1. Interviews

  Marlijn Weerdenburg

  Aan het zand

  In Omroep MAX-programma Aan ’t zand maken zes deelnemers elke aflevering de mooiste zandsculpturen die vervolgens worden beoordeeld door een deskundige jury. De presentatie is in handen van Marlijn Weerdenburg.
  22 august
  Marlijn Weerdenburg

  Toen Marlijn werd gebeld met de vraag of zij voor Omroep MAX Aan ’t zand wilde presenteren, krabde ze zich even achter de oren. “Ik? Een programma over mensen die zandkastelen bouwen?” Maar toen ze hoorde dat het om professionals ging én dat het een feelgoodprogramma moest worden, was ze om. Het is haar eerste solo-presentatieklus op NPO1. “Je mag best weten dat ik daar een paar nachten van heb wakkergelegen. Waar ik voorheen altijd met anderen presenteerde, moest ik nu de boel in mijn eentje leiden.” Vooral het opzeggen van teksten in de camera, vond Marlijn behoorlijk spannend. “De eerste opnamedag stond ik met bibberende knieën mijn teksten op te dreunen. Gelukkig had ik een relaxte regisseur, dus op dag twee ging het al veel beter en kon ik ervan genieten.”

   

  Zestien uur op je knieën

  En Marlijn was niet de enige die genoot. “De opnames vonden plaats in Kijkduin en werkelijk íedereen die langsliep, bleef staan om te kijken. Het is zó uniek wat zij kunnen.” ‘Zij’ zijn in dit geval de zes deelnemers: Johannes uit Amsterdam die bekendstaat om zijn controversiële sculpturen en Sikke Bart uit Groningen die verschillende zandsculptuurprijzen in de wacht sleepte. Dan hebben we nog Mireille uit Den Haag die als sculptuurbouwer de wereld overreisde en kunstenaar Niels uit de Achterhoek die bekend staat om zijn hout- en ijssculpturen. En tot slot illustrator Linda die elk vrij uurtje in haar leven besteedt aan haar passie voor zand en Thomas die voor zijn werk als zandkunstenaar naar Amerika is geëmigreerd, maar voor deze uitdaging graag weer zijn vaderland bezocht. Marlijn geeft toe dat ze vooroordelen over de kandidaten had. “Ik dacht dat het stoffige types zouden zijn. Daar zat ik ontzettend naast. Het zijn juist gedisciplineerde mensen die soms zestien uur lang op hun knieën in het zand zitten om een mooi bouwwerk neer te zetten. Echte bikkels.” Marlijn vond het fascinerend om te zien hoeveel ze hun best doen voor iets waarvan ze weten dat het van tijdelijke aard is. “Niets zo veranderlijk als het weer. Als dat tegenzit, kan je bouwwerk binnen no time verwoest zijn.”

   

  150.000 kilo rivierzand

  Het weer gooide inderdaad weleens roet in het eten. “Op een dag hadden de kunstenaars weer tot ’s avonds laat doorgewerkt en we wisten dat er slecht weer op komst was. De volgende ochtend was één kunstwerk totaal verwoest door de regen en wind. De bouwer ervan had drie uur de tijd om iets nieuws neer te zetten. Heftig, maar tegelijkertijd mooi om te zien dat ze dit gewend zijn. Om waar dan ook, in welke omstandigheden dan ook, te moeten presteren onder de nodige tijdsdruk.” Om de zandsculpturen te realiseren, werd 150.000 kilo rivierzand aangevoerd. Elke aflevering bestaat uit een opdracht waarbij techniek centraal staat en eentje waarbij een groot sculptuur wordt gemaakt. “Toen ze ‘de natuur’ als opdracht kregen, zijn er twee sculpturen gemaakt waar ik ontzettend van onder de indruk was. Op geen andere manier hadden ze dat zo mooi kunnen maken als met zand.”

   

  Besmet met het metselvirus

  De zandsculpturen worden beoordeeld door twee deskundige juryleden én een publieksjurylid. Elke week valt er één kunstenaar af. Uiteindelijk strijden drie kunstenaars tegen elkaar voor de Gouden Metseltroffel. “De kandidaten hadden veel respect voor elkaar, maar hoe verder we in de wedstrijd kwamen, hoe fanatieker ze werden.” Ondanks dat de sculptuurbouwers Marlijn vooraf hadden ‘gewaarschuwd’, raakte zij niet besmet met het metselvirus. “Zij zeiden: ‘Na twee weken kun jij dit ook.’ Natuurlijk zat ik er weleens op m’n knieën bij, een beetje te carven en harken, maar verder was het niks voor mij. Om te beginnen kan ik niet tekenen, wat toch wel handig is.”

  Lees hier het interview met Marlijn over Hotel romantiek
  Lees hier het interview met Marlijn over Danni Lowinski

 1. Doe mee en win!

  • *

   2X2 BORDSPELLEN

   Altijd al aan Expeditie Robinson of Temptation Island mee willen doen? Dat kan vanaf nu ook vanuit je eigen woonkamer! Just Games heeft twee spellen ontwikkeld waardoor je de exotische avonturen zélf kunt beleven. Totaal TV geeft twee keer een pakket met Expeditie Robinson en Temptation Island weg.

  TV-TIP Paleis voor een prikkie

  Paleis voor een prikkie
  SBS6 om 15:00 uur
  Rank en Rogier waren afgelopen zomer te vinden in Hengelo, waar het creatieve duo de huiskamer van Duncan en Angela verbouwde.

  TV-TIP Kees van der Spek: Oplichters aangepakt

  Kees van der Spek: Oplichters aangepakt
  RTL 5 om 20:32 uur
  Karola is lichamelijk gehandicapt en zoekt op Internet naar hulp, maar in plaats daarvan wordt ze beroofd van 50.000 euro.

  Interview

  • *

   Esmee van Kampen

   Dit zijn wij

   Het leven van dertigers gaat niet over rozen en is daardoor razend interessant. Esmée van Kampen speelt zo’n dertiger in Dit zijn wij, een remake van de hitserie This Is Us.
   Reacties0 reactie(s)