Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Rose Williams

  Sanditon

  Prima medicijn tegen de donkere herfstdagen: kostuumdramaserie Sanditon, naar de laatste, onafgemaakte roman van Jane Austen.
  12 november
  Sanditon Jane Austen

  Een bruisende badplaats. Dat is wat Sanditon, een gemoedelijk vissersdorpje aan de Engelse zuidkust begin negentiende eeuw, uiteindelijk moet worden. Met een groot plein, een promenade, modieuze winkels en talloze woningen voor de ‘high society’ van Londen. Aan initiatief en geestdrift geen gebrek: Tom Parker, de projectontwikkelaar en de grote architect ziet het al helemaal voor zich. “Sanditon is of wordt binnenkort”, roept hij enthousiast naar ieder die het maar wil horen, “de móóiste badplaats van de hele zuidkust.”

   

  Onverwachte medestander

  Parker vindt een onverwachte medestander en bewonderaarster in Charlotte Heywood, de oudste en wat wereldvreemde dochter van een boerenfamilie. De twee leren elkaar kennen wanneer Charlotte getuige is van een ongeluk met Parkers koets vlakbij haar ouderlijk huis. Het rijtuig vliegt uit de bocht, hij verzwikt zijn enkel en hij wordt zorgzaam opgevangen door Charlotte’s ouders. Als dank voor hun goede zorgen wil Parker de familie kennis laten maken met de charmes van Sanditon. Maar Charlotte’s vader is een man van principes: hij gaat nooit verder dan vijf mijl bij zijn huis vandaan. En zo valt uiteindelijk het meisje de uitnodiging ten deel. Het wordt Charlotte’s eerste stappen buiten de wereld van haar ouderlijk huis.

   

  Middagje zwemmen

  “Charlotte kijkt haar ogen uit”, zegt haar vertolkster, aanstormend talent Rose Williams tijdens de perspresentatie voor BBC First, waarop de serie al eerder dit voorjaar werd vertoond. “Charlotte wordt niet alleen getrakteerd op een kijkje bij de aanbouw en een middagje zwemmen in de zee; ze wordt ook op het landhuis van Lady Denham uitgenodigd, de belangrijkste en steenrijke investeerster van Sanditon. Lady Denham (Anne Reid) houdt ervan de grenzen op te zoeken. Ze is zich immers goed bewust dat haar verwanten alleen maar op haar geld uit zijn. Dat maakt haar volgens sommigen gemeen en gierig. Maar Charlotte steelt haar hart, want de oude Lady Denham vindt haar rake wijze van formuleren amusant.”

   

  In de nesten

  Rose vertelt dat Charlotte zichzelf nu eenmaal niet kan helpen. “Charlotte zegt wat ze denkt en komt voor zichzelf op”, aldus de actrice. “Dat zorgt ervoor dat Charlotte zichzelf soms flink in de nesten werkt, zoals met Tom Parkers onvoorspelbare en humeurige broer Sidney (een rol van Theo James- red.)” De achtdelige serie is gebaseerd op de laatste, onafgemaakte roman van Jane Austen (1775-1817). Omdat ze na elf hoofdstukken kwam te overlijden heeft de beroemde schrijfster het verhaal nooit afgemaakt. De rest van de geschiedenis is nu opgeschreven door kostuumdramaspecialist Andrew Davies, die ook al de tv-bewerkingen van Austens Emma, Pride and Prejudice en Sense and Sensibility voor zijn rekening nam.

   

  Een beetje blind

  De rol van Tom Parker wordt gespeeld door Kris Marshall, hier bekend van de Britse misdaadserie Death in Paradise en Love Actually. “Tom is een visionair en entrepreneur”, zegt Marshall. “Hij hoopt dat er allerlei rijke mensen naar Sanditon zullen komen om hun geld uit te geven. Tom is echt iemand van de toekomst. Hij doet me ergens wel aan een soort van politicus denken want
  hij probeert iedereen met aanstekelijk enthousiasme te overtuigen van zijn denkbeelden en visie. Waarbij hij soms een beetje blind is voor zijn eigen tekortkomingen.”

   

  Geen zeurpiet

  Marshall zegt dat Parker Charlotte sympathiek vindt omdat ze niet alleen enthousiast en intelligent is, maar ze is ook erg optimistisch. “Charlotte is nieuwsgierig naar het leven en wat het haar allemaal zal brengen. Geen zeurpiet. En daarmee is zij voor Tom de verpersoonlijking van de toekomst. Met haar vrolijke levensinstelling neemt Charlotte de kijker moeiteloos mee aan de hand.” Rose zelf weet ook wel waarom we met zijn allen naar Sanditon moeten kijken. “De serie heeft zóveel hart en liefde en zit vol met allerlei vrolijke en levendige personages. Vergelijkbaar met een plezierig uitstapje naar een kustplaatsje waar je kan lachen, plezier maken en misschien zelfs ook nog verschrikkelijk verliefd worden. Het is per slot van rekening wél Jane Austen...”

 1. Doe mee en win!

  • Westworld season three

   Win de dvd Westworld

   Hoe vergaat het de mensheid wanneer de zelfbewuste robots uit het futuristisch western-pretpark ontsnappen? Onder leiding van Dolores zoekt de groep in de straten van het toekomstige Los Angeles vergelding. Totaal TV mag dit derde seizoen vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Camp to go

  Camp to go
  RTL 4 om 17:00 uur
  Sander Janson trakteert elke week drie families vol kampeermaagden op een weekendje camping.

  TV-TIP Helden van hier: MUG

  Helden van hier: MUG
  RTL 5 om 20:00 uur
  De Spoedeisende Hulp-afdeling van het Antwerpse ZNA Stuivenberg is een van de drukste van heel België.

  Interview

  • Rudolph van Veen 24Kitchen kerst

   Rudolph van Veen

   24Kitchen Feestdagen met Rudolph

   Rudolph van Veen staat vanwege de feestdagen klaar in de 24Kitchen-keuken om ons met de lekkerste gerechten te helpen. Van kerstontbijt tot en met de oud & nieuw-borrel en alles daartussen.
   Reacties0 reactie(s)