Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Pieter Jan Hagens

  Onze eeuwige strijd tegen het water 25 jaar deltawerken

  Deze documentaire gaat in op de vraag of de Deltawerken de veiligheid van Nederland kunnen blijven waarborgen nu de zeespiegel stijgt door klimaatverandering.
  27 april
  Pieter Jan Hagens

  Was je voor het maken van deze documentaire al eens bij de Deltawerken geweest?

  “Zeker. Met mijn zeilboot ben ik vaak in Zeeland geweest en dan voer ik bij Stellendam door de Haringvlietdam en bij de Oosterscheldedam door de Roompotsluis. Ik bleef er met m’n bootje een beetje uit de buurt, maar van een afstand zag ik dat het een knap staaltje ingenieurswerk was.”

   

  Krijgen we vooral technische verhalen te horen?

  “Je denkt natuurlijk dat deze documentaire gaat over grote bouwwerken van staal en beton. Maar de insteek is dat het vooral over mensen gaat. Je kunt zeggen dat de Deltawerken mensen bij elkaar hebben gebracht. Sowieso de mensen van Zuid-Holland en Zeeland.”

   

  Heb je iets gehoord wat je nog niet wist?

  “Tijdens de watersnoodramp in 1953 ging het haast helemaal mis bij de dijken van de Hollandse IJssel. Die dijken begaven het bijna. Maar toen heeft schipper Arie Evegroen, op bevel van de burgemeester van Nieuwerkerk aan de IJssel, zijn schip in dat gat in de dijk geparkeerd. Daarmee wist hij een nog grotere ramp te voorkomen. Anders had Rotterdam, wat daar recht achterligt, ook onder water gestaan.”

   

  Nog meer spannende verhalen?

  “Bij de bouw van de Hollandse IJsselkering is een bouwvakker vermist geraakt. Die zou nog steeds in het beton van dat bouwwerk zitten... Dat heb ik overigens niet kunnen verifiëren en het zit ook niet in de documentaire, maar ik vond het wel een schokkend verhaal.”

   

  Wat is het meest indrukwekkende wat je hebt gezien tijdens de opnames?

  “De grote verschillen. Ik ben op de Hollandse IJsselkering geweest, die stamt uit 1958. Toen ik in het radarwerk was, zag ik enorme tandwielen met grote klodders vet. Maar bij de Maaslandkering die 25 jaar geleden in bedrijf is gesteld, zie je een hypermoderne kering die heel anders is gemaakt. Die verschillen zijn enorm. Van 1956 tot 1997 hebben ze veel geleerd.”

   

  De verwachting is dat de zeespiegel de komende jaren enorm gaat stijgen; moeten daar extra maatregelen voor worden genomen?

  “Ik heb dagenlang opgetrokken met Marc Walraven die in mijn terminologie ‘chef Keringen’ is bij Rijkswaterstaat. Ik vroeg hem: ‘Hoe lang gaat dit nog goed?’ Marc vertelde dat de Deltawerken zijn gemaakt voor in ieder geval een periode van honderd jaar. Misschien langer. Dat is al een veilig idee.”

   

  Waar kijk je zelf naar op tv?

  “Maestro. Er is een goede ingang gevonden om ook als niet-kenner enorm te genieten van klassieke muziek.”

  Lees hier het interview met Pieter Jan over Wie is de Mol?
  Lees hier het interview met Pieter Jan over Missers