Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Tom Waes

  Reizen Waes wereldsteden

  Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
  25 juni
  Tom Waes

  Hartstikke fijn hoor, dat hij zijn reisprogramma in coronatijd in Nederland en België kon blijven maken. Maar Tom Waes is opgelucht dat hij voor het nieuwste seizoen van Reizen Waes weer als vanouds in het vliegtuig mocht stappen. De oogst bestaat uit vijf afleveringen in verschillende wereldsteden waar volgens Tom Waes ‘echt iets aan de hand is’: Londen, Los Angeles, Caïro, Ulaanbaatar en Mexico City, alwaar Tom en zijn team tijdens een draaidag per ongeluk in een buurt belandden waar het – op z’n zachtst uitgedrukt – minder prettig vertoeven was. “De spanningen liepen op een gegeven moment zo hoog op dat we dachten: oei, laten we ons nu maar uit de voeten maken”, vertelt Tom op zijn kenmerkende charmante manier vanuit zijn Antwerpse woning.

   

  Het lijkt in je programma’s alsof geen brug je te ver is. Durf je echt álles of zeg je ook weleens nee?

  “Ik ben nooit bewust op zoek naar gevaar, maar ik zeg ook niet vaak nee. Voor het Belgische programma Tomtestosteron heb ik zoveel rare dingen gedaan, zoals het lopen van de Marathon des Sables in de woestijn en het beklimmen van de 900 meter hoge granieten bergwand El Capitan als letterlijk hoogtepunt. Veel mensen vonden dat levensgevaarlijk, maar ik zag dat anders: je hebt touwen, je zit op twee punten vast. Er moet echt iets misgaan om te vallen. Zolang iets onder een berekend risico valt, zie ik er geen problemen in. Maar ik zou bijvoorbeeld nooit in een wingsuit van El Capitan springen, want daar heb ik zelf geen controle over. Ik wil spanning, maar wel op een doordachte manier.”

   

  Is het nooit faliekant misgegaan?

  “Ik ben ooit van een wilde hengst afgegooid dat begon te panikeren. Daarna heb ik een paar weken in het ziekenhuis gelegen. En ik heb mezelf ook weleens pijn gedaan met schansspringen. Dat waren acties waarvan ik achteraf denk: dat was een dom idee. Ik zou dat nu ook niet zo snel meer doen.”

   

  Als je naar jouw cv kijkt – een studie Germaanse filosofie, opleiding tot diepzeeduiker, gewerkt op een Schots booreiland – dan gaat het alle kanten op. Ben je snel verveeld of heel breed geïnteresseerd?

  “Het tweede. Dat is ook de kracht van Reizen Waes. Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat ik ga tegenkomen en stap overal met een open vizier op af. Van tevoren vertelt de redactie me waar we naartoe gaan, maar voor de rest hoef ik niks te weten. Dat zorgt ervoor dat de verwondering of verbazing die je bij mij ziet altijd oprecht is.”

   

  Je bent populair bij zowel mannen en vrouwen als kinderen. Heb je daar zelf een verklaring voor?

  “Een tijd terug kreeg ik een telefoontje van een Belgische presentator die zei dat hij mij van de zender moest bellen, omdat ze een programma wilden in mijn stijl. Ik heb hem aangeraden om dat vooral niet te willen, maar om te proberen zichzelf te zijn. Er is geen formule voor wat ik doe, dat meen ik echt. Ik probeer gewoon om zo goed mogelijke programma’s te maken en die slaan hard aan, maar dat is niet iets waar ik bewust mee bezig ben.”

   

  Doordat je zo vaak op tv komt, voelt het bijna alsof je een huisvriend bent. Wat weten mensen niet van jou?

  “Dat ik graag kook. Als ik vrij ben, nodig ik graag vrienden uit en ga ik urenlang in keuken staan. Ik kan goed klassiek Vlaams koken, maar de Aziatische keuken trekt me ook enorm aan. Als ik uit eten ga, dan loop ik ook vaak even de keuken in: hoe doe je dit, wat zit hierin. Iets anders wat mensen niet van mij weten, is dat ik er thuis vaak redelijk slonzig bijloop. Als ik niet hoef te werken, dan gebeurt het regelmatig dat ik hele dagen niet uit mijn badjas kom.”

  Lees hier ons interview met Tom over Reizen Waes