1. Interviews

  Tom Waes

  Reizen Waes

  Tom Waes reisde begin dit jaar af naar Japan, onder andere vanwege de Olympische Spelen. Die werden uitgesteld, maar Toms reportages kunnen we gewoon zien.
  14 may
  Tom Waes Reizen Waes

  Korte vraag: hoe was Japan?

  “Het heeft alle verwachtingen ingelost. Japan heeft prachtige natuur en een mooie cultuur. Aan de oppervlakte zijn ze gesloten, maar als je door die gereserveerde en beleefde buitenkant heen prikt, merk je dat ze warm zijn. Ze hebben een diepgeworteld traditioneel bestaan. Met gebruiken en gewoontes die wij westerlingen niet kennen.”

   

  Heb je daar voorbeelden van?

  “Als het om beleefdheid gaat, ging ik een paar keer de mist in. Ik vroeg aan iemand: ‘Hou je van je mama?’ Toen zei onze gids annex tolk: ‘Dat mag je niet vragen!’ Ik: ‘Vraag ’t gewoon even.’ De gids: ‘Nee, ik kan die vraag niet stellen!’ Ik: ‘Maar waarom niet?’ Het komt erop neer dat je in Japan vaak onbeleefd bent zonder dat je het zelf weet.”

   

  Had je bepaalde vooroordelen die onderuit zijn gehaald?

  “Ik dacht dat Japanners enorm efficiënt waren. Deels klopt dit: de snelheidstrein komt op de seconde precies aan. Maar verder bleken Japanners inefficiënt. Wij westerlingen willen vooruit en door. Zij ook, maar dat moet via een aantal regels. Als je die regels niet volgt, blokkeert alles.”

   

  Tegen wat voor blokkades liepen jullie als team aan?

  “Na een reportage namen we afscheid van mensen. Maar dat afscheid bleef maar duren… Die mensen bleven staan, dus wij als team ook. Onze gids zei na een tijdje: ‘Als jij niet weggaat, blijven zíj hier ook staan.’ De regel was dat ik als gast eerst weg moest. Wij zouden in hun plaats ‘doei’ zeggen en weglopen. In Japan kan dat écht niet. Dat levert grappige tv op.”

   

  Wat was het hoogtepunt?

  “De natuurpracht van Hokkaido, het meest noordelijke eiland van de grote eilanden van Japan. Toen wij er waren, was het vijftien graden onder nul. Het is daar zó prachtig. Er groeien Bonsai-achtige naaldbomen. Deze waren bedekt met sneeuw en stonden op hoge bergen met scherpe punten. Zo’n typisch Japans beeld.”

   

  Dankzij Netflix-serie Undercover ben je bekender geworden in Nederland, merk je dat?

  “Steeds meer. Het leuke is dat Reizen Waes op NPO 3 wordt uitgezonden, dus vóór Undercover spraken Nederlanders me daar soms al over aan. Mijn zoon studeert in Rotterdam. Hij nodigde me ooit uit voor een feest, bleken daar drieduizend Nederlanders te zijn… Ik werd continu herkend en aangesproken! Sinds Undercover scoort Reizen Waes ook beter. Waarschijnlijk gaan mensen kijken, omdat ze mij nu kennen.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Van alles! Van een documentaire over het ontstaan van het heelal tot The Voice. In dat laatste geval kan ik gerust huilen om een topkandidaat. Zo krijg ik nog steeds tranen in mijn ogen bij het optreden van Nick Nicolai. Die jongen met die hoge stem die vier jaar terug At Last zong bij Holland’s Got Talent.”

 1. Doe mee en win!

  • Fleabag

   Win het tweede seizoen Fleabag

   In het tweede seizoen van deze topkomedie lijkt Fleabag meer op haar gemak met zichzelf en haar nieuwe, bruisende café. Maar haar dysfunctionele familie zorgt voor onrust én ze ontmoet een katholieke priester die haar leven op zijn kop zet. Totaal TV mag bij lumiereseries.com vijf streamstarts voor het tweede seizoen weggeven.

  TV-TIP Bar rescue

  Bar rescue
  Spike om 08:55 uur
  Is je café een flop? Schakel dan Jon Taffer in! Met veel geschreeuw, gevloek en nare opmerkingen maakt hij van iedere kroeg een groot succes.

  TV-TIP Lego masters

  Lego masters
  RTL 4 om 20:00 uur
  De overgebleven drie finalistenduo’s krijgen 28 uur de tijd om hun masterbuild in elkaar te klussen. Deze taak is een stuk zwaarder dan gedacht.

  Interview

  • Elisabeth Moss The Handmaid's Tale

   Elisabeth Moss

   The Handmaid’s Tale

   De met vijf Emmy’s bekroonde dramaserie The Handmaid’s Tale is vanaf 8 juni voor het eerst ‘op tv’ bij FOX. Voorheen was de serie alleen on demand te zien. Een gesprek met hoofdrolspeelster Elisabeth Moss.
   Reacties0 reactie(s)