Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Shirma Rouse

  Shirma’s Soul Food

  Shirma Rouse op het podium? Dat kennen we wel. Maar wil je de diva écht blij zien, zet haar dan achter het fornuis.
  23 juni
  Shirma Rouse

  Een eigen kookprogramma! Een droom als klein meisje?

  “Honderd procent. Weet je: mensen kennen mij altijd als Shirma de zangeres, maar ze weten niet dat ik al vijftien jaar kookevents organiseer. Dan maak ik vier gangen en treed ik daarnaast nog op voor gasten. Is altijd uitverkocht. Eigenlijk werd die andere passie een jaar of drie terug pas ontdekt, toen ik jurylid was in een kookprogramma. ‘Goh, jij hebt eigenlijk toch ook wel veel verstand van food’, zeiden ze.”

   

  Even wennen, dat koken voor de buis?

  “Het is zó veel lastiger. Thuis heb ik lekker een muziekje op staan of ben ik met vrienden. Maar op de set is het muisstil. Ik doe daar mijn best om iedereen te entertainen, maar je kunt de krekels horen. Het scheelt dat ik ervaring heb met kletsen voor camera’s. En in een deel van de afleveringen komen er ook gasten bij me langs.”

   

  Edsilia Rombley, Trijntje Oosterhuis en Jandino, bijvoorbeeld. Ongetwijfeld een dolle boel, maar wie staat er nog op het verlanglijstje?

  “Ik zou de koningin wel uit willen nodigen. Maak ik een lekker Argentijns biefstukje voor haar. Heerlijk, met chimichurri. Doe ik met liefde voor haar. Het leuke is dat de gasten me niet alleen helpen in de keuken, we praten ook over hun relatie met eten. Dan hoor je bijvoorbeeld van Candy Dulfer hoe zij op haar veertiende al begon met touren en daardoor haast nooit thuis at.”

   

  Wat is jouw lievelingsgerecht eigenlijk?

  “Sowieso alles wat mijn moeder maakt. Serieus, het is niet normaal wat zij maakt. Iets wat ik iedere dag zou kunnen eten? Een hele, gebakken vis. De Caribische keuken is mijn favoriet. Met veel knoflook, ui en kruiden.”

   

  Is er iets wat ze je daar absoluut niet voor moeten schotelen?

  “Ik lust alles, joh. Van kalfswang tot orgaanvlees. Als het maar goed klaargemaakt wordt. Vroeger was ik zo iemand die geen spruitjes lustte. Nou, moet je ze eens wokken met wat spekjes. Poe…”

   

  Volgens het cliché bakken we er met onze Hollandse pot maar weinig van. Terecht?

  “Misschien zijn Nederlanders van nature niet heel uitgesproken in de keuken. Maar zeker de jongere generatie wordt steeds gedurfder met gerechten. We reizen meer en ontdekken andere keukens. Het is mijn missie om daarbij te helpen. Probeer bijvoorbeeld eens auberginefrietjes, in plaats van gewone.”

   

  Je bent veel bezig met gezond eten, bent veel afgevallen en schreef zelfs een tweede boek vol koolhydraatarme gerechten. Niet écht handig dan toch, zo’n kookprogramma?

  “Ik gebruik het juist in mijn afleveringen, joh. Trouwens, gezond zijn moet ook geen lijdensweg worden. Je moet ook een beetje kunnen genieten. Af en toe een cheatday is ook lekker, toch?”