Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Staf Coppens

  Camping Coppens

  Staf Coppens, zijn Nederlandse echtgenote Monique en hun kinderen Beau (10) en Nora (12) beginnen een camping in de schitterende Zweedse natuur.
  20 june
  Staf Coppens

  Waarom wilden jullie naar Zweden emigreren?

  “Eigenlijk was het vooral onze droom om ooit een camping te beginnen. We hebben lang gezocht, maar in Nederland en België hing daar steeds een fors prijskaartje aan. Plots stond in Zweden de camping te koop waar we al drie jaar op rij kwamen. Toen was de keus snel gemaakt. Onze kinderen hebben de ideale leeftijd om als gezin zo’n stap te maken.”

   

  Waren Beau en Nora direct enthousiast over de plannen?

  “Ze weten al heel lang van ons idee en zeiden altijd: ‘Ja, dat gaan we doen!’ Tot ze afscheid moesten nemen van hun vriendjes en vriendinnetjes… Dat was verdrietig. Als ze niet enthousiast waren geweest, hadden we ‘t nooit gedaan.”

   

  Wat is het grootste verschil met Ik vertrek en Chateau Meiland?

  “Dat ik zélf het verhaal vertel. Je hoort het uit eerste hand. Elk gevoel en elke frustratie probeer ik mee te geven om te laten zien hoe emigreren écht is. Ik denk dat onze reeks authentieker is. Je zit letterlijk dicht op onze huid omdat ik vaak zelf heb gefilmd met m’n mobieltje.”

   

  Nog Ik vertrek-achtige taferelen meegemaakt?

  “Zeker. Vaak als ik daarnaar kijk, denk ik: oh, hoe kan ’t dat je dat niet vooraf hebt gecheckt? Maar… Wij moesten nog toestemming van de Zweedse overheid krijgen om met een vennootschap een camping te kopen. Iedereen zei: ‘Komt in orde.’ Toen alle dozen in de verhuiswagen stonden en ons huis al verhuurd was, kregen we een telefoontje: ‘Jullie mogen de camping niet kopen.’ We moesten kiezen: blijven we thuis of gaan we tóch? We gingen en het kwam goed, maar tijdens dat telefoontje had ik knikkende knieën. En als ik weer Ik vertrek kijk en zeg: ‘Hoe kun je zo slecht voorbereid zijn?’, ga ik mijn mond spoelen met zeepsop!”

   

  Hoe bevalt Zweden tot nu toe?

  “Ik ben verliefd op de natuur en het land. Je komt hier uit bed en ziet een eland in de tuin. De mensen leven meer met de natuur en de seizoenen. Je hebt hier nog echte winters met sneeuw. Elke winter kun je schaatsen; wat voor Monique en mij geweldig is aangezien we elkaar leerden kennen tijdens Dancing on Ice.”

   

  Waren er momenten dat je er liever geen camera bij wilde?

  “Ja, mijn zoon heeft het in de eerste weken op school heel moeilijk gehad en dat krijg je als kijker zeker mee, maar op de voor hem écht lastige momenten zei ik niet: ‘Kom, dan film ik het even voor tv.’ Ik hield rekening met hem, maar wilde ook laten zien dat we niet alleen maar een droom beleefden.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Ik kijk elk nieuw programma minstens één keer, al lukt dit in Zweden minder goed. Verder kijk ik naar ons eigen Code van Coppens dat ‘n beetje op Fort Boyard lijkt, maar Ik vertrek en Chateau Meiland vind ik ook top.”

 1. TV-TIP Manhunt: Deadly Games

  Manhunt: Deadly Games
  SBS 9 om 20:30 uur
  Misdaadserie Manhunt behandelt elk seizoen een waargebeurde terreurdaad. Deadly Games draait om Richard Jewell. Tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta vindt hij een staafbom. Jewell laat de omgeving ontruimen, maar als de bom afgaat, raken talloze mensen gewond. Het had veel erger kunnen zijn en hij wordt gezien als een held, maar dan ontstaan er twijfels over zijn verhaal.

  TV-TIP Prisoners

  Prisoners
  Net 5 om 20:30 uur
  De wereld van Keller Dover stort in als zijn dochter spoorloos verdwijnt. Rechercheur Loki pakt de zonderlinge Alex Jones op, maar moet hem wegens gebrek aan bewijs laten gaan. Keller is er zo van overtuigd dat de verdachte schuldig is, dat hij besluit het recht in eigen hand te nemen.

  Interview