1. Interviews

    Siba Mtongana

    Siba’s Table

    01 juli
    Siba Mtongana

    Voor de goedlachse Zuid-Afrikaanse tv-kok Siba Mtongana is er geen twijfel: lekker en duurzaam eten is een rage. Bij Food Network presenteert ze het smakelijke Siba’s Table.

    Wat maakt uw kookprogramma beter behapbaar dan de shows van Jamie Oliver en Nigella Lawson?
    "De Zuid-Afrikaanse keuken! Daar ben ik mee opgegroeid en groot fan van. Ik geef de traditionele recepten die ik heb geleerd van mijn moeder een moderne twist. En daarbij is mijn motto vooral: koken met wat je in je kast hebt; niet moeilijk, wel gezond.”

    Is zelfs Zuid-Afrika in de ban van de culinaire rage?
    "Zeker! De aandacht voor eten en koken heeft de hele wereld in haar greep. Ook in Zuid-Afrika is het een big thing. Steeds meer mensen willen lekker, maar vooral ook gezond koken en kiezen vaker voor duurzaam en lokaal geproduceerde ingrediënten.”

    Wat is uw eerste herinnering aan eten en koken?
    "Mijn vader had een groentetuin achter het huis. Ik hielp hem bij het wieden en het oogsten van de groenten. Ik weet nog hoe trots ik was als ik die naar mijn moeder in de keuken mocht brengen. En daar leerde mijn moeder mij koken. Ik heb geweldige herinneringen aan de momenten dat ik haar op de vingers stond te kijken. Ik stelde haar aan de lopende band vragen. Recepten werden vroeger niet opgeschreven, maar van generatie op generatie doorgegeven. Om ze goed te kunnen klaarmaken, moet je eindeloos oefenen!”

    U besloot ook uw studie aan voedsel te wijden?
    "Naast het plezier dat ik beleef aan koken, ben ik ook altijd gefascineerd door de wetenschappelijke kant. Wat gebeurt er als je een ei in kokend water legt? Waarom gaat room schiften als je er citroensap bij doet? Als tiener had ik de ambitie om over eten te schrijven; m’n studie leek me daar een goede basis voor. Ik heb over eten geschreven voor Drum Magazine voordat ik door Food Netwerk werd gevraagd om Siba’s Table te maken.”

    Komt er ook een kookboek?
    "Dat is er al! Dat wil zeggen, er is een Engelse versie die in Zuid-Afrika erg succesvol is. We zijn nu aan het kijken of het ook internationaal kan worden uitgebracht.”

    Wat eet u zelf het liefst?
    "Momenteel ben ik in de ban van de Aziatische keuken. En ik hou erg van vis. Dus een stukje zeebaars of zalm, op z’n Vietnamees klaargemaakt met een sweet chili saus. En in Zuid-Afrika staan we natuurlijk bekend om onze braai. Dus dat stukje vis mag van mij ook op de braai met een home made Teriyaki saus…”

    Wat kijkt u zelf op tv?
    "Kookprogramma’s. Ik heb gesmuld van de eerste Masterchef in Zuid-Afrika en was door het dolle heen toen ik werd gevraagd om in de jury van dat programma te komen!”

  1. TV-TIP Wildernis onder water

    Wildernis onder water
    NPO 2 om 19:50 uur
    De makers van Wildernis onder water zijn aanbeland bij het tweede couplet van het Limburgs volkslied: Waar de brede stroom der Maas, statig zeewaarts vloeit; weeldrig sappig veldgewas, kost'lijk groeit en bloeit. Je hoort het al: ze nemen een frisse duik in de Zuid-Limburgse beken en rivieren die door de provincie kronkelen.

    Doe mee en win!

    • *

      5X DVD WESTWORLD S2

      Chaos overheerst in dit volgende hoofdstuk over de geboorte van een nieuwe levensvorm. Dolores neemt de touwtjes in handen, terwijl Maeve haar eigen missie heeft. De net bevrijde hosts hebben een appeltje te schillen… Totaal TV mag de dvd van dit tweede seizoen van Westworld vijf keer weggeven.

    TV-TIP Je geld of mijn leven

    Je geld of mijn leven
    NPO 1 om 20:30 uur
    Bert van Leeuwen maakt de wereld een beetje beter. Is het niet middels een diner voor gebroken families, dan zoekt (en vindt) hij wel vier patiënten die een crowdfunding gestart zijn om hun operatie of onderzoek te bekostigen. Bertje zou Bertje niet zijn als hij de patiënten vervolgens niet volgt.