Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Nicholas Ralph

  All Creatures Great and Small

  Stress bij schapen. En een dode parkiet in de bureaula van de dierenartsenpraktijk. Hoofdrolspeler Nicholas Ralph over het tweede seizoen van All Creatures Great and Small.
  07 juni
  Nicholas Ralph

  Waar zijn we gebleven?

  “Het is inmiddels 1938. Terwijl op wereldschaal de problemen steeds ernstigere vormen aannemen, keert James na een paar weken afwezigheid terug naar de plattelandspraktijk van Siegfried Farnon. Enigszins met tegenzin want hij heeft met veel plezier gewerkt in een moderne dierenartsenpraktijk in Glasgow. Er is hem daar zelfs een baan aangeboden. Maar ja, het hart wil ook wat.”

   

  Want James is nog altijd verkikkerd op boerendochter Helen Alderson?

  “Dat kun je wel zeggen. Het goede nieuws is dat Helen het heeft uitgemaakt met haar verloofde. Maar of dat nu eindelijk de weg vrijmaakt voor een liefdesrelatie met James… da’s nog maar de vraag. Het bevalt James overigens erg goed in de Yorkshire Dales. Weliswaar heeft hij nog altijd te maken met wantrouwige boeren en een vrij eigenzinnige baas, maar James heeft het eigenlijk prima naar zijn zin.”

   

  Over die ‘eigenzinnige baas’ gesproken, hoe verhoudt James zich dit seizoen tot Siegfried?

  “Wat ik zo leuk vind aan James is dat hij niet bang is om zijn mening te zeggen. Hij is een man met ruggengraat. James moedigt Siegfried aan de teugels wat te laten vieren en zijn jongere broer Tristan (Callum Woodhouse) de kans te geven ook wat ander werk in de praktijk te doen. ‘Je hoeft niet altijd naar de oude regels te leven’, merkt James op. ‘We kunnen ook éigen regels maken.’ Of dat uiteindelijk aan dovemansoren is gezegd, moet je zelf maar gaan kijken.”

   

  James zegt ergens: ik ben even weggeweest maar ik was bijna vergeten hoe mooi het hier is. Snap jij ‘m?

  “De Yorkshire Dales zijn absolutely stunning. Die glooiende heuvels, de groene weiden. Het is bijna een schilderij. Geen wonder dat we tijdens de opnames voortdurend toeristen tegenkomen. Pas nog ontmoetten we een groepje Canadezen. ‘Nou já’, riepen ze verbaasd. ‘Wij zijn speciaal naar Yorkshire afgereisd vanwege jullie serie en nu komen we jullie gewoon tégen!’ ‘Vanzelfsprekend, alles voor de goede zaak’, grapten we.”

   

  Ben je al gebeten?

  “Door toeristen!? Oh, door de dieren bedoel je? (lacht). Nee, dat is gelukkig nog niet gebeurd. Het tweede seizoen filmden we overigens tijdens het voorjaar. Dat levert vele mooie plaatjes op, dus veel schapen en lammetjes in de wei.”

   

  De serie is een remake van de serie die tussen 1978 en 1990 werd uitgezonden. Heb je nog iets van de vroegere acteurs gehoord?

  “We hadden Christopher Timothy, die vroeger James Herriot speelde, gefeliciteerd voor zijn tachtigste verjaardag. Daarop kregen we een heel lief e-mailtje terug, waarin hij schreef dat hij ontzettend veel plezier beleeft aan onze serie. Mensen willen altijd weten of de vroegere acteurs nog een keertje komen opdraven in een gastrol. Dat zou heel leuk zijn, maar daar zijn vooralsnog geen plannen voor.”

   

  Waar kijk je zelf eigenlijk naar?

  “Ik ben dol op Scrubs en de Amerikaanse versie van The Office. En ik ben ook een groot liefhebber van psychologische thrillers zoals Memento. Plus misdaadseries als Line of Duty en de Scandi-serie Headhunters. Heel gevarieerd dus.”