1. Interviews

  Waldemar Torenstra

  Verborgen verleden van Nederland

  In Verborgen verleden van Nederland ontrafelt Waldemar Torenstra de geschiedenis van iconische Nederlandse plekken; op zoek naar de verhalen die zich op die locaties hebben afgespeeld.
  18 september
  Waldemar Torenstra

  Wat voor programma is het?

  “Een geschiedenisprogramma. We hebben al een programma waarin we het verborgen verleden van mensen onderzoeken. In plaats daarvan bespreken we nu gebouwen en plekken als de Portugese Synagoge in Amsterdam, het Vrijthof in Maastricht en Hotel Des Indes in Den Haag. We vertellen over de sociale functie die een plek heeft en had en over de mensen die er woonden en werkten. Het is slow tv en heel inhoudelijk, maar ik hoop dat ik daar wat beleving in kan brengen.”

   

  Hoe kwamen ze bij jou terecht als presentator?

  “Ik had meegedaan aan Verborgen verleden en blijkbaar vonden ze dat ik dat leuk deed. Ze vroegen of ik hier als onbevangen geschiedenisliefhebber in wilde duiken. Ik heb wel eerder programma’s gepresenteerd, bijvoorbeeld Het Koninkrijk met Eelco Bosch van Rosenthal. Het toffe is dat ik nu mee mocht denken hoe we het gingen brengen.”

   

  En, wat heb je zoal bedacht?

  “Het leek mij leuk om naar die plekken te kijken alsof het personages zijn. Zoals ik als acteur vaak doe. Wat heeft deze plek betekend voor mensen? Wat voor karakter heeft ‘ie? Is het een hij of een zij? De ene keer werkt dat beter dan de andere. Sommige gebouwen zijn een duidelijker personage dan andere, maar er komen zeker verrassende verhalen naar boven.”

   

  Welke plek of welk gebouw bleek een bijzonder personage?

  “De Brandaris op Terschelling! Die vuurtoren voelt voor sommige mensen als een familielid. Dit programma geeft je hopelijk een andere kijk op plekken en gebouwen. Misschien verandert de relatie die je tot een gebouw hebt zelfs wel.”

   

  Welke aflevering is je het meest bijgebleven?

  “Niet eentje in het bijzonder: elke aflevering levert weer iets anders op. Soms zijn het dramatische verhalen, een andere keer zijn ze juist vrolijk. Je voelt na afloop van de uitzending als het goed is welke emotie op die plek aanwezig is.”

   

  Heb je er iets van opgestoken?

  “Zeker! Je leert hoe mensen honderd jaar terug tegen dingen aankeken. Ik praat met historici en hoogleraren die leuke, interessante verhalen vertellen. Van sommige dingen had ik nog te weinig kennis. Zo ben ik geboren in Amsterdam en wist ik natuurlijk van het verschrikkelijke bombardement op Rotterdam, maar dat die wond zó groot is voor de Rotterdammers, heb ik nu extra ervaren. Dat vergeet ik nooit meer.”

   

  Wat kijk je zelf op tv?

  “Ik ben een omnivoor op tv-gebied: probeer alle grote series te volgen en kijk graag Pauw, Jinek en natuurlijk sport. Vooral voetbal. En wanneer ik langs Discovery Channel zap, blijf ik standaard hangen als er een geschiedenisprogramma bezig is.”

  Lees hier ons interview met Waldemar over Vechtershart

 1. Doe mee en win!

  • Trust Lino HD Soundbar

   Win de Trust Lino HD Soundbar

   Muziek kan goed klinken en er goed uitzien, dat bewijst de Trust Lino HD Soundbar met Bluetooth. Met hoge kwaliteit geluid in een stijlvol en strak design heeft deze soundbar het beste van beide. Totaal TV mag deze stijlvolle Bluetooth-soundbar twéé keer weggeven.

  TV-TIP Reizen Waes

  Reizen Waes
  NPO 3 om 20:25 uur
  Terwijl de gemiddelde toerist niet verder komt dan een rondje Reykjavik, wil Tom Waes koste wat het kost Mjóifjördur, het meest afgelegen dorpje van IJsland, bezoeken.

  TV-TIP Jurassic Park

  Jurassic Park
  SBS9 om 20:30 uur
  Na vijf jaar onderzoek staat miljardair John Hammond op het punt het grootste themapark ter wereld te openen: een dierentuin vol dinosaurussen. Aan de hand van een bloeddruppel, gevonden in een gefossiliseerde mug, hebben Hammond en zijn team het DNA van een dinosaurus gekloond en tientallen van deze prehistorische monsters opnieuw tot leven gebracht. Dat gaat al snel mis.

  Interview

  • Martin Freeman A Confession

   Martin Freeman

   A Confession

   Als politieman Steve Fulcher stelt Sherlock’s Martin Freeman alles in het werk om in A Confession een ontvoeringszaak tot een goed einde te brengen.
   Reacties0 reactie(s)