Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Luke Evans

  The Pembrokeshire Murders

  Kan politieman Steve Wilkins voldoende harde bewijzen vinden tegen Wales’ meest beruchte seriemoordenaar?
  22 september
  Luke Evans

  Waar gaat de dramaserie over?

  “The Pembrokeshire Murders is op een waargebeurd politieonderzoek tussen 2006 en 2011 gebaseerd. Pembrokeshire werd in de decennia daarvoor opgeschrikt door een reeks onverklaarbare gruwelijke moorden en overvallen. Zoals de onopgeloste moord op Peter en Gwenda Dixon, die in 1989 tijdens een kustwandeling door een onbekende werden neergemaaid met een jachtgeweer. Ik speel de politieman die het onderzoek heropent; adjudant-korpschef Steve Wilkins.”

   

  Al vrij snel komt ene John William Cooper in het vizier?

  “De politie heeft Cooper destijds al eens ondervraagd, maar dat leverde niets op. Wanneer Steve Wilkins hem opnieuw benadert, zit Cooper achter de tralies voor een reeks inbraken. Hij kan elk moment vervroegd vrijkomen. Wilkins is overtuigd dat hij Cooper kan linken aan de dubbele moord. Bovendien is er met twee andere misdaden een link. Een race tegen de klok begint.”

   

  Kende je de zaak als geboren en getogen Welshman al?

  “Ik wist er niet zoveel van. Toen ik de eerste scripts onder ogen kreeg, inmiddels 2,5 jaar geleden, zat ik in mijn trailer op een filmset in Montreal. Ik ben direct gaan googelen en kon nauwelijks bevatten dat het allemaal echt heeft plaatsgevonden.”

   

  Heb je de échte Steve Wilkins, op wiens boek de serie is gebaseerd, nog ontmoet?

  “Jazeker! Wanneer je iemand speelt die daadwerkelijk bestaat, dan is het haast een cadeau dat je die persoon ook echt kunt ontmoeten. Steve heeft als politieman een ongelooflijk boeiende carrière gehad. Hij is betrokken geweest bij een aantal bijzondere en gruwelijke misdaadonderzoeken. Ik mag hem graag. Er zit vúúr in Steve Wilkins.”

   

  Je bent zelf al sinds je zeventiende weg uit Wales. Hoe was het om weer ‘thuis’ te zijn?

  “Heerlijk. De opnamen vonden plaats in het begin van het jaar, vandaar dat we langs de kust werden getrakteerd op de meest dramatische skylines. We boffen in Wales, want we hebben een van de langste en ononderbroken kustpaden ter wereld. Het is een geweldige plek om te bivakkeren, ongeacht welk tijdstip van het jaar. De tegenstelling van deze verschrikkelijke gebeurtenissen op zo’n mooie plek draagt volop bij aan het mysterie.”

   

  Niet alleen voor Wilkins was het een race tegen de klok om de zaak tot een goed einde te brengen, voor jullie zelf ook!

  “Je doelt op de eerste lockdown? We hebben mazzel gehad! We hebben letterlijk de laatste opnamen voltooid op de dag dat zowat alle film- en televisieproducties ter wereld werden stilgelegd.”

   

  Waarom moeten we zeker gaan kijken?

  “The Pembrokeshire Murders is een indrukwekkend en krachtig verhaal, en zeker ook een success story.”