Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Thijs Zeeman

  Zeeman Confronteert

  Thijs Zeeman blijft stalkers en oplichters achtervolgen in een nieuwe reeks van Zeeman Confronteert. Je moet maar durven, in deze harde tijd, met alle risico’s van dien.
  10 november
  Thijs Zeeman

  De vierde reeks van jouw programma Zeeman Confronteert begint 21 november: kun je een tipje van de sluier eh, oplichten?

  “Het gaat in de eerste aflevering om een vrouw, Eva, die gestalkt wordt. Niet door een ex-geliefde maar door een persoon die zij als hulpverlener vanuit de gemeente geholpen heeft. Vanaf het moment dat zij hem losliet, ontplofte de bom. Hij werd van haar cliënt haar stalker.”

   

  En jij hebt hem goed de waarheid verteld?

  “Nou, we hebben ons in eerste instantie gericht op alle deuren die voor haar dicht bleven en waar ze tegenaan botste. Ze is niet serieus genomen door vele instanties, ook niet door de organisatie waarvoor ze werkt. En óók niet door politie en justitie. Uiteindelijk hebben we ook de stalker geconfronteerd en deze persoon zit nu achter slot en grendel.”

   

  Je werkt samen met de politie?

  “Helaas konden we in dit geval geen samenwerking voor elkaar krijgen. Hij is wel op basis van onze bevindingen gearresteerd. Kijk, wij hadden ook op eigen houtje kunnen opereren, hem kunnen confronteren vóór de arrestatie, maar dan zet ik het programmabelang boven het belang van het slachtoffer. Kijkcijfer-technisch is dat misschien te billijken, maar menselijk gezien totaal niet.”

   

  Waarom doe je dit werk? Je zal vast weleens bedreigd zijn.

  “Ik praat nooit over bedreigingen. Dat vind ik niet nodig en ik wil mensen niet op ideeën brengen. En waarom ik dit werk doe? Ik heb een natuurlijk rechtvaardigheidsgevoel en kom graag op voor mensen die weinig gehoord worden. We zijn in staat veel te bereiken voor een slachtoffer en dat is mijn grootste drive.”

   

  Eerst ging je achter oplichters aan, toen achter stalkers.

  “Dat waren twee verschillende programma’s, nu maken we er één: Zeeman Confronteert. Daarin worden stalkingszaken én oplichtingszaken afgewisseld in hetzelfde programma. Oplichters en stalkers veroorzaken een schade bij doodnormale burgers die zijn weerga niet kent. Met name naar aanleiding van stalking moeten mensen echt leven met PTSS. Dat betekent dat dit high impact crime is, wat helaas niet heel hoog op de agenda staat. Het is onze missie om met het programma te laten zien dat het goed is dat we in Nederland de georganiseerde misdaad aanpakken, en miljoenen besteden om de cokehandel tegen te gaan, maar dat dit is wat mensen écht raakt.”

   

  Worden de slachtoffers uiteindelijk jouw vrienden die jou uit dankbaarheid uitnodigen op hun verjaardag?

  “Nee, je moet altijd een soort distantie hebben om dit werk goed te kunnen doen. Wij staan wel nog steeds in contact met mensen die we jaren geleden hebben geholpen. Ik denk dat we voor 70 procent een tv-programma zijn, de rest is nazorg. Maar gezellig een hapje eten met een slachtoffer, dat doe ik niet.”

   

  Tot slot: ben je zelf ooit opgelicht?

  “Nee, nog nooit. Maar ik zeg niet dat ik nooit een slachtoffer zal zijn. Lijkt me wel hilarisch, als het juist mij gebeurt. Maar geloof me, het kan iedereen overkomen. Dat heb ik wel geleerd in de afgelopen tien jaar.”

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)