voor de kijker is het een mysterie waar het écht over gaat. Elke aflevering duik je dieper in wat Ares precies is.”

   

  Kun je iets vertellen over jouw personage; Carmen?

  “Carmen is een van de hooggeplaatste leden binnen de studententak van Ares. Je kunt haar niet echt doorgronden. Ze lijkt afstandelijk, manipulatief en kil. Maar kan ook ineens warmte tonen. Je weet dan niet of je haar kunt vertrouwen of dat ze je aan het bespelen is. Verder durft Carmen absoluut níet kwetsbaar te zijn. In de eerste afleveringen heeft ze nog alle controle, maar naarmate de serie vordert, wankelt haar autoriteit en zie je dat ze wel gevoel heeft, maar niet weet hoe ze daarmee moet omgaan.”

   

  Wat maakt deze serie anders dan andere Nederlandse series?

  “Ik denk dat Ares los komt van de realiteit. Het is minder sociaal-realistisch dan we gewend zijn. We boren ook fantasy-aspecten aan: het is een thriller met de nodige suspense, maar nog waanzinniger dan dat. Het is gemaakt voor tieners en twintigers, maar ik denk dat het voor ouderen ook spannend is.”

   

  Naast je acteerwerk heb je je bachelor Literatuurwetenschappen behaald en nu volg je een pre-master Filosofie. Ooit de behoefte gehad je aan te sluiten bij een studentenvereniging?

  “Totaal niet! Ik heb wel bij een studievereniging gezeten, maar dat is echt iets anders. Dat is gebonden aan je studie, daar betaal je lidmaatschapskosten voor en je maakt twee keer per jaar een reisje. En belangrijk: ze hebben daar géén ontgroening. Verder ben ik geboren en getogen in Amsterdam, waar ik studeer, ik hoefde me dus niet bij een sociëteit aan te sluiten om mensen te leren kennen.”

   

  De serie speelt zich af in Amsterdam, hoe was dat voor jou als Amsterdamse?

  “We hebben maar een paar dagen in Amsterdam zelf gedraaid, hoor. We draaiden veel in Teylers Museum in Haarlem, in een kasteel in Wassenaar en in Paleis Soestdijk; het ouderlijk huis van mijn karakter. Ja, Carmen is van goede komaf. Er is weinig Amsterdams aan haar: ik denk dat ze nog nooit de metro heeft gepakt en nog nooit voet heeft gezet in de PC Hooftstraat. Carmen behoort tot een ander level van elite, iets wat we ons niet kunnen voorstellen.”

   

  Wat vond je het moeilijkst aan je rol?

  “Het ging me vrij goed af om dat afstandelijke, kille te spelen. Die manier van omgaan met situaties als je je niet veilig voelt om je kwetsbaarheid te laten zien, is vergelijkbaar met wat ik in het dagelijks leven doe. Dat hoefde ik alleen extra aan te zetten. De keerzijde is dat ik me zo ging gedragen – omdat die karaktertrek al in me zit. Ik werd echt een beetje Carmen. Merkte dat ik in mijn privéleven moeilijker kon omgaan met mijn kwetsbaarheid. En vond het lastig om verbindingen met mensen aan te gaan.”

   

  Heb je desondanks leuke contacten overgehouden aan de draaiperiode?

  “Uiteindelijk wel, maar ik hield me tijdens de productie echt afzijdig van de rest. Omdat mijn personage zo’n afstand had van iedereen, kon ik niet anders dan me tussendoor ook afstandelijk opstellen. Al klinkt dat voor een buitenstaander waarschijnlijk gek. Spelen is natuurlijk niet echt, maar het is ook intiem: je gebruikt je lichaam en je hele ‘zijn’ als instrument. Wat je speelt en wat echt is, loopt een beetje door elkaar. Dat vind ik er tof aan. Ik had heus leuk contact met collega’s, zat niet alleen tijdens de lunch. Maar ik heb maar één vriendschap overgehouden aan Ares: met Jennifer (Welts, zij speelt de rol van Marije, red.). Voor mijn gevoel is die vriendschap overigens pas ná de draaiperiode ontstaan, dat zegt ook wel wat.”

   

  Wat is je volgende project?

  “In januari en februari draai ik een film met een regisseur met wie ik al eerder heb gewerkt. Verder kan ik er niets over vertellen. Alleen dat mijn haar donker is geverfd voor deze rol. Zo’n transformatie maakt het leuk. Helpt me om me nog meer in m’n personage te verplaatsen.”

 1. Doe mee en win!

  • Win vijf keer de dvd van Parasite

   Win vijf keer de dvd van Parasite

   De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Totaal TV mag de dvd van deze viervoudige Oscarwinnaar vijf keer weggeven.

  TV-TIP M

  M
  NPO 1 om 18:55 uur
  Het einde van De Wereld Draait Door betekent ook dat we Margriet van der Linden's M vaker zullen zien: het plan is om de talkshow de helft van het jaar door te programmeren.

  TV-TIP Gold rush: Parker's trail

  Gold rush: Parker's trail
  Discovery om 20:30 uur
  Parker Schnabel houdt niet van stilzitten. Wanneer zijn goudmijn in Alaska in winterslaap is, pikt hij zijn houweel daarom gewoon in een andere mijn in Australië.

  Interview

  • In de voetsporen van de Bevrijding is vanaf 28 maart te zien bij NPO 2

   Philip Freriks

   In de voetsporen van de bevrijding

   Philip Freriks gaat in gesprek met bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting, en met burgers die er middenin zaten.
   Reacties0 reactie(s)