1. Interviews

  Thom Hoffman

  Dokter Tinus

  11 september
  Thom Hoffman

  Maandagavond is drama-avond op SBS6. Met het vierde seizoen van Dokter Tinus over de wereldvreemde plattelandsdokter Martinus Elsenbosch, die dit seizoen alleen maar vreemder wordt.

  Drama? Comedy zul je bedoelen. Want de oer-Hollandse dokter Tinus heeft precies dezelfde humor als zijn tegenhanger in het Britse origineel: Doc Martin. Thom Hoffman speelt hem: "Laten we wel wezen: die man is volslagen geschift. Hij zou in geen enkele praktijk zijn baan behouden, want hij is gewoon niet goed bij zijn hoofd. Het is een parodie, heeft niets met een echte dokterspraktijk te maken. Het huwelijk van dokter Tinus met juf Lisa lijkt in niets op een echt huwelijk.” Het doktersrecept: neem de grootste clichés zoveel mogelijk op de hak. "Die harde Britse humor slaat aan. Martino, Matteo, Martìn, Martinus, de serie is al aan tientallen landen verkocht. De Engelsen hebben de beste humor ter wereld. Tommy Cooper, Monty Python, Mr. Bean, het is niet te overtreffen. En die humor is de kracht van de serie. Ik zie het als een soort stripverhaal, Dokter Tinus kijkt weg als een Kuifje-strip. Een onmogelijke man die altijd hetzelfde draagt, wordt à la Beauty and The Beast gekoppeld aan de mooie juf. Daaromheen komen dezelfde karakters continu als een soort tekenfilmfiguurtjes terug. En het dorp waar het zich afspeelt, Wourkem, is net als in Asterix & Obelix geïsoleerd, ver weg en niemand is er ooit geweest. Bovendien is het een serie met uitersten. Dat hebben ze in Engeland altijd al goed gekund, sinds Shakespeare al.”

  Maffe inhaalrace

  "De eerste Engelse aflevering vond ik zo ontzettend goed. Ik dacht: dit durft niemand in Nederland. Zo’n mafkees. Met een assistent die een dodelijk recept uitschrijft?! Wij krijgen hier meteen de vakbond van medici op ons dak. Het begint elke aflevering met iets piepkleins, iemand heeft bijvoorbeeld pijn in zijn nagel. De kunst is dat de kijkers meteen beseffen: dit gaat straks helemaal mis. Zoals het bij Laurel & Hardy ook altijd misging.” Ondanks dat absurde, zitten er toch elementen van herkenning in de serie. "Allemaal te danken aan de schrijvers. Een loodgieter die een restaurant begint. Wie gelooft dat? Twee idiote mensen, met een krijsende baby in een huwelijk dat nergens op slaat?” We slikken het allemaal voor zoete koek. Toen Dokter Tinus werd ontwikkeld, was de serie in Engeland al geruime tijd een succes. "Inmiddels halen we de Engelse serie per jaar flink in, omdat wij steeds anderhalf seizoen per keer uitzenden. Een wens van SBS6, omdat kijkers meer van een serie kunnen genieten als die langer loopt. Dan leer je de karakters beter kennen en kunnen grappen subtieler worden aangepakt. Hoe langer een serie loopt, hoe meer binding de kijker met de serie heeft. En de kijker weet ons te vinden, merk ik. Want waar ik ook kom, ik word door jong en oud als dokter Tinus herkend. Wat op zich jammer is, want ik mag hopen dat ik niet zo ben!”

  Ups and downs

  Dokter Martinus Elsenbosch lijkt het na drie seizoenen helemaal voor elkaar te hebben. De bloedfobie, waardoor hij drie jaar geleden zijn baan als vaatchirurg in Amsterdam heeft opgegeven om in een huisartspraktijk op het platteland te gaan werken, is overwonnen. Hij wil dan ook met zijn gezin terug naar de grote stad om zijn oude baan weer op te pakken. Maar Lisa (Jennifer Hoffman) denkt heel anders over hun toekomst, en die van hun zoon Harry. Ondertussen blijven de inwoners van Wourkem hun nukkige huisarts lastigvallen met allerlei kwalijke kwalen. "Het nieuwe seizoen begint rustig, maar op een gegeven moment moet je je veiligheidsgordel om, want het wordt steeds idioter. Met schietpartijen, achtervolgingen en levensreddende operaties wordt dit seizoen gevuld met nog meer hysterische onverwachte situaties. Alles wat mis kán gaan, gáát mis. Tinus voert een hersenoperatie uit, maar niet in een steriele operatiekamer, een enge stalker zit achter tante Martha aan, de baby wordt ontvoerd, dreigende militairen zoeken een geheimzinnige deserteur. Eigenlijk de gewone ups and downs van een relatie tussen een dokter en een juf op het platteland. In de tussentijd probeert dokter Tinus open te staan voor andere mensen, te luisteren en sociaal te doen. Je ziet hem worstelen, maar hij brengt er niets van terecht; hij leeft te veel in zijn eigen wereldje. Bijzonder is wel de band die hij ontwikkelt met zijn zoon. Het kan dus toch! De dokter gaat misschien ook nog met iemand trouwen… Maar wie is de ongelukkige?!”

  Lees hier het interview met Thom over Freddy, leven in de brouwerij

 1. TV-TIP The Bold and the Beautiful

  The Bold and the Beautiful
  RTL 8 om 17:36 uur
  Zoe en Reese hebben een vader-dochtergesprek over Reese's gevoelens voor Taylor. Hope wil voordat de baby komt nog op vakantie met Liam en gaat met hem naar Catalina Island. Baby Kelly krijgt cadeautjes.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:05 uur
  Daan heeft een geheime ontmoeting op een afgesproken locatie. Nina twijfelt als Lucas zichzelf als kinderoppas van Max opwerpt. Kimberly baalt dat ze alleen reacties krijgt van macho's en dubieuze types.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)