Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Interviews

    Rudolph van Veen

    Rudolph’s Winterklassiekers

    De winter is het favoriete seizoen van Rudolph van Veen. In het smaakvolle 24Kitchen-programma Rudolph’s Winterklassiekers zet Rudolph dan ook hartverwarmende winterse gerechten op tafel.
    12 november
    Rudolph van Veen

    Rudolph is dol op de winter, kerstmis en alles wat daarbij hoort: gezellig samen zijn, het huis versieren en natuurlijk uitgebreid dineren. En dus moest er dit jaar een programma komen met (in Rudolph’s woorden):’ heel veel ouderwets, huiselijk wintereten’. In Rudolph’s Winterklassiekers geeft de Meesterkok tijdens het koken handige tips die ervoor zorgen dat je zonder kleerscheuren het winterseizoen en de feestdagen doorkomt. Rudolph, enthousiast: “Ik maak in dit programma geen restaurantachtige, moeilijke gerechten, maar mijn favoriete winterklassiekers die ik elk jaar zelf thuis maak. Veel familierecepten vanuit de tijd dat ik nog thuis woonde. Recepten die nooit verdwijnen en erg bij dit seizoen horen.”

     

    Vleugje nostalgie

    Rudolph kookt in een huiselijke setting ouderwets lekkere winterrecepten waarachter een persoonlijk verhaal schuilgaat. Zoals een gerecht wat Rudolph’s vader vroeger altijd op zaterdag maakte. “Wij noemden dat ‘sop in de pan’. Dat waren gebakken kippen-levertjes met spekjes, appeltjes en uitjes. Dan ging de pan op tafel en daaromheen lag brood en dan mochten we met die sneetjes brood in de pan soppen. Dus je brood lekker door de braadboter halen. Dat vonden mijn zusje en ik een feest.” Verwacht ook een jachtschotel en een recept voor rode kool met appeltjes. “Zelfs de klassieke gehaktbal en griesmeelpudding met bessensaus komen voorbij.” Stuk voor stuk hartverwarmende, winterse gerechten met een vleugje nostalgie.

     

    Geur van gastvrijheid

    Rudolph: “Ik denk dat het recepten zijn die je de rest van het jaar niet zo snel zult zien. Ook niet bij 24Kitchen! Misschien komt dat wel omdat ze wat ouderwets zijn. Ik geneer me daar totaal niet voor. Die ouderwetse gerechten vind ik vaak ‘t lekkerst. Ik houd er ook van om ze te maken. Denk maar eens aan een ouderwetse groentesoep. Dat je bij de slager een schenkel haalt en op de markt wat soepgroente: knolselderij, uien, preien, laurierblaadjes... En dat je dit de hele dag laat trekken waardoor op een gegeven moment letterlijk de geur van gastvrijheid door het huis trekt. Tot de buren aan toe. En dat je dan lekker een grote pan hebt gemaakt, waarbij ’t niet uitmaakt wie er blijft eten.”

     

    Kleinere gezinnen

    Behalve de afleveringen met deze winterse gerechten zijn er ook vijf afleveringen waarin kerstklassiekers worden gemaakt. In deze afleveringen ontvangt Rudolph elke keer een gast. “Zo komt mijn slager uit Tilburg, Jean-Maurice LeJeune, langs. Hij laat zien hoe hij een borrelplank maakt en we maken samen Pork Wellington; een varkenshaasje in bladerdeeg. Typisch een gerecht wat je voor kleinere gezinnen kunt maken. In tegenstelling tot Beef Wellington waar een hele runderhaas in gaat.” Ook de bekende sommelier Milton Verseput komt langs. “Hij vertelt welke wijn je het best bij welk gerecht kunt drinken, welk soort glas je voor welke wijn moet nemen en hoe je moet omgaan met wijn en koken. Samen met Milton maak ik een boeuf bourguignon.”

     

    Peperkoekhuisje wordt villa

    De aflevering waarin Rudolph met zijn kinderen gaat bakken, vindt hij zelf de leukste. “Met Doris (27) en Ralph (9) maak ik een peperkoekhuisje. Hoewel: dat ‘je’ kan er wel af, want het is zowat een villa geworden. Echt zo’n gezellig Hans & Grietje-huis! Met mijn dochter Doris heb ik, toen zij 8 of 9 was, voor een kerstspecial van weekblad Margriet ook zo’n huisje gemaakt. Extra leuk voor ons dat we dat nu weer gingen doen en deze keer met Ralph erbij.” Wat Rudolph deze kerst thuis gaat koken, weet hij nu nog niet. “Meestal laat ik de familie kiezen. Dan vraag ik een paar dagen van tevoren waar zij zin in hebben. Als kok ben ik vergelijkbaar met het bruiloftsbandje: ik ‘draai’ wat het publiek vraagt. Als ik iets voor iemand maak, wil ik ook dat ik kook wat diegene graag wil eten.”

    Lees hier het interview met Rudolph van Veen over 24Kitchen Feestdagen met Rudolph

    Lees hier het interview met Rudolph van Veen over De makkelijke maaltijd op vakantie

    Lees hier het interview met Rudolph van Veen over Over smaak valt te twisten

  1. TV-TIP In de Ban van Goed en Fout

    In de Ban van Goed en Fout
    NPO 2 om 22:37 uur
    De Tweede Wereldoorlog zorgde voor onvoorstelbaar leed, en de lijn tussen ‘goed’ en ‘fout’ liep soms dwars door families heen. De opa van schrijver Onno Blom zat in het verzet terwijl de rest van zijn familie fanatiek NSB’er was. Onno onderzoekt de verhoudingen binnen zijn familie, en de verzetsgeschiedenis van zijn opa. Ook bezoekt hij kamp Westerbork met zijn oudtantes, die inmiddels rond de 100 jaar oud zijn. Hoe kijken zij als oud-NSB’ers naar de Tweede Wereldoorlog. Wat weten ze nog uit die tijd, en hebben ze ooit spijt gehad van de keuzes die ze hebben gemaakt?

    Interview