1. Interviews

  Waldemar Torenstra

  Verborgen verleden van Nederland

  In Verborgen verleden van Nederland ontrafelt Waldemar Torenstra de geschiedenis van iconische Nederlandse plekken; op zoek naar de verhalen die zich op die locaties hebben afgespeeld.
  18 september
  Waldemar Torenstra

  Wat voor programma is het?

  “Een geschiedenisprogramma. We hebben al een programma waarin we het verborgen verleden van mensen onderzoeken. In plaats daarvan bespreken we nu gebouwen en plekken als de Portugese Synagoge in Amsterdam, het Vrijthof in Maastricht en Hotel Des Indes in Den Haag. We vertellen over de sociale functie die een plek heeft en had en over de mensen die er woonden en werkten. Het is slow tv en heel inhoudelijk, maar ik hoop dat ik daar wat beleving in kan brengen.”

   

  Hoe kwamen ze bij jou terecht als presentator?

  “Ik had meegedaan aan Verborgen verleden en blijkbaar vonden ze dat ik dat leuk deed. Ze vroegen of ik hier als onbevangen geschiedenisliefhebber in wilde duiken. Ik heb wel eerder programma’s gepresenteerd, bijvoorbeeld Het Koninkrijk met Eelco Bosch van Rosenthal. Het toffe is dat ik nu mee mocht denken hoe we het gingen brengen.”

   

  En, wat heb je zoal bedacht?

  “Het leek mij leuk om naar die plekken te kijken alsof het personages zijn. Zoals ik als acteur vaak doe. Wat heeft deze plek betekend voor mensen? Wat voor karakter heeft ‘ie? Is het een hij of een zij? De ene keer werkt dat beter dan de andere. Sommige gebouwen zijn een duidelijker personage dan andere, maar er komen zeker verrassende verhalen naar boven.”

   

  Welke plek of welk gebouw bleek een bijzonder personage?

  “De Brandaris op Terschelling! Die vuurtoren voelt voor sommige mensen als een familielid. Dit programma geeft je hopelijk een andere kijk op plekken en gebouwen. Misschien verandert de relatie die je tot een gebouw hebt zelfs wel.”

   

  Welke aflevering is je het meest bijgebleven?

  “Niet eentje in het bijzonder: elke aflevering levert weer iets anders op. Soms zijn het dramatische verhalen, een andere keer zijn ze juist vrolijk. Je voelt na afloop van de uitzending als het goed is welke emotie op die plek aanwezig is.”

   

  Heb je er iets van opgestoken?

  “Zeker! Je leert hoe mensen honderd jaar terug tegen dingen aankeken. Ik praat met historici en hoogleraren die leuke, interessante verhalen vertellen. Van sommige dingen had ik nog te weinig kennis. Zo ben ik geboren in Amsterdam en wist ik natuurlijk van het verschrikkelijke bombardement op Rotterdam, maar dat die wond zó groot is voor de Rotterdammers, heb ik nu extra ervaren. Dat vergeet ik nooit meer.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Ik ben een omnivoor op tv-gebied: probeer alle grote series te volgen en kijk graag Pauw, Jinek en natuurlijk sport. Vooral voetbal. En wanneer ik langs Discovery Channel zap, blijf ik standaard hangen als er een geschiedenisprogramma bezig is.”

  Lees hier ons interview met Waldemar over Vechtershart

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET LAST CHRISTMAS

   De jonge, losbandige en soms wat humeurige Kate (Emilia Clarke) is niet tevreden over haar leven. Tom lijkt te mooi om waar te zijn als hij haar leven komt binnenlopen en door de muur die Kate om zich heen gebouwd heeft heen breekt. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze romantische komedie weggeven, met daarin een tas en natuurlijk twee kaartjes voor de film.

  TV-TIP Identity Thief

  Identity Thief
  SBS9 om 20:30 uur
  Sandy Bigelow Patterson staat op het punt alles te verliezen wanneer blijkt dat zijn identiteit gestolen is door de vrouwelijke oplichter Diana. Om zijn identiteit terug te claimen moet hij afreizen naar Miami om Diana op te sporen en weer mee terug te nemen naar Denver om de situatie op te helderen. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.

  TV-TIP Deepwater Horizon

  Deepwater Horizon
  Veronica om 20:30 uur
  Het booreiland Deep Horizon in de Golf van Mexico moet het Macondo-olieveld met meer dan 100 miljoen vaten olie ontsluiten. Op een onbewaakt ogenblik vindt er een ernstige explosie. Terwijl het booreilandpersoneel onder leiding van Mike Williams en Jimmy Harrell vecht om te overleven, ontvouwt zich een catastrofale milieuramp.

  Interview

  • *

   Daniel Mays

   Temple

   Mark Strong, Carice van Houten en Daniel Mays runnen in de BBC First-serie Temple een illegale, ondergrondse medische kliniek.
   Reacties0 reactie(s)