Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Olav Mol

  Formule 1

  De lichten gaan binnenkort weer uit! Totaal TV blikt met Olav Mol, de Nederlandse stem van de Formule 1, vooruit op het nieuwe raceseizoen.
  18 march
  Olav Mol

  Is er sinds 1991, het jaar dat jij begon als F1-commentator, veel veranderd?

  “Natuurlijk, de sport is professioneler geworden. Dat is aan de ene kant goed, aan de andere kant soms jammer omdat de coureurs minder uitgesproken zijn dan Senna, Hunt, Villeneuve en Irvine in het verleden. De cowboys bestaan eigenlijk niet meer. Voor de fan is het grote voordeel dat die via sociale media meer informatie heeft dan vroeger. Om als commentator onderscheidend te zijn, moet je meer je know how aanspreken. Hiermee kan je nog het verschil maken. Bij Ziggo Sport werken we hier hard aan en proberen we het elk jaar weer een tandje beter te doen.”

   

  Speelt geld hierbij een rol?

  “Nee, dat denk ik niet. Wij zijn ter plekke met drie man, met ondersteuning van iemand die gelijktijdig ook voor buitenlandse zenders werkt. In het verleden zijn er bij RTL wel tijden geweest dat we met vijf man op reis gingen met dure montage-apparatuur. Dat kan nu met een computer met software van enkele honderden euro’s. We hebben ook meerdere taken. Jack Plooij is niet alleen pitreporter en interviewer, maar doet ook de productie op het circuit. Los van het commentaar neem ik de presentaties voor mijn rekening en ben ik regelmatig aan het monteren. Verder hebben we een eigen cameraman die ook verantwoordelijk is voor het technische deel. Door de technologische vooruitgang kan je met een wat magerder budget meer content maken. En het gaat om content; de unieke content die je alleen kunt maken als je op het circuit bent. Daarom geeft Ziggo zoveel uit aan de rechten.”

   

  Hoe verandert corona het werk?

  “Het is nu creatief zijn en roeien met de riemen die je hebt. Bijvoorbeeld een Zoom-meeting streamen met iemand van het team. Belangrijk is dat ik de een-op-een interviews met de coureurs nog wel kan maken. Daarnaast ben ik op dit moment bezig om de software te kopen die de Formule 1-teams ook aan de pitmuur hebben. Daarmee kan ik informatie uit de wedstrijd halen die mensen op de bank niet in een app vinden. Ik denk dat wij een van de enige uitzendgerechtigden in Europa zijn die deze software straks hebben.”

   

  Terug naar de sport. Wat kunnen we dit seizoen volgens jou verwachten?

  “Ik verwacht dat het om twee redenen een heel verrassend seizoen kan worden. Alle Formule 1-teams roepen dat ze de auto waarmee ze 2021 gaan aanvangen verder zullen ontwikkelen. En dan hebben we het over een auto van vorig jaar, omdat er geen nieuwe auto’s zijn gebouwd. De andere reden is de vraag of de huidige top drie zo blijft. Mercedes en Red Bull zullen erbovenuit steken, maar of Ferrari terugkomt naar die derde positie is de vraag. McLaren – met een Mercedes-motor – en Aston Martin kunnen wellicht verrassen.”

   

  Nu de coureurs: kan Max Verstappen Lewis Hamilton dit jaar verslaan?

  “Als iemand Hamilton kan verslaan, dan is het Verstappen. Maar dan moet hij wel de middelen hebben. Als de lijn van 2020 wordt voortgezet, dan kan dat. En dat moeten we ook hopen. Niet omdat je door een oranje bril kijkt, maar gewoon omdat competitie het mooiste is. Dominantie is heel knap van het team dat het voor elkaar krijgt, maar het maakt de sport minder spannend en interessant.”

   

  Kan Sergio Perez als tweede rijder Max Verstappen naar een nog hoger niveau brengen?

  “Max heeft altijd gezegd dat hij geen sterkere teamgenoot nodig heeft om meer uit zichzelf te halen. Red Bull moet vanaf het begin gaan scoren en het aantal uitvalbeurten beperken. Voor Red Bull is het een succesvol seizoen als met Perez als tweede rijder meer punten worden binnengehaald. Als Hamilton met de meeste punten wereldkampioen wordt en Red Bull de constructeurstitel pakt, denk ik dat we een goed jaar hebben gehad.”

   

  Formule 1 keert dit jaar terug naar Nederland. Geeft dit een speciaal gevoel?

  “Niet zo erg. Het is een van de drieëntwintig wedstrijden op de kalender. Mooi aan de Nederlandse Grand Prix is dat er een nieuwe generatie jongens en meisjes komt die kan zeggen dat ze naar Formule 1 op Zandvoort is geweest. De jeugd is namelijk de toekomstige Formule 1-fan.”

  Lees hier ons interview met Olav over het Formule 1-seizoen 2019/2020

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back

  Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back
  Veronica om 20:00 uur
  Nadat the Empire hun basis op de ijsplaneet Hoth heeft aangevallen, verspreiden de Rebellen zich.

  TV-TIP Killing Eve

  Killing Eve
  NPO 3 om 20:18 uur
  Eve en Villanelle ontsnappen aan Gunn en beginnen aan een barre tocht om de Twaalf te ontmaskeren.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)