Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Shaun Evans

  Endeavour Morse

  Endeavour Morse is bij het begin van het nieuwe seizoen opvliegend, onzorgvuldig en snel geïrriteerd. Hoofdrolspeler Shaun Evans over de Britse misdaadserie.
  16 februari
  Shaun Evans

  Hoe gaat het met brigadier Morse dit seizoen?

  “Endeavour is nog altijd herstellende van de dramatische gebeurtenissen aan het eind van het vorig seizoen. Trouwe kijkers herinneren zich vast hoe hij in Venetië in de val was gelokt door de schurk Ludo en hoe zijn geliefde, de beeldschone Violetta, vervolgens in zijn armen stierf. Die verschrikkelijke gebeurtenissen hebben een diepe indruk achtergelaten. Vandaar dat hij dit seizoen nou niet bepaald in vorm is.”

   

  Maar hij moet wel weer gelijk weer aan het werk, niet?

  “Er ontploft een bombrief op het kantoor van het Lonsdale college. Daarbij komt de 22-jarige secretaresse van de Master om het leven. Endeavour zou zich, omdat hij er ooit studeerde, zelf graag met het onderzoek bezighouden. Maar hoofdcommissaris Bright zet ‘m op een andere zaak: de anonieme dreiging tegen de Noord-Ierse stervoetballer Jack Swift.”

   

  Want wat is daarmee aan de hand precies?

  “Vlak voor een belangrijke FA Cup-finale komt er een anoniem telefoontje binnen op de redactie van de Oxford Mail. Een onbekende mannenstem met een Noord-Iers accent beweert van de Provisional IRA te zijn. Als de sterspeler woensdag gaat spelen, dreigt de man, dan krijgt hij de kogel. Loos alarm of een slechte grap? Hoe dan ook, de autoriteiten besluiten dat de man totdat de wedstrijd voorbij is beschermd wordt. Met tegenzin kruipt Endeavour in de huid van lijfwacht, want hij hééft helemaal niets met voetbal. Liever lost hij een kruiswoordpuzzel op.”

   

  Ben jíj wel een voetbalfan?

  “Ik ben opgegroeid in Liverpool waar we twee geweldige teams hebben, Everton en Liverpool. Mijn ouderlijk huis stond op een steenworp afstand van Goodison Park, het stadion van Everton FC. Je kan je dus voorstellen dat het elke zaterdagmiddag verschrikkelijk druk was met duizenden mensen die op de wedstrijd afkwamen. Een enkel keertje ga ik nog weleens kijken, maar ik zou mezelf absoluut geen voetbalfanaat willen noemen. Ik heb méér met kickboksen.”

   

  Wat kan je over de twee andere afleveringen vertellen?

  “Scherzo (11 maart -red) gaat over de moord op een taxichauffeur vlakbij een nudistenkamp. Het zit boordevol met referenties naar televisie en films uit de jaren zeventig. Denk aan al die Carry On-films van weleer. De derde (Terminus - 18 maart - red.) is qua stijl weer heel anders. Bijna Agatha Christie-achtig. Er werden heel wat sneeuwmachines en sneeuwkanonnen voor uitgerold.”

   

  Gaat het dit seizoen nu eindelijk wel wat worden tussen Joan en Endeavour?

  “Ik vrees van niet. Sara Vickers is weliswaar weer van de partij als Joan Thursday, maar de twee zitten op verschillende golflengtes. Je herinnert je vast dat Endeavour haar in seizoen vier tevergeefs ten huwelijk vroeg. Nu is Joan er misschien wel klaar voor, maar zit Endeavour nog altijd met Violetta in zijn hoofd. En dan komt ‘good old’ Strange plotseling onder zijn duiven schieten (lacht).”

   

  Waar kijk je zelf naar?

  “Steengoed vind ik Le Bureau des Légendes, een Franse spionagethriller met Mathieu Kassovitz in de hoofdrol. De verhalen zijn ongelooflijk strak, geloofwaardig en het zit gewoon retegoed in elkaar. Ik ben ook een groot liefhebber van Wallander met Sir Kenneth Branagh. Wat een spel.”

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)