1. Interviews

  Tom Waes

  Reizen Waes

  Tom Waes reisde begin dit jaar af naar Japan, onder andere vanwege de Olympische Spelen. Die werden uitgesteld, maar Toms reportages kunnen we gewoon zien.
  14 may
  Tom Waes Reizen Waes

  Korte vraag: hoe was Japan?

  “Het heeft alle verwachtingen ingelost. Japan heeft prachtige natuur en een mooie cultuur. Aan de oppervlakte zijn ze gesloten, maar als je door die gereserveerde en beleefde buitenkant heen prikt, merk je dat ze warm zijn. Ze hebben een diepgeworteld traditioneel bestaan. Met gebruiken en gewoontes die wij westerlingen niet kennen.”

   

  Heb je daar voorbeelden van?

  “Als het om beleefdheid gaat, ging ik een paar keer de mist in. Ik vroeg aan iemand: ‘Hou je van je mama?’ Toen zei onze gids annex tolk: ‘Dat mag je niet vragen!’ Ik: ‘Vraag ’t gewoon even.’ De gids: ‘Nee, ik kan die vraag niet stellen!’ Ik: ‘Maar waarom niet?’ Het komt erop neer dat je in Japan vaak onbeleefd bent zonder dat je het zelf weet.”

   

  Had je bepaalde vooroordelen die onderuit zijn gehaald?

  “Ik dacht dat Japanners enorm efficiënt waren. Deels klopt dit: de snelheidstrein komt op de seconde precies aan. Maar verder bleken Japanners inefficiënt. Wij westerlingen willen vooruit en door. Zij ook, maar dat moet via een aantal regels. Als je die regels niet volgt, blokkeert alles.”

   

  Tegen wat voor blokkades liepen jullie als team aan?

  “Na een reportage namen we afscheid van mensen. Maar dat afscheid bleef maar duren… Die mensen bleven staan, dus wij als team ook. Onze gids zei na een tijdje: ‘Als jij niet weggaat, blijven zíj hier ook staan.’ De regel was dat ik als gast eerst weg moest. Wij zouden in hun plaats ‘doei’ zeggen en weglopen. In Japan kan dat écht niet. Dat levert grappige tv op.”

   

  Wat was het hoogtepunt?

  “De natuurpracht van Hokkaido, het meest noordelijke eiland van de grote eilanden van Japan. Toen wij er waren, was het vijftien graden onder nul. Het is daar zó prachtig. Er groeien Bonsai-achtige naaldbomen. Deze waren bedekt met sneeuw en stonden op hoge bergen met scherpe punten. Zo’n typisch Japans beeld.”

   

  Dankzij Netflix-serie Undercover ben je bekender geworden in Nederland, merk je dat?

  “Steeds meer. Het leuke is dat Reizen Waes op NPO 3 wordt uitgezonden, dus vóór Undercover spraken Nederlanders me daar soms al over aan. Mijn zoon studeert in Rotterdam. Hij nodigde me ooit uit voor een feest, bleken daar drieduizend Nederlanders te zijn… Ik werd continu herkend en aangesproken! Sinds Undercover scoort Reizen Waes ook beter. Waarschijnlijk gaan mensen kijken, omdat ze mij nu kennen.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Van alles! Van een documentaire over het ontstaan van het heelal tot The Voice. In dat laatste geval kan ik gerust huilen om een topkandidaat. Zo krijg ik nog steeds tranen in mijn ogen bij het optreden van Nick Nicolai. Die jongen met die hoge stem die vier jaar terug At Last zong bij Holland’s Got Talent.”

 1. Doe mee en win!

  • Watchmen

   Win 5x Watchmen

   De wereld op zijn kop: superhelden en gemaskerde vigilantes worden niet langer als helden gezien. Ze zijn opgejaagd wild en worden vogelvrij verklaard. Watchmen wisselt sci-fi af met drama en kaart op een confronterende wijze actuele thema’s uit onze maatschappij aan. Totaal TV mag de dvd van deze superheldenserie vijf keer weggeven.

  TV-TIP Lang leve de liefde

  Lang leve de liefde
  SBS6 om 12:05 uur
  Lang Leve de Liefde is een hit op SBS6 en dat moet uitgemolken worden. De afleveringen duren dit tweede seizoen daarom een heel uur!

  TV-TIP Aussie gold hunters

  Aussie gold hunters
  Discovery om 20:30 uur
  In Australië ligt het goud voor het oprapen! Je moet alleen wel helemaal naar de snikhete Outback reizen en je leven op het spel zetten om de goudklompjes te vinden.

  Interview

  • Carolina Lo Galbo 5 uur show

   Carolina Lo Galbo

   5 uur show

   De 5 uur show is nieuw leven ingeblazen. Carolina Lo Galbo en Brecht van Hulten brengen - week op, week af - dagelijks het persoonlijke verhaal achter het nieuws.
   Reacties0 reactie(s)