Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Rudolph van Veen

  Rudolph’s Winterklassiekers

  De winter is het favoriete seizoen van Rudolph van Veen. In het smaakvolle 24Kitchen-programma Rudolph’s Winterklassiekers zet Rudolph dan ook hartverwarmende winterse gerechten op tafel.
  12 november
  Rudolph van Veen

  Rudolph is dol op de winter, kerstmis en alles wat daarbij hoort: gezellig samen zijn, het huis versieren en natuurlijk uitgebreid dineren. En dus moest er dit jaar een programma komen met (in Rudolph’s woorden):’ heel veel ouderwets, huiselijk wintereten’. In Rudolph’s Winterklassiekers geeft de Meesterkok tijdens het koken handige tips die ervoor zorgen dat je zonder kleerscheuren het winterseizoen en de feestdagen doorkomt. Rudolph, enthousiast: “Ik maak in dit programma geen restaurantachtige, moeilijke gerechten, maar mijn favoriete winterklassiekers die ik elk jaar zelf thuis maak. Veel familierecepten vanuit de tijd dat ik nog thuis woonde. Recepten die nooit verdwijnen en erg bij dit seizoen horen.”

   

  Vleugje nostalgie

  Rudolph kookt in een huiselijke setting ouderwets lekkere winterrecepten waarachter een persoonlijk verhaal schuilgaat. Zoals een gerecht wat Rudolph’s vader vroeger altijd op zaterdag maakte. “Wij noemden dat ‘sop in de pan’. Dat waren gebakken kippen-levertjes met spekjes, appeltjes en uitjes. Dan ging de pan op tafel en daaromheen lag brood en dan mochten we met die sneetjes brood in de pan soppen. Dus je brood lekker door de braadboter halen. Dat vonden mijn zusje en ik een feest.” Verwacht ook een jachtschotel en een recept voor rode kool met appeltjes. “Zelfs de klassieke gehaktbal en griesmeelpudding met bessensaus komen voorbij.” Stuk voor stuk hartverwarmende, winterse gerechten met een vleugje nostalgie.

   

  Geur van gastvrijheid

  Rudolph: “Ik denk dat het recepten zijn die je de rest van het jaar niet zo snel zult zien. Ook niet bij 24Kitchen! Misschien komt dat wel omdat ze wat ouderwets zijn. Ik geneer me daar totaal niet voor. Die ouderwetse gerechten vind ik vaak ‘t lekkerst. Ik houd er ook van om ze te maken. Denk maar eens aan een ouderwetse groentesoep. Dat je bij de slager een schenkel haalt en op de markt wat soepgroente: knolselderij, uien, preien, laurierblaadjes... En dat je dit de hele dag laat trekken waardoor op een gegeven moment letterlijk de geur van gastvrijheid door het huis trekt. Tot de buren aan toe. En dat je dan lekker een grote pan hebt gemaakt, waarbij ’t niet uitmaakt wie er blijft eten.”

   

  Kleinere gezinnen

  Behalve de afleveringen met deze winterse gerechten zijn er ook vijf afleveringen waarin kerstklassiekers worden gemaakt. In deze afleveringen ontvangt Rudolph elke keer een gast. “Zo komt mijn slager uit Tilburg, Jean-Maurice LeJeune, langs. Hij laat zien hoe hij een borrelplank maakt en we maken samen Pork Wellington; een varkenshaasje in bladerdeeg. Typisch een gerecht wat je voor kleinere gezinnen kunt maken. In tegenstelling tot Beef Wellington waar een hele runderhaas in gaat.” Ook de bekende sommelier Milton Verseput komt langs. “Hij vertelt welke wijn je het best bij welk gerecht kunt drinken, welk soort glas je voor welke wijn moet nemen en hoe je moet omgaan met wijn en koken. Samen met Milton maak ik een boeuf bourguignon.”

   

  Peperkoekhuisje wordt villa

  De aflevering waarin Rudolph met zijn kinderen gaat bakken, vindt hij zelf de leukste. “Met Doris (27) en Ralph (9) maak ik een peperkoekhuisje. Hoewel: dat ‘je’ kan er wel af, want het is zowat een villa geworden. Echt zo’n gezellig Hans & Grietje-huis! Met mijn dochter Doris heb ik, toen zij 8 of 9 was, voor een kerstspecial van weekblad Margriet ook zo’n huisje gemaakt. Extra leuk voor ons dat we dat nu weer gingen doen en deze keer met Ralph erbij.” Wat Rudolph deze kerst thuis gaat koken, weet hij nu nog niet. “Meestal laat ik de familie kiezen. Dan vraag ik een paar dagen van tevoren waar zij zin in hebben. Als kok ben ik vergelijkbaar met het bruiloftsbandje: ik ‘draai’ wat het publiek vraagt. Als ik iets voor iemand maak, wil ik ook dat ik kook wat diegene graag wil eten.”

  Lees hier het interview met Rudolph van Veen over 24Kitchen Feestdagen met Rudolph

  Lees hier het interview met Rudolph van Veen over De makkelijke maaltijd op vakantie

  Lees hier het interview met Rudolph van Veen over Over smaak valt te twisten

 1. TV-TIP Running Wild with Bear Grylls: The Challenge

  Running Wild with Bear Grylls: The Challenge
  National Geographic om 20:00 uur
  Omdat hij en zijn gevolg in de afgelopen seizoenen al korte metten maakten met ongeveer elke berg en klif, besluit Bear Grylls zijn survival­sessies naar een nóg hoger plan te tillen.

  TV-TIP 90 Day Diaries

  90 Day Diaries
  TLC om 20:00 uur
  Na flink wat relationele hobbels stonden de Tunesische Zied en zijn 22 jaar oudere Amerikaanse tortel Rebecca uiteindelijk tóch binnen drie maanden voor het altaar. Missie geslaagd, op naar een lang en gelukkig leven. Maar alles komt op losse schroeven te staan als Zied voor een maand terugkeert naar Tunesië, want Rebecca is als de dood dat hij de eeuwigdurende kuierlatten neemt.

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)