Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Rik van de Westelaken

  Wie is de mol?

  We hoefden iets minder lang op een nieuw seizoen van Wie is de mol? te wachten. Toch kon het de meeste molloten niet snel genoeg gaan. Wij spraken presentator Rik van de Westelaken, zou hij iets loslaten?!
  20 december
  Rik van de Westelaken Wie is de mol

  Vertellen ze jou altijd van tevoren wie de mol is?

  “Alleen in mijn eerste seizoen - in Colombia - wist ik niet van tevoren wie de mol was. Daar kwam ik na een aantal opdrachten wel zelf achter. Sindsdien weet ik het wel steeds vooraf, en dat is prettiger als presentator. Als ik het niet zou weten, is dat ook een risico. Moet je je voorstellen als ik in Colombia na een opdracht had gezegd: ‘Goed gedaan jongens, alleen wat deed jij raar, Merel!’ Doordat ik weet wat er speelt tijdens een opdracht, is de kans dat ik onbewust de mol verraad, erg klein.”

   

  Ben je nooit bang om jezelf te verspreken?

  “Niet meer. Na een aantal seizoenen - eerst als kandidaat en daarna als presentator - weet ik dat ik dit geheim goed kan bewaren. Als kijkers me uit de tent willen lokken, kan ik vragen handig pareren. De meeste mensen in mijn omgeving proberen niet eens meer om me aan een kruisverhoor te onderwerpen. Ze weten dat dat geen zin heeft. Zo noem ik het land waar we opnames hebben gehad altijd Verweggistan, om te voorkomen dat ik me verspreek. Ik weet dat ik het voor veel mensen zou kunnen verpesten, als ik teveel zou zeggen.”

   

  Welk land staat nog op je verlanglijstje om Wie is de mol? op te nemen?

  “Ik zou zelf nog graag eens naar Nieuw-Zeeland gaan, vanwege de prachtige natuur. Al is het onpraktisch om daar te filmen: het is een uithoek van de wereld, je bent heel lang onderweg, de jetlag zal enorm zijn en volgens mij is het ook nog eens een vrij duur land. Dus volop redenen waarom we daar nooit naartoe zullen gaan. Maar een mens mag best fantaseren, toch?”

   

  Heb je tijdens de opnameperiode ook tijd om af en toe de toerist uit te hangen?

  “Eerlijk gezegd is een draaiperiode voor Wie is de mol? vooral hard werken. De dagen zijn lang, logistiek ingewikkeld. Als je even niet hoeft te filmen, moet je je voorbereiden op de volgende draaidag of slaap je bij. Er is dus nauwelijks tijd voor toeristische tripjes. Zelfs het diner houden we vaak in het hotel waar we verblijven. Zo zijn we niet teveel tijd kwijt met het zoeken naar een restaurant waar we met tig mensen terecht kunnen. Bovendien willen we zo min mogelijk opvallen, dus we kunnen ook niet uitgebreid de toerist uithangen. Daar tegenover staat wel dat we op de mooiste plekken mogen filmen. Toen we in het jubileumseizoen in een verlaten Uffizi in Florence filmden, voelde ik me een enorme bofkont.”

   

  De mol en de kandidaten hebben een vertrouwenspersoon tegen wie ze alles kunnen en mogen zeggen; heb jij ook zo iemand?

  “Ik heb natuurlijk mijn geweldige collega's met wie ik kan praten: wij delen dat geheim en de ervaring samen, dat scheelt veel. Mijn partner weet wel waar ik ben geweest, maar ik vertel hem bijvoorbeeld niet wie de mol is. Dus hij kijkt onbevangen naar de serie - en is mijn klankbord. Omdat ik al weet wat er gaat gebeuren, kan ik soms niet meer goed inschatten of een opdracht echt grappig of spannend is. Als hij ervan geniet, weet ik dat we iets moois hebben gemaakt.”

   

  De kandidaten hebben elk seizoen met z’n allen een appgroepje; zit jij daar ook weleens in?

  “Nee, wat dat betreft is er echt wel wat afstand tussen kandidaten en presentator. Zeker tijdens de opnames. We zien elkaar eigenlijk alleen op de set tijdens de opdrachten en verblijven in aparte hotels. Naarmate het seizoen vordert, leer je elkaar iets beter kennen. Maar de app-groep is echt voor de kandidaten zelf, zodat ze onderling stoom kunnen afblazen.”

   

  Bestaat het appgroepje van ‘jouw’ seizoen nog?

  “Ja, maar het is inmiddels in een soort coma geraakt. Ik denk dat de laatste appjes dateren van de dag dat bekend werd dat ik de nieuwe presentator werd, haha.”

  Lees hier het interview met Rik over Peking Express

 1. Doe mee en win!

  TV-TIP Predator

  Predator
  Veronica om 20:00 uur
  Dutch en zijn commando's gaan in de jungle op zoek naar leden van een expeditie en vinden een dodelijk wezen.

  TV-TIP Sisters

  Sisters
  SBS9 om 20:30 uur
  Zussen Kate en Maura gaan terug naar hun ouderlijk huis en besluiten hun gloriedagen te herleven met een groot feest.

  Interview

  • Tom Hanks in News of the World

   Tom Hanks

   News of the World

   Met meer dan zestig films op zijn cv kun je Tom Hanks gerust een Hollywoodveteraan noemen. Toch stak hij op de set van western News of the World nog iets op van zijn elfjarige collega Helena.
   Reacties0 reactie(s)